Renunțare la candidatura – alegeri parlamentare

Renunțarea la candidatură a unei persoane care se află pe lista de candidatură depusă la BEC și aprobată se poate realiza și după data limită stabiltă pentru depunerea candidaturii? Întrebarea vine în contextul în care la art.16 din Hotărâreae AEP 12/2020 se prevede:
Art. 16. - (1) Candidații pot renunța la candidatură până la data-limită de depunere a
candidaturilor.
(2) Declarația de renunțare la candidatură se depune la biroul electoral la care a fost depus
dosarul de candidatură.”
În cazul unui răspuns afirmativ, care este temeiul de drept și care este procedura (formular, termen de depunere, efecte juridice etc.)?

Detalii sesizare

30 septembrie 04:50 AM  ·   București   ·   Categorii: Altele,   ·   Calitate: alta

 

Un comentariu

  1. Bună ziua,

    Puteți găsi reglementarea relevantă privind retragerea unei candidaturi în art. 58 din Legea 208/2015:

    ”(4) Candidații pot renunța la candidatură, până la data-limită de depunere a candidaturilor. În acest scop, persoana în cauză va da o declarație pe propria răspundere, pe care o va depune la biroul electoral de circumscripție.
    (5) Competitorii electorali pot retrage propunerea de candidaturi și pot depune o altă astfel de propunere până la data-limită de depunere a candidaturilor. Retragerea candidaturilor se face printr-o cerere semnată de aceleași persoane care semnează propunerea de candidatură.
    (6) În cazul unei renunțări la candidatură după data-limită de depunere a candidaturilor, competitorii electorali nu vor avea posibilitatea înlocuirii candidatului. În cazul decesului unui candidat după data-limită de depunere a candidaturilor, competitorii electorali nu vor avea posibilitatea înlocuirii acestuia.”

    Modelul declaratiei de renuntare la candidatura este disponibil la https://parlamentare2024.bec.ro/wp-content/uploads/2024/09/11.Model_declaratie_renuntare_candidatura.rtf

    Vedeți și Decizia BEC nr. 3D/06.09.2024 privind documentele pe care trebuie să le depună partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi în vederea admiterii candidaturilor şi a semnelor electorale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 – https://parlamentare2024.bec.ro/wp-content/uploads/2024/09/Decizie_3D.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *