În luna martie, Comisia de la Veneția a publicat o opinie despre comasarea alegerilor din 2024 în care citează Expert Forum și Vot Corect cu privire la câteva dintre criticile aduse folosirii ordonanțelor de urgență, modificării legislației cu puțin timp înaintea alegerilor și a lipsei de transparență în aprobarea noilor reguli. Raportorii au considerat că utilizarea OUG ”subminează calitatea legislativă, securitatea juridică și principiile democratice, inclusiv principiul separării puterilor”. De asemenea, ”contrar standardelor internaționale, adoptarea OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultări publice adecvate.” Comisia a reținut critica Vot Corect cu privire la reducerea termenului pentru înscrierea vizei de reședință, afirmând că ar fi putut crea confuzie în rândul cetățenilor. Nu în ultimul rând, Comisia a notat faptul că existența unei administrații locale paralele, care și-a preluat mandatul doar în luna septembrie, ar fi putut crea ”într-adevăr confuzie și posibil tensiuni”.
Vezi rapoartele EFOR și Vot Corect
Problemele fundamentale ale OUG privind comasarea alegerilor din iunie 2024
VotCorect: Concluzii preliminare alegeri 9 iunie
Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare va crea haos electoral
Referitor la stabilitatea legii electorale, Comisia reiterează o parte din criticile noastre: lipsa de acțiune pentru a reglementa organizarea unui număr mare de alegeri în paralel, lipsa unei decizii consensuale, dar și încălcarea principiului stabilității electorale.
38. Deși Comisia este de acord că organizarea a patru sau cinci alegeri în același an poate fi problematică, ea observă că acest calendar era cunoscut de ani de zile, deoarece niciunul dintre aceste alegeri nu a fost extraordinar sau anticipat. Prin urmare, rămâne problematic faptul că Parlamentul sau autoritățile relevante (inclusiv ministerele și CEC) nu au reacționat mai devreme și nu au luat inițiativa pentru modificarea în avans a prevederilor electorale. Prin comparație, revizuirea legislativă în vederea fuziunii Parlamentului European din 2019 și a alegerilor locale din Malta a avut loc deja în 2015, adică cu patru ani înaintea alegerilor. După cum sa spus deja, posibilitatea ca multe alegeri să aibă loc în același an ar putea și ar trebui să fie luată în considerare prin legislație. Pericolul încălcării principiului stabilității ar fi putut fi redus dacă autoritățile române ar fi anunțat oficial mai devreme ce prevederi de urgență au fost destinate pentru ca părțile interesate să poată planifica în consecință, dar se pare că propunerile au fost văzute doar în timpul procesului de consultare scurt și întârziat.
39. OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultări publice adecvate, întrucât a fost adoptată la numai o săptămână după lansarea consultării. Prin urmare, adoptarea sa nu s-a încadrat sub excepția de la principiul unui an pentru amendamentele adoptate prin consens între guvern și opoziție și pe baza unor consultări publice ample.
40. Perioada de un an înainte de alegeri, așa cum este menționată în Codul de bune practici în materie electorală, a fost subminată semnificativ de adoptarea ordonanței cu doar trei luni înainte de alegeri. Modificările au intrat în vigoare în perioada pre-electorală. Acest lucru a condus la o încălcare a principiului stabilității legii electorale.
41. Comisia de la Veneția subliniază, de asemenea, că reformele destinate utilizării în cadrul unui scrutin trebuie să aibă loc „suficient de devreme pentru a permite candidaților și alegătorilor să înțeleagă modificările, iar organismelor de management electoral să le înțeleagă și să le aplice”. În timp ce, în timpul întâlnirilor online, autoritățile, inclusiv Autoritatea Electorală Permanentă, au declarat că procesul a fost clar pentru administrația electorală și cetățeni, în ciuda modificărilor târzii, alte părți interesate au menționat o anumită confuzie cu privire la proceduri în ziua alegerilor . Comisia de la Veneția remarcă faptul că modificările târzii cresc riscul ca administrația electorală și alegătorii să nu cunoască corect procedura.
42. În concluzie, folosirea ordonanțelor de urgență în domeniul electoral conduce la modificări de ultimă oră contrare principiului stabilității legii electorale și, mai larg, împotriva securității juridice. De asemenea, afectează separarea puterilor și echilibrul dintre ramurile executive și legislative ale guvernului într-un domeniu care se află în centrul democrației. Prin urmare, Comisia de la Veneția recomandă să nu se legifereze pe viitor în materie electorală prin ordonanțe (de urgență), decât atunci când se adoptă reguli privind aspectele tehnice și detaliile.
Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) este organismul consultativ al Consiliului Europei în materie constituțională și numără 61 de membri: cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, plus alte 15 state. Comisia reunește, dezvoltă și diseminează experiența constituțională și juridică a statelor sale membre, contribuind la un patrimoniu constituțional comun. Rolul său este de a oferi consultanță juridică statelor sale membre și, în special, de a ajuta statele care doresc să își alinieze structurile juridice și instituționale la standardele europene și internaționale în domeniile democrației, drepturilor omului și statului de drept. Reputația solidă de independență și obiectivitate a Comisiei, împreună cu metodele sale unice de lucru bazate pe dialogul incluziv cu autoritățile și toate părțile interesate din țară, o plasează într-o poziție privilegiată pentru a facilita dialogul, inclusiv în contexte de tranziție democratică și în situații de urgență sau conflicte.