Coaliția VotCorect este formată din organizații civice care lucrează în domeniul apărării democrației și drepturilor omului. Scopul coaliției este de a monitoriza procesul de organizare a alegerilor și referendumurilor pentru a se asigura că se desfășoară conform principiilor constituționale și standardelor și bunelor practici internaționale la care România a aderat. Organizațiile partenere au scopul principal de a acredita observatori pentru ziua alegerilor, dar monitorizează procesul electoral per ansamblu, acționează pentru îmbunătățirea cadrului legal și reacționează în cazul încălcării principiilor menționate anterior.
Cea mai mare parte dintre organizații continuă activitatea desfășurată până în 2020 sub formatul FiecareVot, care a monitorizat alegerile începând cu 2016. FiecareVot a monitorizat toate alegerile începând cu 2016 și referendumul din 2018, a produs rapoarte de observare și a acreditat pentru secțiile de votare peste 6000 de observatori.
Pentru fiecare scrutin, vom publica un raport care conține concluziilor observării şi un set de recomandări adresate autorităţilor, pentru o mai bună organizare a proceselor electorale viitoare. Rapoartele anterioare pot fi consultate pe pagina aici.
Organizațiile membre
În ultimii 10 ani, Expert Forum a construit și perfecționat o metodologie de observare cu impact în ceea ce privește alegerile. Am monitorizat alegerile încă din 2014, am lansat rapoarte de monitorizare a acestora – alături de alți parteneri din societatea civilă precum cei din Coaliția FiecareVot– și am reușit pornind de la acestea să contribuim la îmbunătățirea practicilor la toate tipurile de alegeri. Câteva exemple sunt reducerea numărului de semnături pentru înființarea unui partid, introducerea votului în avans, prelungirea votării după ora 21 sau atragerea atenției asupra problemelor legate de finanțarea politică. Informațiile culese de noi au fost folosite inclusiv de instituții sau de partide politice pentru a fundamenta proiecte de legi. În 2019, datele culese de EFOR și de parteneri cu ajutorul observatorilor au fost prezentate la audierile parlamentare referitoare la integritatea alegerile și au contrazis public premisele nejustificate ale comisiei pentru investigarea fraudelor la europarlamentare. În cele din urmă, s-a dovedit că am avut dreptate și SIMPV nu fusese folosit incorect pentru modificarea rezultatelor. De asemenea, am lansat rapoarte tehnice tematice despre finanțarea campaniei, participarea femeilor la alegeri sau folosirea metodelor alternative de vot. După fiecare dintre aceste alegeri am discutat cu instituțiile relevante pentru a îmbunătăți procesul. Și chiar dacă nu am reușit mereu – fiind la urma urmei, o decizie politică, vom continua să luptăm pentru alegeri cât mai corecte, competitive, inclusive și transparente. Puteți citi rapoartele noastre despre alegeri aici. În 2024 ne propunem să continuăm observarea alegerilor și chiar să ne extindem zonele pe care le acoperi mai detaliat, precum tehnologiile electorale, publicitatea online sau utilizarea datelor deschise în procesul electoral. Ne vom uita la aspecte care au potențialul de a afecta semnificativ alegerile precum discursul extremist, dezinformarea sau extinderea campaniilor electorale în online și modul de finanțare a acestora. De asemenea, ne propunem să colaborăm cu organizațiile internaționale care vor observa alegerile, precum OSCE/ODIHR, pentru a împărtăși cât mai mult din experiența și expertiza noastră. Vezi tot istoricul electoral EFOR aici.
Asociația CIVICA desfășoară, din 2014, proiecte și programe în domeniul cetățeniei active și a bunei guvernări la nivel local, în Iași, și în regiunea de NE a României. Activitatea asociației urmărește consolidarea democrației, apărarea drepturilor omului și lărgirea spațiului civic prin oferirea de asistență în advocacy și organizare comunitară cetățenilor, grupurilor civice și organizațiilor care se confruntă cu diverse probleme sau adresează diverse nevoi din comunitate.
Din 2016, suntem implicați în monitorizarea proceselor electorale prin recrutare și asistență oferită observatorilor independenți ca parte din coaliția FiecareVot (2016-2020), respectiv Coaliția VotCorect din 2024. De asemenea, CIVICA desfășoară proiecte de dezvoltare comunitară, educație civică și media, organizează consultări publice, dezbateri și evenimente care aduc împreună cetățenii și factorii decizionali pentru proiectele importante ale comunității. Detalii la
Asociația Rădăuțiul Civic s-a format în anul 2017, în mun. Rădăuți, județul Suceava, fiind primul grup civic din județul Suceava înființat cu misiunea de a promova angajamentul civic, oportunitățile pentru tineri, voluntariatul și buna guvernare locală. De la înființare, aplicând metode de organizare comunitară, asociația a sprijinit comunitățile locale, a creat un hub comunitar și a lansat o rețea de grupuri civice în anul 2023, realizând și numeroase campanii de advocacy. Eforturile sale au fost recunoscute timp de cinci ani la rând la Gala Națională a Participării Publice. În ultimii ani, organizația a lucrat cu peste 200 de tineri voluntari și sute de beneficiari, fiind implicată și în eforturile umanitare pentru Ucraina, cu peste 170.000 de beneficiari direcți.
Misiunea Asociației Centrul pentru Studiul Democrației este de a contribui la construcția democratică din România, prin intermediul inițierii unor cercetări independente, îmbunătățirii procesului decizional și promovării valorilor democratice și a cetățeniei active. Asociația a fost înființată în 2012, funcționând complementar cu think-tankul înființat în 2006 în cadrul UBB Cluj.
Centrul pentru Resurse Civice s-a înfiinţat în 2006 pentru a sprijini, promova şi dezvolta conştiinţa şi iniţiativa civică, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional.
Coaliția colaborează că Asociația Code for Romania, care furnizează aplicație Monitorizare Vot pentru colectarea de date în ziua alegerilor.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 25 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, dar și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală. ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 31 de universități, atingând un număr de 125 de organizații membre care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.