Înscrierea nu este obligatorie. Excepția este dacă alegătorul a optat pentru votul prin corespondență. În rest, alegătorii pot vota fără să fie obligați să se înscrie până la un termen anume. A existat o opțiune de înscriere pe liste permanente, pentru ambele tipuri de alegeri, dar scopul acelei înscrieri este de a înființa o secție de votare în comunitatea respectivă, dacă există cel puțin 100 de cereri. Alegătorii pot vota într-o secție de votare și dacă plicul cu votul prin corespondență nu a ajuns la biroul electoral dedicat și nu a fost înregistrat până joia dinaintea alegerilor, la finalul zilei (de exemplu, 28 noiembrie 2024, ora 24 pentru parlamentare). Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își mai poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare.
Alegerile parlamentare
Alegătorii care au reședința și domiciliul stabilite în străinătate pot vota pe 30 noiembrie și pe 1 decembrie:
- cu înregistrare (opțional): Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii au avut opțiunea să se înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale (16 septembrie 2024). Avantajul este că se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral (pe o anumită rază teritorială), în alte localități decât cele menționate anterior. Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.ro, unde alegătorii s-au putut înscrie pentru votul în secție. Cei care se înregistrează sunt înscriși în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare. Pot vota însă și pe liste suplimentare, în orice altă secție de votare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.
- fără înregistrare: Pot vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate (cu un document emis de statul respectiv, care se regăsește în lista MAE) și dețin și un document românesc care le conferă dreptul să voteze (carte de identitate, pașaport etc). De exemplu, dacă un alegător are domiciliul sau reședința în Franța și documente care să dovedească acest lucru, conform listei publicat de către MAE, poate vota într-o secție din Germania sau Portugalia. Programul de vot în secție este de la ora 7.00 până la ora 21.00, ora locală. Votarea se poate prelungi până la 23:59, dacă există alegători aflați la coadă la ora 21.
Alegătorii s-au putut înscrie pentru votul prin corespondență:
alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au putut înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro, între 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi până la 45 de zile înainte de data votării (17 octombrie 2024). Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă.
Alegerile prezidențiale
Alegătorii pot vota în străinătate duminică (24 noiembrie / 8 decembrie) între 7.00 -21.00. La prezidențiale se poate vota inclusiv vineri (de la ora 12) și sâmbăta (toată ziua).
- fără înregistrare: la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Spre deosebire de alegerile parlamentare, la prezidențiale puteți vota în străinătate dacă nu ai domiciliul sau reședința stabilite acolo. Puteți vota dacă locuiți acolo, sunteți turist sau în trecere în ziua respectivă.
- cu înregistrare (opțional): Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii s-au putut înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale. În acest sens, Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.ro. Cei care s-au înregistrat sunt înscriși în listele permanente pentru străinătate. Dacă alegătorii nu pot vota la secția unde sunt arondați, votează pe liste suplimentare în alte secții din străinătate.
Votul în avans
Alegătorii din străinătate pot vota și în avans, conform următorului program:
- Vineri (22 noiembrie / 6 decembrie) – 12.00 – 21.00
- Sâmbătă (23 noiembrie / 7 decembrie) – 7.00 -21.00
Votarea se poate prelungi până la 23:59, dacă există alegători aflați la coadă la ora 21.
prin corespondență, alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au putut înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro, între 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi până la 45 de zile înainte de data votării (17 octombrie). Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă. Înregistrarea este valabilă pentru ambele tururi de scrutin. Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate. Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării (21 noiembrie / 5 decembrie, ora 23:59), inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul. Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. Alegătorii ale căror plicuri nu au fost înregistrate vor fi înștiințați de AEP și vor putea vota într-o secție de votare. În ziua alegerilor, SIMPV va verifica dacă alegătorul a votat prin corespondență.