Sesizare privind finanțarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu
Vă transmit o sesizare referitoare la finanțarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu.
Din datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă pe 25 noiembrie privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, reiese că nu au fost raportate venituri și cheltuieli, ceea ce consider că este improbabil pentru desfășurarea unei campanii electorale la acest nivel, mai ales pentru un candidat care a obținut aproape 23% din voturi. Mă întreb cum a fost posibilă desfășurarea unei campanii electorale fără nicio contribuție financiară declarată: serviciile pentru mandatarul financiar, editarea video/promovarea online implică costuri, la fel ca și alte cheltuieli pentru managementul campaniei. Vă rog să verificați dacă aceste costuri au fost acoperite de terțe persoane. Reamintesc că, potrivit Legii 334/2006, producerea de materiale în regie proprie este interzisă.
Raportul publicat de Expert Forum pe această temă, disponibil la https://expertforum.ro/finantarea-campaniei-prezidentiale-25nov, include la paginile 8-10 o listă cu argumente care pot indica faptul că unele dintre acțiunile de promovare ale candidatului ar fi putut fi finanțate. Lista include și o declarație a unui antreprenor care recunoaște că ar fi finanțat acțiuni de promovare online a candidatului Călin Georgescu. Reiterăm faptul că Decizia BEC 175D/2024 arată că au fost utilizate materiale electorale nemarcate, ceea ce poate sugera existența unor cheltuieli aferente campaniei electorale.
O altă analiză lansată recent de EFOR despre activitatea candidatului pe rețeaua TikTok sugerează existența unei activități coordonate de promovare politică și electorală, care ar fi dificil de realizat fără resurse financiare. Analiza este disponibilă la https://expertforum.ro/cum-a-crescut-calin-georgescu-in-sondaje/.
În acest context, vă solicit să inițiați cât mai curând un control pentru a verifica respectarea legislației privind declararea și legalitatea veniturilor și cheltuielilor în campania electorală. Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale trebuie să se desfășoare în condiții de legalitate și transparență, iar în acest moment acestea sunt puse sub semnul întrebării.
De asemenea, în contextul organizării alegerilor parlamentare pe 1 decembrie și turului II al alegerilor prezidențiale pe 8 decembrie, solicit AEP să publice datele constant, cu frecvență săptămânală, înainte de ziua alegerilor și nu după data votării, cum s-a întâmplat
Detalii sesizare
26 noiembrie 06:56 PM · Italia Bologna · Categorii: Finanțarea campaniei electorale, · Calitate: alegator