Alegătorii pot vota în țară unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
- în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați
- în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței (dacă nu e înregistrată reședința nu se poate vota pentru lista din județul respectiv), pe liste permanente
- în localitatea de reședință (unde au viza de reședință)
- pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria (printr-o solicitate depusă personal sau prin poștă) respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor (17 octombrie), pentru înscrierea în Registrul Electoral. Înregistrarea este valabilă doar pentru scrutinul respectiv.
- pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință. Dacă alegătorul are viza de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente, fie unde are reședința, pe liste suplimentare (nu în ambele).
Nu există nicio limită de zile înainte de data alegerilor pentru obținerea vizei de flotant, cum este reglementat la locale.
Așadar, un alegător care a obținut viza de flotant și cu o zi înainte de data alegerilor poate vota la parlamentare în circumscripția unde a fost aceasta înregistrată.
- în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ – care este o circumscripție. În București nu puteți vota în alt sector. Citiți aici despre cum se votează în București.
Alegătorii care au reședința sau domiciliul stabilite în străinătate pot vota pe 30 noiembrie și pe 1 decembrie:
- cu înregistrare (opțional): Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii s-au putut înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale (16 septembrie 2024). Avantajul este că se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral (pe o anumită rază teritorială), în alte localități decât cele menționate anterior. Cei care se înregistrează sunt înscriși în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare. Pot vota însă și pe liste suplimentare, în orice altă secție de votare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.
- fără înregistrare: Pot vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate (cu un document emis de statul respectiv, care se regăsește în lista publicată de către MAE) și dețin și un document românesc care le conferă dreptul să voteze (carte de identitate, pașaport etc).
Dacă un alegător are domiciliul sau reședința în Franța și documente care să dovedească acest lucru, conform listei publicate de către MAE, poate vota într-o secție din Germania sau Portugalia, dacă prezintă documentul care atestă reședința în Franța și un act de identitate (românesc) valabil. Programul de vot în secție este de la ora 7.00 până la ora 21.00, ora locală. Votarea se poate prelungi până la 23:59, dacă există alegători aflați la coadă la ora 21.
Alegătorii care pot înscrie și pentru votul prin corespondență:
- alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au putut înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro, între 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi până la 45 de zile înainte de data votării (17 octombrie 2024). Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă. Alegătorii care au votat prin corespondență și care au primit confirmare de la AEP că plicul lor exterior a fost înregistrat până pe 28 noiembrie, ora 24, nu mai pot vota într-o secție. Dacă au primit o confirmare că plicul nu a ajuns, pot vota într-o secție de votare.
Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau străinătate, dar pot vota o singură dată.
Decizia BEC 23/D/19.09.2024 explică regulile din Legea 208/2015:
Pentru țară
Art. 1. – (1) Alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ- teritorială în care și-a stabilit domiciliul, votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
(2) Alegătorul care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.
(3) Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit reședința, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are reședința, indiferent de data stabilirii și vechimii acesteia. în acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reședință conform art. 42 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, sunt înscriși în lista electorală suplimentară.
(4) Alegătorul care are domiciliul și reședința în aceeași unitate administrativ- teritorială, poate vota fie la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are reședința, caz în care va fi înscris în lista electorală suplimentară.
(5) În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială, decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare, sub condiția ca aceasta să se afle în cadrul circumscripției electorale județene unde și-a stabilit domiciliul sau reședința. În acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.
În București
Art. 2. – (1) Alegătorul cu domiciliul în municipiul București care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
(2) Alegătorul cu domiciliul în municipiul București care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada unde își are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.
(3) Alegătorul cu reședința în municipiul București, fără a avea domiciliul în municipiul București, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia își poate exercita dreptul de vot numai la secția de votare la care este arondată strada unde își are reședința, indiferent de data stabilirii și vechimii acesteia. în acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reședință conform art. 42 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, sunt înscriși în lista electorală suplimentară.
(4) Alegătorul care are atât domiciliul, cât și reședința în municipiul București, poate vota fie la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secția de votare la care este arondată strada unde își are reședința, caz în care va fi înscris în lista electorală suplimentară.
(5) Alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința.
Excepții
Art. 3. – (1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (l)-(4) și art. 2, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii și siguranței publice sau cu verificarea dispozitivului de menținere a ordinii și siguranței publice pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea dacă au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale județene sau a municipiului București în care se află secția de votare respectivă. Candidații pot vota la orice secție de votare din circumscripția electorală județeană sau a municipiului București unde candidează.
(2) Alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința, votează la secția de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris, sau, dacă nu este înscris în lista electorală permanentă a unei secții de votare, votează la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea ce figurează la mențiunea privind domiciliul sau reședința înscrisă pe actul de identitate al acestuia. Dispozițiile art. 1 și art. 2 se aplică corespunzător.
În străinătate
Art. 4. – (1) Alegătorii își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare din străinătate doar dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate.
(2) Membrii și personalul tehnic auxiliar ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare din străinătate doar dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate.
(3) Condiția domiciliului sau a reședinței în străinătate, respectiv a prezentării unui document ce atestă reședința în străinătate, nu se aplică următoarelor categorii de alegători care se prezintă la vot la secțiile de votare din străinătate:
- candidaților, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării;
- personalului misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare, secțiilor consulare și institutelor culturale din străinătate;
- militarilor, polițiștilor și personalului civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operațiuni din străinătate.
(4) Documentul care atestă reședința în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secției de votare din străinătate în original, în copie sau în format electronic, după caz.
(5) Alegătorii cu domiciliul în străinătate și cu reședința în țară și alegătorii înscriși în listele electorale permanente din străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare din țară cu aplicarea corespunzătoare a art. 1-3.
(6) Documentele care atestă reședința în străinătate sunt prevăzute prin Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024 privind în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României sau la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 272/29.III.2024, cu aplicarea corespunzătoare a altor asemenea ordine emise până la data alegerilor.
Art. 5. (1) Persoanele fără cetățenie română nu au drept de vot.
(2) Vechimea domiciliului sau a reședinței nu reprezintă o condiție pentru exercitarea dreptului de vot.