Reguli Reguli generale (prezidentiale+parlamentare)Campania electorală și finanțarea acesteia

Partidele pot folosi bannere sau panouri publicitare înainte de începerea campaniei electorale?

Da, partidele politice pot folosi astfel de materiale publicitare – incluzând bannere, panouri, ecrane electronice, mașini sau geamuri colantate etc. în afara campaniei electorale. Această metodă de promovare se consideră publicitate politică și nu este publicitate electorală, care este reglementată doar în luna de campanie. Publicitatea politică nu este definită exact în lege.

Legea 334/2006 și legea electorală reglementează campania electorală, care se întinde pe o perioadă de 30 de zile înaintea datei alegerilor. În campanie, materialele menționate mai sus nu se mai pot folosi. În afara campaniei electorale nu există astfel de restricții, iar partidele nu trebuie să însemneze aceste materiale de propagandă cu numele entității care le-a comandat, numărul de exemplare sau alte informații asemănătoare; astfel de reglementări se aplică doar în campania electorală pentru afișe, fluturașii electorali etc

Următoarele tipuri de acțiuni şi materiale de propagandă electorală nu pot fi finanțate în campania electorală:

a) utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie, imagini ale candidaților, precum şi orice alte referiri la competitorii electorali;
b) utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar;
c) spectacole, serbări, focuri de artificii etc.;
d) bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.

Ghidurile privind finanțarea campaniilor electorale 

Conform AEP:

Legislația electorală nu instituie condiții sau restricții privind activitatea de promovare desfășurată de partide politice sau de către potenţiali candidaţi (independenţi sau reprezentând partide politice) în afara perioadelor electorale.

Astfel, conform legislației electorale, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00, perioada electorală reprezintă intervalul de timp care începe la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor şi se încheie odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatului scrutinului, iar calitatea de candidat la orice tip de alegeri se dobândește la data rămânerii definitive a candidaturilor.

    Ultima actualizare: 09/02/24 11:09
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *