Index Reguli

Care sunt LEGILE pe care trebuie să le cunosc?

În primul rând trebuie să citești Constituția României. Legea principală care reglementează alegerile locale este Legea 115/2015. În contextul amânării alegerilor locale din 2020, au fost emise mai multe acte normative care reglementează organizarea acestora:

Legea 115 se completează cu prevederi din alte legi sau acte normative, în special LEGEA nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. Reglementări privind mandatele aleșilor locali pot fi găsite în Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Infracțiunile electorale sunt reglementate prin Titlul IX – Infracțiuni electorale (art. 385-393) din CODUL PENAL din 17 iulie 2009.

Reglementările privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale se regăsesc în:

Pe lângă aceasta, sunt importante hotărârile și deciziile emise de către Biroul Electoral Central, care au rolul de a detalia sau clarifica legea și pe care le găsești aici. Poți găsi lista actelor normative care se aplică și pe pagina web a AEP și pe site-ul Biroului Electoral Central.

Deciziile birourilor electorale de circumscripție se publică pe paginile web ale acestora, care se regăsesc de regulă, pe site-urile prefecturilor (la nivel județean) și ale primăriilor (la nivel local).

 

Alte acte normative de interes

HOTĂRÂRE nr. 578 din 22 iulie 2020privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale din anul 2020

HOTĂRÂRE nr. 577 din 22 iulie 2020privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale din anul 2020

Lista semnelor electorale ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale si organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale la alegerile locale din anul 2020

 


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *