EFOR a analizat legislația care va fi folosită pentru organizarea alegerilor europarlamentare și a tras câteva concluzii legate de problemele pe care le prezintă. Per ansamblu, cadrul legislativ nu este unitar și clar. Legea 33/2007 este o lege foarte învechită, în puternic dezacord cu legislația modernizată și cu inovațiile tehnologice sau cu modificările structurale care au avut loc între timp. Lipsa de interes față de această actualizare a legislației poate reflecta și nivelul scăzut de interes al partidelor aflate la guvernare față de alegerile europarlamentare, în general. Este imposibil de anticipat în acest moment cum se va aplica Legea 33/2007 în practică dacă nu vor fi operate urgent modificări, întrucât conține trimiteri la alte prevederi legislative în prezent abrogate.
Ne propunem să evidențiem aspectele esențiale care trebuie modificate cât mai curând pentru a permite organizarea alegerilor europarlamentare în condiții de siguranță, cu respectarea drepturilor alegătorilor. Nu ne-am propus să analizăm fiecare articol în parte, întrucât în opinia noastră legea ar trebui urgent actualizată per ansamblu și republicată. Reamintim că mare parte dintre aceste probleme sunt legate de lipsa unui Cod Electoral uniform, recomandat de ODIHR de mai bine de 20 de ani și asupra căruia EFOR și alte organizații ale societății civile au atras atenția constant.
EFOR solicită partidelor politice să ia măsuri cât mai curând pentru clarificarea legislației, pentru a ne asigura că alegerile vor fi organizate într-un climat de integritate și predictibilitate.