Coaliția VotCorect continuă să monitorizeze desfășurarea procesului electoral din țară și străinătate, centralizând sesizări primite prin aplicația Vote Monitor, call center-ul 0800 460 002 și platforma online votcorect.ro. Până la această oră, au fost raportate unele nereguli semnificative legate de organizarea secțiilor de vot, respectarea procedurilor și exercitarea liberă a dreptului la vot. Au fost primite peste 300 de apeluri de azi dimineață doar în cadrul serviciului Telverde. Alte 200 de sesizări au fost primite pe portalul votcorect.ro.
Datele transmise de observatorii Vot Corect prin aplicaţia Vote Monitor arată că procesul de votare s-a desfăşurat în linii mari la fel în a doua parte a zilei ca înainte de primul comunicat Vot Corect. Procesul a fost evaluat ca bun şi foarte bun în 96,7% din cele peste 550 de secţii de votare vizitate de observatori de la începerea votării. Observatorii au întâlnit persoane neautorizate în 6% din secţiile de votare vizitate şi au raportat că în 4% atmosfera era tensionată. În 16 cazuri, reprezentând 3% din observări, alegătorii au primit mai multe buletine de vot decât aveau dreptul. Observatorii au semnalat 67 de cazuri în care alegătorilor domiciliaţi în altă localitate nu li s-a permis să voteze la alegerile prezidenţiale; în 17 cazuri, unor alegători din afara Bucureştiului li s-a permis să voteze la referendumul local.
Mobilizarea alegătorilor și continuarea campaniei electorale
Au fost primite sesizări privind mobilizarea alegătorilor de către aleși locali ai PSD din Vernești, județul Buzău, care ar mobiliza alegătorii în favoarea candidatului AUR. Sesizări similare au fost primite cu privire la localitățile Pielești (Dolj) și Singureni (Giurgiu).
Candidatul George Simion a făcut un live pe TikTok cu 17 800 de persoane care îndemna în mod evident alegătorii să iasă la vot și să sprijine candidatul.
Facem apel la partidele politice să nu mai continue acțiunile de propagandă electorală în ziua votului.
Organizare deficitară și acces limitat la votul privind referendumul
În mai multe secții din București au fost semnalate probleme privind accesul alegătorilor până la această oră, mai exact în cazul referendumului local. Doar telefonic, de azi dimineață, au fost raportate 48 de situații distincte în alegătorii au fost împiedicați să voteze din cauza informațiilor incorecte oferite de membrii comisiilor de votare. Sesizări similare au fost primite și pe portalul votcorect.ro. Persistă confuzia legată de dreptul de vot pe baza vizei de flotant, un aspect care continuă să descurajeze alegătorii în a-și exercita dreptul democratic. La solicitarea VotCorect, BEC a emis o circulară legată de drepturile alegătorilor care au vize de flotant.
Transporturi organizate și aglomerație
În Sectorul 6 al Capitalei, la Scoala Gimnaziala nr 156, Bucuresti au fost aduși alegători cu două autocare; s-a format o coadă de peste 100 de persoane. Situația a fost raportată de observatori și alegători, însă autoritățile contactate de Vot Corect au oferit răspunsuri vagi și nu au intervenit la momentul sesizării. Cozi la secțiile de vot au fost înregistrate și în secția 165 din Iași, însă procesul decurge corespunzător. Cozi sunt și la Colegiul Grigore Moisil din București, sectia de votare nr. 1083.
Presiuni și influenţarea alegătorilor
În Pogoanele (BZ), Vot Corect a primit o sesizare conform căreia un votant a fost constrâns de persoanele care au gestionat urna mobilă să voteze un anumit partid, în ciuda solicitării sale de a fi lăsată să voteze singură. Alte cazuri de influențare directă a alegătorilor au fost raportate, inclusiv în Teleorman, secția 288 din Slobozia Mândra unde persoane au intrat în cabinele de vot pentru a indica alegătorilor cum să voteze. Aceste incidente reprezintă încălcări grave ale legislației electorale și ale dreptului fundamental la vot liber.
Coaliția VotCorect își continuă activitatea de monitorizare și îndeamnă cetățenii să semnaleze orice nereguli întâlnite.
Call Center: 0800 460 002
Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coaliția VotCorect este formată din Expert Forum (EFOR), CIVICA, Centrul pentru Studiul Democratiei, Centrul pentru Resurse Civice, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral. Code for Romania a dezvoltat aplicația Vote Monitor. În Republica Moldova colaborăm cu Promo-LEX.