Despre VotCorect

Această versiune a platformei este dezvoltată de Asociația Expert Forum în cadrul proiectului Observare pentru alegeri europarlamentare corecte și transparente aici. În ultimii 10 ani, EFOR a construit și perfecționat o metodologie de observare cu impact în ceea ce privește alegerile. Am monitorizat alegerile încă din 2014, am lansat rapoarte de monitorizare a acestora – alături de alți parteneri din societatea civilă precum cei din Coaliția FiecareVot, Coaliția Politică fără Bariere sau Coaliția Cod Electoral ACUM! – și am reușit pornind de la acestea să contribuim la îmbunătățirea practicilor la toate tipurile de alegeri. Câteva exemple sunt reducerea numărului de semnături pentru înființarea unui partid, introducerea votului în avans, prelungirea votării după ora 21 sau atragerea atenției asupra problemelor legate de finanțarea politică. Informațiile culese de noi au fost folosite inclusiv de instituții sau de partide politice pentru a fundamenta proiecte de legi. În 2019, datele culese de EFOR și de parteneri cu ajutorul observatorilor au fost prezentate la audierile parlamentare referitoare la integritatea alegerile și au contrazis public premisele nejustificate ale comisiei pentru investigarea fraudelor la europarlamentare. În cele din urmă, s-a dovedit că am avut dreptate și SIMPV nu fusese folosit incorect pentru modificarea rezultatelor. De asemenea, am lansat rapoarte tehnice tematice despre finanțarea campaniei, participarea femeilor la alegeri sau folosirea metodelor alternative de vot.

Dacă la alegerile locale din 2016 am lucrat cu 300 de observatori, la europarlamentarele din 2019 am colaborat cu peste 1300 de observatori, ca parte a Coaliției FiecareVot. O parte semnificativă dintre observatori participă deja de mai mulți ani, însă la fiecare rundă nouă de alegeri s-au alăturat alte persoane interesate. În cadrul alegerilor locale ne-am bucurat să vedem peste 400 de observatori care, în ciuda situației epidemiologice, au decis fie să revină ca observatori, fie să participe pentru prima dată.

Începând cu alegerile locale, am făcut publice date privind observarea zilei alegerilor (furnizate de Code for Romania prin aplicația Monitorizare Vot), dar și Manualul Observatorului, care a fost folosit și de terți.

După fiecare dintre aceste alegeri am discutat cu instituțiile relevante pentru a îmbunătăți procesul. Și chiar dacă nu am reușit mereu – fiind la urma urmei, o decizie politică, vom continua să luptăm pentru alegeri cât mai corecte, competitive, inclusive și transparente. Rapoartele de monitorizare au avut un rol important în evaluarea independentă a proceselor electorale, precum și la identificarea unor soluții care pot îmbunătăți modul de organizare a alegerilor. EFOR a construit și o bază de date cu recomandări, pe care le va urmări la toate procesele electorale viitoare pentru a se asigura că acestea vor fi implementate. De asemenea, reacțiile rapide ale EFOR și organizațiilor membre ale Coaliției FiecareVot au avut deseori impact întrucât au atras atenția publică. Ne propunem ca prin intermediul unor astfel de reacții rapide și a raportului să deschidem calea, prin negocieri cu decidenții, către reforma electorală.

Puteți citi rapoartele noastre despre alegeri aici.

În 2024 ne propunem să continuăm observarea alegerilor și chiar să ne extindem zonele pe care le acoperi mai detaliat, precum tehnologiile electorale, publicitatea online sau utilizarea datelor deschise în procesul electoral. Ne vom uita la aspecte care au potențialul de a afecta semnificativ alegerile precum discursul extremist, dezinformarea sau extinderea campaniilor electorale în online și modul de finanțare a acestora. De asemenea, ne propunem să colaborăm cu organizațiile internaționale care vor observa alegerile, precum OSCE/ODIHR, pentru a împărtăși cât mai mult din experiența și expertiza noastră.

În 2024 vom acredita observatori alături de partenerii din Coaliția Votcorect – Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral.

Puteți citi mai multe despre planurile noastre din 2024 aici.

Platforma Vot Corect este administrată de Asociația Expert Forum. 
Autori texte: Septimius Pârvu, Laura Ștefan, Eric Iliescu; Dezvoltare platformă: Alexandru Popescu

Pentru orice comentarii sau întrebări, ne puteți contacta la septimius.parvu@expertforum.ro /  0787.638.315.

 

Proiectul Observare pentru alegeri europarlamentare corecte și transparente este cofinanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.