Index Reguli

Care este procedura pentru strângerea de semnături?

Candidații trebuie să strângă 200.000 de semnături pentru a putea intra în cursa electorală. Un alegător poate semna pentru mai mulți candidați. Candidații pot organiza puncte de strângere de semnături în spațiul public, cum ar fi corturi, pentru care au nevoie de aprobare de la primărie.

(3) Lista susținătorilor este un act public, sub sancțiunea prevăzută de art. 292 din Codul penal. Lista sau listele susținătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, prenumele și numele candidatului, precum și prenumele și numele, data nașterii, adresa, denumirea, seria și numărul actului de identitate și semnătura alegătorilor care susțin candidatura. În finalul listei persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declarație pe propria răspundere prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susținătorilor. Modelul listei susținătorilor și al declarației pe propria răspundere sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

Art 27 (3), Legea 370/2004

Candidații trebuie să respecte reglementările privind datele personale. Dacă ți se solicită copii după documente sau persoanele care strâng semnături se oferă să semneze în locul tău, trebuie să refuzi. Dacă crezi că se încalcă regulile privind datele tale personale, poți sesiza Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (www.dataprotection.ro).

B-dul G-ral. Gheorghe Magheru 28-30, Sector 1, cod postal 010336
Bucuresti, Romania
anspdcp@dataprotection.ro

De asemenea, ne puteti scrie și pe www.votcorect.ro/sesizare.

Dacă crezi că se comite o faptă penală poți face o plângere. Vezi aici model.

Lista de susținători arată astfel:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *