Coaliția Vot Corect – concluzii observare alegeri ora 20

Coaliția Vot Corect continuă să monitorizeze desfășurarea procesului electoral din țară și străinătate, centralizând raportările transmise de observatori  prin aplicația Vote Monitor, precum şi sesizările primite de la alegători la call center-ul 0800 460 002 și platforma online votcorect.ro.

Până la această oră, au fost raportate unele nereguli legate de limitarea dreptului de a vota în altă localitate din aceeași circumscripție, dar și unele legate de limitarea dreptului observatorilor de a monitoriza procesul electoral. Au fost primite 230 de apeluri de azi dimineață doar în cadrul serviciului Telverde. Alte 200 de sesizări au fost înregistrate pe portalul votcorect.ro pe parcursul zilei de azi. Cele mai multe dintre acestea sunt legate de continuarea campaniei electorale de către mai multe din partidele care participă la alegeri sau violarea secretului votului. Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la  https://votcorect.ro/sesizari.

Observatorii au raportat în continuare prin intermediul aplicației Vote Monitor. Până la ora 19:00 observatorii Vot Corect au vizitat în total aproape 640 de secții în timpul votării. Procentele de mai sus nu se referă la toate cele 640 de secţii în toate cazurile, întrucât observatorii încă monitorizau unele din secții. Procesul de votare continuă să fie evaluat pozitiv (bine sau foarte bine) de observatori și în a doua parte a zilei în aproape 97% din secțiile observate. Observatorii au semnalat prezența unor persoane neautorizate în 4,2% din secțiile de votare observate, atmosferă tensionată în apropierea secțiilor de votare (4%) și în secțiile de votare (4,6%). În 15% din cazuri a fost semnalată aglomerație. Secretul votului a fost respectat în 90% din cazuri.

S-a constatat și că birourile secțiilor de votare nu au înțeles întotdeauna bine unde pot vota alegătorii – unor alegători cu domiciliul sau reședința în alte localități din aceeași circumscripție nu li s-a permis să voteze în 14% din secțiile observate. Numărul situațiilor observate în care alegătorii au primit mai multe buletine de vot decât aveau dreptul a ajuns la 16. Observatorii au notat și că urnele nu erau sigilate corespunzător în 3,2% din secțiile observate. Deficiențe legate de funcționare SIMPV au fost semnate în mai puțin de 2% din cazuri.

De la raportarea anterioară am continuat să primim plângeri prin serviciul call center de la alegători legate de faptul că au avut dificultăți – fie li s-a limitat posibilitatea de a vota, fie au votat în urma insistențelor sau sesizărilor la birourile de circumscripție – să își exercite dreptul de vot în altă secție de votare din aceeași circumscripție. Astfel de cazuri au fost raportate la Școala Gimnazială „Alexandru Vaida – Voevod” din Cluj Napoca, secția 387 din Dumbrăvița (Timiș), secția 160 Onești (Bacău), în Negoiești (Prahova), în Bicaz-Chei (Neamț), 346 din Ovidiu (Constanta) sau 417 din Frasin (Vaslui) sau la secția de votare din Palermo. La secția de votare 288 (București) alegătorul nu a fost lăsat inițial să voteze cu viza de reședință.

Mai mulți observatori au sesizat acțiuni de intimidare din partea membrilor biroului electoral. Dintre secții enumerăm 430 din Deleni (Iași) și 55 (Galați). La secția de votare 180 din Gălățeni (Teleorman), locțiitorul s-a comportat agresiv verbal cu observatorul. În secția de votare 123 din Bacău accesul observatorului nu a fost permis.

Printre secțiile unde a fost sesizată aglomerație se numără 484 (Sector 3), Secția 592 (Coventry) şi în clădirea Tour et Taxi din Bruxelles.  Au fost primite mai multe sesizări potrivit cărora căminele studentești ale Universității Tehnice Gheorghe Asachi au fost arondate la diferite secții de votare, iar multor studenți nu le-a fost clar unde votează.

În Mogoșoaia – secțiile 256 și 257 – s-a raportat un număr mare de persoane însoțite în cabină de cineva pe motiv că nu cunosc carte. Observatori acreditați de organizația Milenium for Human Rights s-au comportat ca organizatori în secția de votare, au organizat alegători, contrar normelor legale. Comisia a considerat că aceștia îi ajută ca să se organizeze mai repede.

La secția 307 din Corbeni (Argeș), un observator a sesizat că a raportat câteva persoane la ieșirea din secția de vot care purtau geci roșii și par să îndemne alegătorii să viteze anumit partid. În localitatea Vâlcele, jud. Buzău, observatorii au raportat indicii credibile că persoane afiliate primăriei au influențat alegătorii.

La secția 37 din Drobeta Turnu Severin, o parte din buletinele de vot nu erau ștampilate cu ștampila de control a secției de votare. La secția 592 din Coventry, votarea s-a întrerupt 20 de minute întrucât un alegător a părăsit secția fără a introduce buletine de vot în urnă; acestea au fost anulate.

Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coali’ia va observa num[rarea voturilor. Coaliția VotCorect este formată din Expert Forum (EFOR), CIVICA, Centrul pentru Studiul Democratiei, Centrul pentru Resurse Civice, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral. Code for Romania a dezvoltat aplicația Vote Monitor. În Republica Moldova colaborăm cu Promo-LEX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *