Expert Forum a analizat proiectul ordonanței de urgență și a transmis comentarii către Ministerul de Interne, unele care țin de contextul în care este inițiat actul normativ, iar altele legate de aspecte legislative punctuale. Prezentăm mai jos problemele fundamentale pe care le-am identificat în legătură cu această metodă de legiferare. Notăm că la nivel tehnic textul aduce anumite îmbunătățiri care contribuie la organizarea mai bună a alegerilor europarlamentare. Aceste modificări ar fi trebuit să fie făcute din timp pentru a putea fi implementate corespunzător. Expert Forum a arătat deja de ce comasarea alegerilor cu doar trei luni înaintea datei scrutinului pentru europarlamentare nu este justificată și recomandată.
În concluzie, EFOR își menține poziția cu privire la riscurile de constituționalitate pe care comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale le ridică. În același timp salutăm introducerea normelor care îmbunătățesc procesul de organizare a alegerilor europarlamentare, deși rămânem îngrijorați de modalitatea de legiferare aleasă.
Comentariile EFOR pot fi consultate aici.
Principalele aspecte:
- Elaborarea unei ordonanțe de urgență care să reglementeze comasarea alegerilor nu este justificată. Aceasta nu survine ca urmare a unei ”situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, element care ține de esența OUG în conformitate cu art. 115 din Constituția României.
- Adoptarea acestei OUG, care modifică reguli importante ale procesului electoral cu trei luni înaintea alegerilor contravine principiilor predictibilității și stabilității juridice.
- OUG se aplică doar pentru aceste alegeri și nu rezolvă neclaritățile legate de Legea 33/2007 pe termen lung.
- Nota de fundamentare nu explică suficient și convingător nevoia de comasare a alegerilor.
- Comasarea poate crea mai multă confuzie și inegalități între actorii electorali, din motive care țin de temele campaniei, finanțarea campaniei, iar procedurile noi și mai complexe, precum și un număr mare de buletine de vot pot afecta dreptul la informare și exprimare politică a alegătorilor.
- Reglementările legate de pierderea mandatului la aleșii locali creează din nou premisele pentru migrație politică și oferă un avantaj primarilor și președinților consiliilor județene în defavoarea consilierilor locali și județeni
- OUG prelungește termenele pentru preluarea mandatelor, termenele reglementate începând să curgă de la 27 septembrie. Organizarea alegerilor locale în iunie și prelungirea perioadei de preluare a mandatului poate crea confuzie și dezechilibru în activitatea administrației publice locale. Mai mult, ar putea afecta calitatea guvernării la nivel local.
- Proiectul redefinește modul de formare a birourilor electorale, pentru a include reprezentanți ai competitorilor care participă la ambele alegeri. Acesta introduce reglementări care schimbă procedura de completare a birourilor și include reguli neclare, respectiv riscul de a defavoriza anumiți competitori electorali.
- Deși termenul pentru stabilirea reședinței (pentru alegerile locale) a fost redus de la 6 luni înaintea datei scrutinului, perioada de 2 luni este prea scurtă, având în vedere că OUG ar putea intra în vigoare în luna martie, deci le oferă alegătorilor mai puțin de o lună să își înregistreze reședința. Așadar, termenul de 60 de zile ar trebui scurtat, mai ales în condițiile în care noile reguli se adoptă intempestiv prin OUG.
- Per ansamblu, legislația nu definește cum se vor corela anumite aspecte care sunt diferite în cele două tipuri de alegeri, inclusiv aspecte importante precum termenele pentru soluționarea unor întâmpinări sau contestații, modul în care se va desfășura campania electorală, finanțarea și controlul campaniei electorale, funcționarea birourilor electorale etc.
- Unele aspecte care reduc eficiența și transparența procesului electoral rămân nerezolvate, incluzând numărul de semnături și verificarea acestora, transparența birourilor electorale, finanțarea campaniei electorale, accesul persoanelor cu dizabilități la procesul electoral.
Vezi și dezbaterea Cum se vor organiza alegerile din 2024?