Împiedicare drept de vot

Am avut un incident la secția 1092 din București. Președinta secției a refuzat să îmi permită dreptul la vot pe motiv ca viza de flotant este mai nouă de 6 luni, în condițiile în care codul electoral prevede un termen de 2 luni. În cele din urmă, după vreo 10 minute de parlamentări și un telefon dat nu știu cui, mi-a permis să votez. În orice caz, cine nu cunoaște legea, e trimis acasă fără să poată vota la locale.

Detalii sesizare

9 iunie 02:06 PM  ·   sectie: 1092   ·   București   ·   ·   Adresă: BUCUREŞTI SECTORUL 6, Strada Valea lui Mihai , Nr. 6 · hartă   ·   Categorii:   ·   Calitate: alegator

 

5 comentarii

  1. Bună ziua! Mama 80 ani, este pe o listă de așteptare pt operație cataracta. Nu mi-au permis să o însoțesc în cabină de vot și nu a mai votat. Mi-au cerut certificat de nevăzător!?! Așa ceva nu eliberează nici un dr dacă se poate corecta printr-o operație, care urmează, dețin doar două rapoarte de la medicii care au consultat-o. Mi s-a cerut acte nevăzător ! Secția 94, Draganesti-Olt, LTTV.
    Consider ca i-a fost încălcat dreptul la vot.
    De la BEC Slatina mi-au spus ca tine și de omenie și înțelegere in astfel de situații și nu-mi pot spune ce pot face 🤔

    1. Buna ziua,

      Aveati dreptul sa o insotiti, conform reglementarilor de mai jos. Președintele biroului electoral al sectiei de votare trebuia sa va accepte cererea.

      Alegătorii care au nevoie de asistență în secția de votare
      Dacă alegătorii are motive temeinice, pe care le explică preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, pentru care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare.

      Nu există alte metode de asistență a alegătorilor cu dizabilități în secțiile de votare. Nu există alte instrumente – buletine de vot sau materiale explicate în limbaj Braille, spre exemplu – care să faciliteze votul. Președintele secției de votare stabilește dacă motivele sunt întemeiate, nu trebuie prezentate documente în acest sens.

      În situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral – art 85 (5) din Legea 115/2015

      Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. – art 90, Legea 115/2015

      Hotărârea BEC nr.169H/28.05.2024 definește aceste situații astfel:

      Art. 8. – (1) Alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

      Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur, astfel cum este prevăzut la alin. (1), se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea <> pe competitorul electoral pe care dorește să-l voteze. Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare.

      Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.

      1. Mulțumesc mult! O să mergem din nou pentru a-și exercita dreptul la vot.
        Încă o întrebare vă rog,
        Unde pot sa fac reclamateie pentru “ încălcarea dreptului la vot “în caz ca insista. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *