Raport preliminar privind observarea alegerilor prezidențiale din 2025 Tur 1

 

Alegerile prezidențiale au oferit electoratului o varietate de opțiuni, iar drepturile fundamentale au fost în general respectate. Autoritățile electorale au organizat eficient aspectele tehnice ale procesului, iar ziua alegerilor a decurs ordonat şi fără incidente semnificative. Faptul că decizia de anulare a alegerilor de la sfârşitul anului trecut a fost insuficient explicată și argumentată în faţa electoratului și lipsa unui raport complet referitor la procesul electoral eşuat și la măsurile ce ar fi trebuit luate pentru a asigura integritatea alegerilor au afectat negativ încrederea publică în proces şi au pus la îndoială rezilienţa instituţiilor statului în faţa atacurilor hibride. Alegerile s-au organizat pe un fundal de neîncredere în partidele politice de la guvernare și polarizare legată  de procesul electoral anulat din 2024.

Legislația electorală facilitează în general organizarea alegerilor în mod democratic, însă modificările aduse pentru acest scrutin prin OUG 1/2025 au fost adoptate netransparent, cu încălcarea unor proceduri normative şi cu mult prea puţin timp înaintea scrutinului. De asemenea, unele dintre aceste modificări, inclusiv cele legate de marcarea publicităţii politice,  modificarea componenței birourilor electorale şi reducerea timpului de votare în anumite state  afectat drepturile participanţilor la procesul electoral.. Alegerile au fost organizate ținând cont de mai multe decizii ale Curții Constituționale și recomandări ale Comisiei de la Veneția legate de procesul electoral din 2024, care nu au fost însă transpuse în legislație pentru mai multă claritate.

Administraţia electorală a respectat calendarul electoral şi a adoptat măsurile necesare bunei desfăşurări a scrutinului, dar modul de formare a birourilor electorale a oferit un avantaj clar pentru doi dintre candidaţi, în timp ce alţi opt nu au beneficiat de niciun fel de reprezentare. Faptul că şedinţele birourilor electorale la orice nivel nu sunt publice a redus semnificativ transparenţa.

Pe listele permanente din țară au fost înscriși pentru aceste alegeri 17.988.031 alegători; registrul electoral mai cuprinde şi 1.016.350 alegători cu domiciliul în străinătate. Verificarea electronică a identității alegătorilor și marcarea în timp real a celor care au votat prin SIMPV permite identificarea tentativelor de vot multiplu. Alegătorii care nu se pot deplasa la secțiile de votare pot opta în străinătate pentru votul prin corespondență şi în ţară pentru urna mobilă.

Din cele 25 de dosare de candidatură depuse, BEC a respins 13 şi a înregistrat 12; prin retragerea unei candidaturi, au rămas pe buletinul de vot 11 candidaţi. Numărul ridicat de semnături de susținere necesar pentru depunerea candidaturii limitează accesul la competiţia electorală, iar lipsa de vizibilitate a campaniilor de strângere de semnături şi procesul netransparent de verificare ridică semne de întrebare cu privire la veridicitatea acestora. Procesul de verificare a semnăturilor nu a putut fi observat și deși BEC a reglementat metodologia într-o decizie, aceste reguli nu sunt definite prin lege și nu creează efecte pentru scrutinele viitoare. Deși după alegerile din 2024 au fost emise mai multe hotărâri de către CCR, legislația nu a fost modificată pentru a defini clar criteriile de eligibilitate pentru candidați și care este standardul de admisibilitate din punctul de vedere al încălcării principiilor constituționale. Termenele scurte pentru verificare, legislația neclară, lipsa instrumentelor de investigație în cazul în care există suspiciuni, precum și termenele foarte lungi pentru soluționarea dosarelor penale reduc eficiența acestui sistem, care necesită o reformă semnificativă pentru a crește încrederea publică.

În campania electorală, dreptul la liberă exprimare și dreptul la asociere au fost respectate în general, iar candidații şi-au putut organiza campania și transmite mesajul către alegători fără restricții. Reglementările limitative privind afișajul stradal, care reduc vizibilitatea campaniei, au determinat mai mulţi candidaţi să înceapă activitățile de promovare cu ocazia strângerii semnăturilor de susținere, pentru a putea utiliza panouri și bannere de mari dimensiuni, interzise în campanie. Cea mai mare parte a campaniei s-a desfășurat online, iar tonul general al campaniei a fost mai degrabă agresiv şi dominat de atacuri între candidaţi. Mai mulți candidați au preluat o retorică conservatorare și naționalistă, continuând parțial narativele lansate de Călin Georgescu în 2024. Dezbaterile prezidenţiale au contribuit la dinamica campaniei şi au atras interes public. BEC şi BEJ Ilfov au constatat ilegalitatea unei acţiuni ample de campanie desfăşurate de AUR cu încălcarea reglementările privind protecția datelor personale.

Campania în mediul online, în special pe Tik Tok,  a continuat să fie marcată de comportament inautentic coordonat, remarcat la mai mulți competitori electorali. În monitorizarea desfășurată în perioada campaniei, a fost identificată o creștere semnificativă a conținutului coordonat, de natură politică, disimulat sub formă de conținut aparent organic și generat de rețele de conturi neautentice.   În lipsa unor mecanisme de reglementare adaptate specificului digital, fenomenul finanţării campaniilor de către terţi continuă să producă efecte semnificative asupra echității electorale. Expert Forum a identificat două strategii de promovare a conținutului inautentic, ambele monitorizare preponderent pe platforma TikTok. Pe lângă comportamentul inautentic intern, campania a fost afectată și de tentative de interferență externă asociată intereselor Federactiei Ruse. În ziua alegerilor, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a informat că numeroase pagini web de interes public au fost ţinta unor atacuri cibernetice revendicate de o grupare pro-rusă; toate site-urile afectate erau funcționale în cursul aceleiași zile.

Competitorii nu au avut acces echilibrat la resurse, candidatul coaliției România Înainte beneficiind de un avantaj financiar vizibil. Limita pentru venituri și cheltuieli este ridicată, iar  campania pentru  alegerile prezidenţiale din acest an a fost cea mai scumpă de până acum. Finanțarea politică a devenit preponderent bazată pe resurse publice,  subvenții și rambursări din fonduri publice, ceea ce reduce independența partidelor față de stat. Campania s-a finanțat majoritar din împrumuturi și finanțarea privată declarată de partide, iar cheltuielile au inclus cel mai proeminent costuri pentru promovare online și în mass media. Transparența procesului rămâne limitată chiar dacă veniturile şi cheltuielile sunt publicate în timpul campaniei, întrucât publicul nu află cine este donatorul. Precampania electorală nu este eficient reglementată. Deși AEP a inițiat mai mult controale în timpul campaniei electorale, capacitatea instituției de a acționa în scurt timp este redusă din cauza personalului insuficient. Auditarea sursei fondurilor, dincolo de declararea acesteia, este limitată și nu este în atribuțiile AEP, ceea ce limitează semnificativ transparența și conduce la posibilitatea de a crea circuite de decontare din bani publici a unor fonduri obținute ilegal.

Cadrul legal permite părților interesate să depună întâmpinări și contestații, iar termenele de luare a deciziilor la nivelul administrației electorale și instanțelor sunt în cele mai multe cazuri rezonabile.  Deciziile BEC pot fi contestate la ÎCCJ sau la Curtea de Apel, însă legea electorală nu definește procedurile de contestare a deciziilor la instanțe, cu anumite excepții, contrar standardelor internaționale. Deși Vot Corect nu a observat soluționarea plângerilor în mod sistematic, considerăm că în general termenele date de instanță au fost scurte, cel puțin în ceea ce privește contestațiile legate de deciziile BEC. BEC a primit un număr semnificativ de plângeri legate de publicitatea politică online, iar din cele peste 1700 de decizii puține au fost contestate, deciziile nefiind schimbate în majoritatea cazurilor de instanță. Unele dintre deciziile BEC au fost criticate, inclusiv pe motive că ar adăuga la criterii la definițiile legale sau pentru că au sancționat inechitabil anumite persoane. Începând cu luna ianuarie, aproape 150 de dosare legate de anularea sau suspendarea Hotărârii CCR 32/2024 au fost înregistrate la instanțe în încercarea de a identificaunui judecător care să decidă în favoarea petentului, deși hotărârile CCR sunt definite și obligatorii. Deși dreptul petenților de a depune plângeri este esențial și nu trebuie limitat, luarea unor astfel de decizii afectează integritatea și credibilitatea procesului, precum și a mecanismelor de contestare în instanță.

Ziua alegerilor s-a desfășurat în general calm și ordonat. Deschiderea secțiilor și procesul de votare au fost evaluate pozitiv în majoritatea covârşitoare a secţiilor observate, dar observatorii au notat și cazuri în care procedurile pentru urna mobilă nu au fost respectate csi cazuri în care alegătorilor domiciliaţi în altă localitate nu li s-a permis să voteze. Deşi în timpul numărării voturilor au fost observate mai multe omisiuni procedurale, observatorii au evaluat în general pozitiv şi numărarea și au notat că în aproape toate secţiile observate rezultatele au fost consemnate corect. Votul în străinătate a fost organizat eficient, cu opțiuni multiple pentru exercitarea dreptului de vot.

 

Coaliția Vot Corect – concluzii observare alegeri prezidențiale ora 18.30

Până la ora 18.30, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro. Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/prezidentiale-2025/sesizari/

 

Cele mai multe sesizări sunt legate de continuarea campaniei electorale, precum și probleme organizatorice în secțiile de votare. Au fost raportate numeroase postări pe rețeaua Tik Tok cu buletine de vot care includ opțiunea electorală – numeroase plângeri au transmise telefonic, dar și prin portalul votcorect.ro (peste 100), pe care le puteți consulta aici. Unele dintre aceste postări includ persoane care arată că au votat deja sau cum votează; cea mai mare parte sunt legate de voturi pentru AUR. Am primit solicitări legate de faptul că Diana Șoșoacă și-a exprimat votul în public, făcând apologia pe buletinul de vot a numelor mai multor figuri istorice controversate, precum Nicolae Ceaușescu, dar și a liderului mișcării legionare din România, Corneliu Zelea Codreanu. (a se vedea foto)

 

Cele mai multe întrebări formulate de alegători la serviciul call center sunt legate de urna specială, de documentele cu care pot vota sau de anumite nereguli legate de organizarea procesului în secțiile de votare, inclusiv cele legate de sigilii, dificultăți ale alegătorilor în a-și exprima votul sau buletine de vot nemarcate cu ștampila de control.

 

Probleme legate de sigiliul aplicat incorect sau lipsă au fost raportate în secția 172 (București), secția 105 (Rădăuți); secția 109 (Rădăuți); secția 257 (București); secția 258 (București); secția 325 (București).

 

Observatorii au avut dificultăți să observe în mai multe secții, incluzând 411 și 1165 (București), iar la secția 205 (Buda, Ilfov), observatorul nu a fost lăsat să observe votarea cu urna specială. EFOR a atras atenția asupra faptului că limitarea dreptului de a observa votarea cu urna specială este abuzivă.

 

Au fost primite sesizări legate de continuarea campaniei prin mesaje SMS. Mai mulți alegători au trimis sesizări că au primit mesaje în care figurează numele președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe (sesizare 1sesizare 2sesizare 3sesizare 4sesizare 5sesizarea 6) și sunt pentru susținerea indirectă a candidatului Alianței Electorale România Înainte. Au fost sesizate BEJ Iași și AEP.

 

În unele cazuri, observatorii au continuat să fie legitimați de forțele de ordine sau să li se solicite numele organizației de către care au fost acreditați, aceștia considerând că unele cereri de aceste fel pot fi intimidante. Vot Corect a contactat MAI, primind asigurări că personalul va fi informat cu privire la modul de interacțiune cu observatorii, inclusiv cu privire la practica legitimării.

 

Până la ora 18:30, observatorii Vot Corect au vizitat peste 800 de secții de votare din țară și străinătate și au evaluat procesul de votare pozitiv în aproximativ 98% dintre ele. Cele mai frecvent semnalate nereguli au fost: cazuri în alegătorilor cu domiciliul sau reședința în altă localitate nu li s-a permis să voteze (6,8% din secțiile vizitate), procedurile pentru urna specială nu au fost respectate (6,9%), tensiune sau agitație în apropierea secțiilor de votare (3,1%) și în secțiile de votare (3,2%), urne nesigilate corespunzător (3,8%),  cazuri în care cei prezenți în secția de votare nu au putut urmări procesul fără restricții (2,4%), persoane neautorizate în secția de votare (1,8%). Observatorii au mai raportat că SIMPV a funcționat în condiții normale și secretul votului a fost respectat în aproape toate cazurile observate. Dintre secțiile observate, 24,7% nu sunt accesibile persoanelor cu dizabilități. Observatorii Vot Corect s-au întâlnit cu alți observatori din partea societății civile la 16,5% dintre secțiile vizitate.

 

Luni, 5 mai, membrii Vot Corect vor prezenta concluziile campaniei de observare a alegerilor, începând cu ora 13. Prezentarea va putea fi urmărită aici sau pe pagina Facebook Expert Forum.

 

Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Code for Romania. Pentru observarea procesului electoral în Republica Moldova colaborăm cu Asociația Promolex.

Coaliția Vot Corect – concluzii observare alegeri prezidențiale ora 12:00

Până la ora 12, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 100 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro. Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/prezidentiale-2025/sesizari/

Cele mai multe sesizări sunt legate de continuarea campaniei electorale, postarea buletinelor de vot cu opțiunea electorală (numeroase plângeri transmise prin portalul votcorect.ro), precum și probleme organizatorice în secțiile de votare, inclusiv urne sau sigilii necorespunzătoare. Cele mai multe întrebări formulate de alegători la serviciul call center sunt legate de urna specială, de documentele cu care pot vota sau de anumite nereguli legate de organizarea procesului în secțiile de votare.

În câteva cazuri din București, observatorii ne-au transmis că au fost legitimați de jandarmi/poliție, iar membrii birourilor electorale sau forțele de ordine au cerut să le fotografieze documentele de identitate. Observatori din județul Ilfov (Glina, 1 Decembrie și Copăceni)  ne-au comunicat că au fost întrebați de forțele de ordine ce organizație i-a acreditat, întrucât trebuie să raporteze mai departe – această procedură nu este reglementată nicăieri. Legitimarea observatorilor de către forțele de ordine, inclusiv la cererea președinților de secție, fără un motiv întemeiat și în afara cadrului legal, este abuzivă. Solicităm tuturor instituțiilor implicate să se abțină de la astfel de acțiuni, deoarece aceste proceduri nu sunt reglementate de legislația electorală și pot fi intimidante pentru observatori.

Vot Corect a primit sesizări legate de două cazuri în care s-au făcut live-uri Tik Tok – unul în secția 134 (Curtea de Argeș) și unul de la colegiul Aurel Vlaicu din Sectorul 1, București. În primul caz, reprezentantul AUR a făcut live din secția votare, iar filmarea a fost oprită după ce echipa Vot Corect a sesizat BEJ Argeș. În al doilea caz, un alegător a  făcut live din holul liceului, a filmat alegătorii și a continuat campania electorală în favoarea AUR. Am sesizat birourile de circumscripție cu privire la aceste acţiuni care pot încălca legislația privind datele personale, pot intimida alegătorii şi reprezintă  continuarea campaniei în ziua alegerilor.

Potrivit datelor colectate prin aplicaţia VoteMonitor, deschiderea secţiilor a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în peste 99% din cele peste 250 de secţii observate, inclusiv în zilele de vineri şi sâmbătă în străinătate. În două cazuri, observatorii au semnalat prezenţa unor persoane neautorizate la deschidere. Cu excepţia a două secţii care s-au deschis înainte de ora 7:00, toate secţiile observate s-au deschis la timp.

Până la ora 12:00 observatorii Vot Corect au vizitat aproximativ 400 de secţii de votare, în care desfăşurarea votării a fost evaluată ca foarte bună în 83,1% din cazuri şi ca bună în 16,1%. Observatorii au semnalat aglomeraţie la 9% din secţiile vizitate şi atmosferă tensionată în 3%. Persoane neautorizate au fost prezente în 2% din secţiile observate. În 42 dintre secţiile vizitate (aproximativ 11%) observatorii au considerat că alegătorii nu au înţeles foarte bine procedurile de votare. În mod regretabil, 18,5% dintre secţiile vizitate nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi.

Luni, 5 mai, membrii Vot Corect vor prezenta concluziile campaniei de observare a alegerilor, începând cu ora 13. Prezentarea va putea fi urmărită aici sau pe pagina Facebook Expert Forum.

 

Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Code for Romania. Pentru observarea procesului electoral în Republica Moldova colaborăm cu Asociația Promolex.

Manualul observatorilor pentru alegerile prezidențiale din mai

Documentele sunt publicate de către Coaliția Vot Corect și sunt destinate observatorilor electorali independenți. Acestea sunt variantele publice ale Manualului Observatorului. Observatorii acreditați de organizațiile membre ale Coaliției VotCorect sunt rugați să nu folosească aceste versiuni ale manualelor.

Manual prezidentiale 2025 străinătate_public

Manual prezidentiale 2025 tara_public

Manualele pot fi descărcate liber, însă nu pot fi modificate sau copiate fără permisiunea autorilor. Ne puteti scrie la adresa observare@votcorect.ro pentru mai multe detalii.
2025 © Expert Forum/Observatorul Electoral / Vot Corect

 

Comisia de la Veneția a citat rapoartele Expert Forum și Vot Corect care critică folosirea OUG și comasarea alegerilor

În luna martie, Comisia de la Veneția a publicat o opinie despre comasarea alegerilor din 2024 în care citează Expert Forum și Vot Corect cu privire la câteva dintre criticile aduse folosirii ordonanțelor de urgență, modificării legislației cu puțin timp înaintea alegerilor și a lipsei de transparență în aprobarea noilor reguli. Raportorii au considerat că utilizarea OUG ”subminează calitatea legislativă, securitatea juridică și principiile democratice, inclusiv principiul separării puterilor”. De asemenea, ”contrar standardelor internaționale, adoptarea OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultări publice adecvate.” Comisia a reținut critica Vot Corect cu privire la reducerea termenului pentru înscrierea vizei de reședință, afirmând că ar fi putut crea confuzie în rândul cetățenilor. Nu în ultimul rând, Comisia a notat faptul că existența unei administrații locale paralele, care și-a preluat mandatul doar în luna septembrie, ar fi putut crea ”într-adevăr confuzie și posibil tensiuni”.

Referitor la stabilitatea legii electorale, Comisia reiterează o parte din criticile noastre: lipsa de acțiune pentru a reglementa organizarea unui număr mare de alegeri în paralel, lipsa unei decizii consensuale, dar și încălcarea principiului stabilității electorale.

38. Deși Comisia este de acord că organizarea a patru sau cinci alegeri în același an poate fi problematică, ea observă că acest calendar era cunoscut de ani de zile, deoarece niciunul dintre aceste alegeri nu a fost extraordinar sau anticipat. Prin urmare, rămâne problematic faptul că Parlamentul sau autoritățile relevante (inclusiv ministerele și CEC) nu au reacționat mai devreme și nu au luat inițiativa pentru modificarea în avans a prevederilor electorale. Prin comparație, revizuirea legislativă în vederea fuziunii Parlamentului European din 2019 și a alegerilor locale din Malta a avut loc deja în 2015, adică cu patru ani înaintea alegerilor. După cum sa spus deja, posibilitatea ca multe alegeri să aibă loc în același an ar putea și ar trebui să fie luată în considerare prin legislație. Pericolul încălcării principiului stabilității ar fi putut fi redus dacă autoritățile române ar fi anunțat oficial mai devreme ce prevederi de urgență au fost destinate pentru ca părțile interesate să poată planifica în consecință, dar se pare că propunerile au fost văzute doar în timpul procesului de consultare scurt și întârziat.

39. OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultări publice adecvate, întrucât a fost adoptată la numai o săptămână după lansarea consultării. Prin urmare, adoptarea sa nu s-a încadrat sub excepția de la principiul unui an pentru amendamentele adoptate prin consens între guvern și opoziție și pe baza unor consultări publice ample.

40. Perioada de un an înainte de alegeri, așa cum este menționată în Codul de bune practici în materie electorală, a fost subminată semnificativ de adoptarea ordonanței cu doar trei luni înainte de alegeri. Modificările au intrat în vigoare în perioada pre-electorală. Acest lucru a condus la o încălcare a principiului stabilității legii electorale.

41. Comisia de la Veneția subliniază, de asemenea, că reformele destinate utilizării în cadrul unui scrutin trebuie să aibă loc „suficient de devreme pentru a permite candidaților și alegătorilor să înțeleagă modificările, iar organismelor de management electoral să le înțeleagă și să le aplice”. În timp ce, în timpul întâlnirilor online, autoritățile, inclusiv Autoritatea Electorală Permanentă, au declarat că procesul a fost clar pentru administrația electorală și cetățeni, în ciuda modificărilor târzii, alte părți interesate au menționat o anumită confuzie cu privire la proceduri în ziua alegerilor . Comisia de la Veneția remarcă faptul că modificările târzii cresc riscul ca administrația electorală și alegătorii să nu cunoască corect procedura.

42. În concluzie, folosirea ordonanțelor de urgență în domeniul electoral conduce la modificări de ultimă oră contrare principiului stabilității legii electorale și, mai larg, împotriva securității juridice. De asemenea, afectează separarea puterilor și echilibrul dintre ramurile executive și legislative ale guvernului într-un domeniu care se află în centrul democrației. Prin urmare, Comisia de la Veneția recomandă să nu se legifereze pe viitor în materie electorală prin ordonanțe (de urgență), decât atunci când se adoptă reguli privind aspectele tehnice și detaliile.

 

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) este organismul consultativ al Consiliului Europei în materie constituțională și numără 61 de membri: cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, plus alte 15 state. Comisia reunește, dezvoltă și diseminează experiența constituțională și juridică a statelor sale membre, contribuind la un patrimoniu constituțional comun. Rolul său este de a oferi consultanță juridică statelor sale membre și, în special, de a ajuta statele care doresc să își alinieze structurile juridice și instituționale la standardele europene și internaționale în domeniile democrației, drepturilor omului și statului de drept. Reputația solidă de independență și obiectivitate a Comisiei, împreună cu metodele sale unice de lucru bazate pe dialogul incluziv cu autoritățile și toate părțile interesate din țară, o plasează într-o poziție privilegiată pentru a facilita dialogul, inclusiv în contexte de tranziție democratică și în situații de urgență sau conflicte.

Coaliția VotCorect lansează campania de înscrieri pentru observatori electorali la alegerile prezidențiale din 2025

În contextul apropierii alegerilor prezidențiale din luna mai 2025, Coaliția VotCorect, un consorțiu format din organizații civice angajate în apărarea democrației și a drepturilor omului, lansează campania de înscrieri pentru observatori independenți.

Coaliția este formată din organizații cu experiență: Expert Forum (București), Asociația Civica (Iași), Asociația Rădăuțiul Civic (Rădăuți), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj-Napoca), Centrul pentru Resurse Civice (Constanța) și Observatorul Electoral, care mobilizează resurse și expertiză la nivel național și în străinătate pentru a acredita observatori care vor avea un rol esențial în monitorizarea alegerilor. Code for Romania dezvoltă aplicația Vote Monitor, pe care o organizațiile o folosesc de mai mulți ani pentru colectarea de date de la observatori în timp real, în zilele alegerilor.

Cine sunt observatorii și cum se înscriu cei interesați?

Observatorul este un cetățean cu drept de vot, voluntar, care nu face parte din niciun partid politic. Rolul său este să urmărească corectitudinea procesului electoral în secțiile de votare, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale. Persoanele care doresc să se înscrie ca observator trebuie să nu fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Coaliția are un Cod de Conduită care detaliază principiile după care se ghidează un observator. Toate persoanele care doresc să devină observatori trebuie să respecte Codul de Conduită și să respecte drepturile fundamentale ale omului. Activitatea de observator este incompatibilă și cu cea de candidat (chiar și independent), delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral.

Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. Cei interesați vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării. Formularul include întrebări care ne ajută să organizăm mai eficient procesul de observare. Echipa Vot Corect va verifica fiecare profil în parte înainte de a acorda acreditarea.

Ce asigurăm?

În primul rând, activitatea nu este remunerată, ci se bazează pe voluntariat. Însă ne asigurăm că observatorii noștri sunt pregătiți și informați pentru a face față provocărilor zilelor votării. Oferim training și materiale necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (precum un Manual al Observatorului) și asistență electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcționa pe toată durata zilelor alegerilor. Fiecare observator va completa fişe de observare prin intermediul aplicației Vote Monitor, prin care colectăm date legate de zilele alegerilor, dar și alerte legate de posibile nereguli.

Care este perioada de înscrieri?

Perioada de înscrieri este deschisă începând de astăzi și se încheie astfel:

  • pentru primul tur al alegerilor prezidențiale – țară și străinătate: 24 aprilie, inclusiv
  • pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale – țară și străinătate: 11 mai  – doar dacă nu v-ați înscris înaintea primului tur de scrutin. Acreditarea pentru primul tur este valabilă și pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Încurajăm pe toți cei interesați să se înscrie cât mai curând posibil pentru a beneficia de toate resursele și sprijinul oferit de Coaliția VotCorect.

De ce este importantă observarea independentă pentru o democrație solidă?

La alegerile din 2024 partenerii din coaliția Vot Corect au acreditat aproape câte 800 de observatori în țară și în străinătate, pentru fiecare scrutin. Aceștia au monitorizat deschiderea secțiilor de votare, procesul de votare, numărarea voturilor și raportarea rezultatelor, asigurându-se că toate aceste etape respectă legea și standardele electorale. Problemele raportate de observatori ne-au permis să sesizăm autoritățile relevante cât mai rapid.

După ziua votării, datele colectate ne permit să tragem concluzii cu privire la modul în care s-au organizat alegerile și să publicăm rapoarte de observare, care includ și recomandări ce contribuie la îmbunătățirea proceselor electorale viitoare. Pentru a crește eficiența observării, ne întâlnim cu decidenții politici și autoritățile electorale pentru a discuta recomandările și modul în care poate fi îmbunătățit modul de organizare a alegerilor.

Puteți citi câteva dintre rapoartele publicate de Coaliția Vot Corect la alegerile anterioare aici.

Observatorii acreditați de coaliția Vot Corect fac parte dintr-un efort mai larg de protejare a integrității electorale și de promovare a transparenței în procesul democratic. Rapoartele și reacțiile rapide legate alegeri (inclusiv cele despre anularea alegerilor), publicate de Expert Forum și parteneri au contribuit la îmbunătățirea legislației electorale, la creșterea integrității și transparenței proceselor electorale și au tras atenția asupra unor încălcări ale legislației și standardelor electorale.

Pentru mai multe informații despre coaliție, activitatea de observare și înscrieri vizitați www.votcorect.ro.

 

Raport preliminar de observare a alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024

Coaliția Vot Corect a publicat raportul de monitorizare a alegerilor parlamentare din 1 decembrie.

Coaliția este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral. Code for Romania asigură dezvoltarea aplicației pentru smartphone Vote Monitor, cu ajutorul căreia colectăm date în ziua alegerilor. În Republica Moldova am colaborat cu organizația Promo-LEX.

REZUMAT

Alegerile din 24 noiembrie au fost organizate eficient, iar drepturile fundamentale ale alegătorilor au fost în general respectate. Cu toate acestea, competiția electorală a fost fundamental afectată de rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Procesul s-a desfășurat într-un context cu numeroase campanii de dezinformare sau negative, care au avut un impact negativ asupra rezultatului alegerilor parlamentare. Suprapunerea alegerilor și decizia CCR de renumărare a voturilor de la alegerile prezidențiale au distras atenția publicului de la alegerile parlamentare și au afectat încrederea publică în procesul electoral.

Transparența procesului electoral a fost redusă de faptul că ședințele Biroului Electoral Central nu au fost publice. Deciziile și hotărârile acestuia au fost publicate în general într-un timp scurt, însă, în mod regretabil, procesele verbale ale ședințelor au rămas secrete, iar publicarea acestora a fost explicit interzisă. Unele dintre deciziile emise de BEC, printre care cea legată de interpretarea sintagmei partid parlamentar, au fost contestate, inclusiv de Vot Corect. Administrația electorală a gestionat în general eficient procesul electoral.

La alegerile parlamentare numărul de candidați a crescut comparativ cu alegerile anterioare. Peste 50 de liste au fost respinse de diferite birouri de circumscripție întrucât candidații nu respectaseră procedurile administrative sau nu au asigurat prezenţa echitabilă ambelor sexe pe listele de candidați. Lipsa unora dintre partide, inclusiv parlamentare, de pe buletinele de vot din anumite circumscripții, ca urmare a respingerii candidaturilor a creat confuzie în rândul unor alegători. Numărul de femei de pe liste a crescut comparativ cu alegerile anterioare, însă puţine au fost plasate pe locuri eligibile. Datele publicate de BEC despre candidați sunt limitate. Procesul de verificare a semnăturilor nu a putut fi observat, ceea ce limitează transparența. Colectarea semnăturilor în format electronic a fost limitată și doar câteva partide au folosit această opțiune. Listele unor partide, precum Noua Românie în străinătate, au fost respinse din cauza unor nereguli referitoare la semnăturile colectate. Integritatea procesului de colectare a semnăturilor rămâne sub semnul întrebării, mai ales în contextul în care unii competitori nu au avut niciun fel de campanie vizibilă de colectare a semnăturilor.

Suprapunerea celor două campanii electorale și rezultatele primului tur de scrutin au limitat semnificativ vizibilitatea campaniei pentru alegerile parlamentare. Aceasta a fost lipsită de vizibilitate, iar desfășurarea alegerilor prezidențiale a confiscat din relevanța dezbaterilor pentru parlamentare. Campania din mediul online a continuat să fie intensă și au fost identificate numeroase cazuri în care propaganda politică nu era declarată ca atare. Modalitățile de promovare outdoor sunt foarte limitate, ceea ce afectează dreptul la informație al alegătorilor și au fost remarcate numeroase încălcări ale legislației privind utilizarea panourilor de promovare. Au fost observate numeroase acțiuni de continuare a campaniei electorale în zilele și prezilele alegerilor, inclusiv de candidați sau susținători ai acestora cu vizibilitate, fapt care a afectat integritatea organizării zilei alegerilor.  

Transparența finanţării campaniei a fost redusă de publicarea cu întreruperi a datelor de către AEP, fapt criticat și în cazul alegerilor prezidențiale. Lipsa unei constanțe în publicarea datelor denotă lipsă de transparență instituțională și limitează înțelegerea de către public a modului în care s-a finanțat procesul electoral. Au fost înregistrate venituri de 250 de milioane de lei și cheltuieli de 210 milioane, cea mai mare parte a fondurilor (40%) fiind alocate pentru servicii de promovare online. Pe lângă cheltuielile declarate oficial, am observat că există și promovare indirectă prin terți, cum ar fi pagini Facebook apropiate de partide care se definesc ca publicații. O mică parte din contribuțiile partidelor provin din subvenții, adică 6,9 milioane de lei, ceea ce denotă faptul că acestea au preferat să declare fonduri private pe care să le recupereze dacă obțin 3% din voturi. Este neclar pe ce cheltuie partidele subvențiile care au ajuns anul acesta la un maxim istoric dacă nu investesc în plin an electoral în promovare politică. Între august și octombrie partidele au cheltuit pentru presă și propagandă 71 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o treime din costurile totale de la campania pentru parlamentare. În fapt, costurile de campanie sunt mult mai mari decât cele declarate formal pentru o lună de campanie, iar partidele politice cheltuie mulți bani în lunile dinaintea campaniei pe reguli mai puțin transparente. 

Zilele alegerilor s-au desfășurat ordonat și calm, cu puţine incidente raportate de observatori, iar prezența la vot a fost 52,50%. Procesul a fost evaluat pozitiv de observatorii Vot Corect în aproape 97% din secțiile de votare observate în timpul deschiderii și votării și aproape 95% din secțiile observate în timpul numărării voturilor. Observatorii au semnalat atmosferă tensionată în timpul votării în 4,8% din cazuri şi aglomeraţie în 15%. Birourile secţiilor de votare nu au înţeles bine unde pot vota alegătorii în funcţie de domiciliu și reşedinţă într-un procent îngrijorător de aproximativ 14%. La numărarea voturilor, preşedinţii BESV au avut dificultăţi în completarea proceselor verbale în 19,2% din secţiile observate; în 14% numărarea s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată. În câteva cazuri observatorii au fost îndepărtaţi din secţiile de votare în mod nejustificat, iar unele birouri ale secţiilor de votare au luat decizia abuzivă de a permite observarea doar în timpul votării, nu și în timpul numărării voturilor. Procedura de deschidere a fost observată de Vot Corect în 183 de secții, votarea în 737, iar numărarea voturilor în 204. Datorită faptului că în unele cazuri observatorii nu au răspuns la toate întrebările din formulare, datele statistice nu se raportează întotdeauna la numărul total de secţii observate.

 

Cadrul legislativ

Cadrul legislativ pentru organizarea alegerilor parlamentare este compus din legislația primară (cele mai importante acte normative fiind Legea 208/2015, Legea 288/2015 și Legea 334/2006), completată de OUG 98/2024 și de numeroase hotărâri de Guvern sau hotărâri și decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) și ale Autorității Electorale Permanente (AEP). Chiar dacă OUG 98/2024 nu a introdus multe modificări la cadrul legislativ, în general acesta a devenit din ce în ce mai greu de urmărit, iar lipsa unui Cod Electoral unitar a afectat desfășurarea procesului electoral. Organizarea alegerilor în weekenduri consecutive și existența unor reguli diferite la cele două tipuri de alegeri au creat anumite confuzii. Multe dintre sesizările sau întrebările primite de Vot Corect sunt legate de locul și modalitatea de votare și pornesc inclusiv de la faptul că alegătorii nu au înțeles de ce sunt diferențe față de alegerile prezidențiale.

Vot Corect a criticat mai multe decizii luate de BEC. O critică exprimată de Vot Corect a fost cea legată de interpretarea restrictivă a conceptului de partid parlamentar prin intermediul Hotărârii BEC 5H/20.09.2024. Aceasta interpretează art. 118^1 alin.(1) din Legea nr. 208/2015 și stabilește că partidele care nu au intrat în parlament la alegerile anterioare, dar au 7 senatori sau 10 deputați la data declanșării calendarului electoral trebuie să mențină acest număr de parlamentari pe toata durata perioadei electorale. Hotărârea depășește cadrul interpretativ și modifică, de fapt, textul legal care face referire clară la data declanșării calendarului electoral. În urma deciziei, Partidul DREPT nu a mai avut reprezentanți în birourile electorale. Deși a contestat în instanță decizie, cererea a fost respinsă. Lipsa unor definiții clare în legislație și posibila interpretare diferită de către fiecare BEC în parte reprezintă o vulnerabilitate cu privire la interpretarea unitară a unor elemente cheie în organizarea alegerilor. Aceste elemente cheie ar trebui să fie clare în lege, înainte de începerea procesului electoral.

EFOR a criticat și emiterea de către BEC pentru parlamentare a Hotărârii 3H/2024 prin care s-a încercat stabilirea unui termen restrictiv pentru depunerea semnăturilor de susținere, care depășea reglementările legale; hotărârea nu a fost publicată decât după câteva zile, modificată, contrar normelor privind tehnica legislativă.

Decizia Curţii Constituţionale de a dispune renumărarea tuturor voturilor din primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale pe baza unor nereguli reclamate la doar trei secţii de votare a dus la tergiversarea validării primului tur şi rezultatelor acestuia până a doua zi după alegerile parlamentare. Cu toate că rezultatul în urma renumărării a rămas neschimbat, aceasta a influenţat ultima săptămână de campanie pentru parlamentare, deoarece s-a creat percepţia publică că s-a încercat favorizarea unui candidat, ceea ce a subminat încrederea în procesul electoral şi a alimentat discursul extremist şi anti-sistem.

 

Administrația electorală

Administrația electorală, formată din Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, birourile electorale de nivel inferior, au gestionat în general eficient procesul electoral. Suprapunerea activității celor două Birouri Electorale Centrale și administrației electorale de nivel mediu, cantitatea mare de informații și numărul semnificativ de decizii au îngreunat activitatea de monitorizare și au redus transparența. Mai mult, organizarea renumărării voturilor pentru alegerile prezidențiale la nivelul BEJ-urilor a adăugat sarcini suplimentare administrației care era formată parțial din aceleași persoane.

Ședințele birourilor electorale nu sunt publice, ceea ce reduce transparența procesului. Nici procesele verbale rezultate în urma acestora nu sunt publice, iar Regulamentul de organizare și funcționare a birourilor și oficiilor electorale constituite la alegerile parlamentare stabilește în plus faptul că acesta nu poate fi făcut public și nu se pot capta imagini ale procesului verbal, prin niciun mijloc. Vot Corect a solicitat să observe ședințele, însă participarea a fost refuzată de BEC.

Hotărârile și deciziile BEC și BEJ-urilor au fost publicate în general cu promptitudine pe paginile web ale acestora. Proiectele de decizii nu sunt publicate în avans. Paginile web ale BEJ-urilor sunt în unele cazuri dificil de urmărit, întrucât informația nu este structurată uniform. În ceea ce privește deciziile de acceptare sau respingere a candidaturilor, acestea au fost dificil de urmărit din cauza publicării acestora fără coerență (de exemplu numele fișierelor în care nu erau trecute denumirile partidelor). 

Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare a refuzat să se întâlnească cu reprezentanți ai Vot Corect, răspunzând solicitării noastre cu faptul că nu a identificat ”necesitatea” de a organiza o astfel de întâlnire, ceea ce indică o lipsă de deschidere și transparență. Vot Corect s-a întâlnit cu reprezentanți ai AEP, Ministerului Afacerilor Externe, ai Biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării nr. 43, ai Poștei Române (Fabrica de Timbre) și a observat procesarea voturilor prin corespondență la singurul birou electoral pentru votul prin corespondență înființat în România. Reprezentanții Vot Corect au fost bine primiți la aceste întâlniri, iar informațiile solicitate le-au fost furnizate. 

Înregistrarea candidaților

În competiție s-au înscris 8302 de candidați, un număr în creștere față de 2016 și 2020. Peste 50 de liste propuse de diverse partide politice la Senat sau Camera Deputaților au fost respinse de diferite birouri electorale de circumscripție. Nicio listă nu a fost respinsă de la aproape jumătate dintre circumscripții. Majoritatea candidaturilor respinse de BEJ-uri sunt legate de documente incomplete, lipsa semnăturilor justificative sau nerespectarea articolului privind reprezentarea ambelor sexe pe listele de candidați. În instanță au existat plângeri sistematice împotriva candidaturilor unor partide, în special AUR, PSD şi SOS România. Lipsa unor partide ale căror liste au fost respinse de pe buletinul de vot a rezultat în confuzii din partea unor alegători. Dintre aceste situații se numără lipsa PNL de pe buletinul pentru Senat sau a Forței Dreptei la Camera Deputaților pentru circumscripția străinătate.

Majoritatea listelor de partid sunt constituite din candidați la primul scrutin parlamentar, adică 71% pentru şase partide analizate. În realitate însă, o parte dintre candidații noi la parlamentare au mai candidat la funcții locale în trecut. Partidele cu cel mai mare număr de migratori de la alte partide sunt SOS și AUR,  aproximativ 11% din candidați.

Procesul de depunere și verificare a semnăturilor de susținere, care s-au depus fie la BEC, fie la BEJ-uri nu a putut fi verificat. Numărul de partide care au depus semnături în format electronic rămâne mai degrabă limitat, cea mai mare parte a competitorilor optând pentru depunerea în format fizic. Deși BEC a inclus în Decizia 3D/06.09.2024 un îndrumar cu privire la verificarea semnăturilor, mecanismul de verificare a semnăturilor nu oferă suficiente posibilități birourilor electorale responsabile pentru a verifica datele dincolo de criterii formale. Integritatea procesului de colectare a semnăturilor rămâne sub semnul întrebării, mai ales în contextul în care unii competitori nu au avut niciun fel de campanie vizibilă de colectare a semnăturilor. 

Campania și finanțarea acesteia

Suprapunerea celor două campanii electorale și rezultatele primului tur de scrutin a limitat semnificativ vizibilitatea campaniei pentru alegerile parlamentare. Campania a fost lipsită de prea multă vizibilitate, iar desfășurarea alegerilor prezidențiale a confiscat din relevanța dezbaterilor pentru parlamentare. 

Campania din mediul online a continuat să fie intensă și au fost identificate numeroase cazuri în care acțiunile de promovare electorală nu erau declarate ca atare. Au fost sesizate numeroase acțiuni de continuare a campaniei electorale în zilele și prezilele alegerilor, inclusiv de candidați sau susținători ai acestora cu vizibilitate, fapt care a afectate integritatea organizării zilei alegerilor.  Campania a fost marcată de desfășurarea unor acțiuni de propagandă negativă și de numeroase cazuri de dezinformare. Partidul SENS a reclamat o campanie conform căreia era susținut de Călin Georgescu; potrivit reprezentanţilor partidului, această campanie nu a aparţinut partidului SENS. Pe 28 noiembrie, SENS a sesizat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) cu privire la o tentativă de influențare a votului și dezinformarea.

Modalitățile de promovare outdoor sunt foarte limitate, ceea ce afectează dreptul la informație al alegătorilor și au fost remarcate încălcări ale legislației privind utilizarea panourilor de promovare. De asemenea, utilizarea pe aceleași panouri a afișelor pentru alegerile prezidențiale și cele parlamentare a fost confuzantă pentru alegători.

Finanțarea campaniilor electorale pentru parlamentare și prezidențiale s-a făcut după reguli similare, definite prin Legea 334/2006. AEP a publicat un ghid privind finanțarea campaniei electorale la alegerile parlamentare, care a fost supus dezbaterii publice alături de cel pentru prezidențiale. AEP a organizat mai multe sesiuni de pregătire pentru mandatarii financiari ai partidelor, dintre care una a fost observat și de Vot Corect. Comentariile trimise de EFOR nu au fost introduse în ghidhttps://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2024/09/Propuneri-Ghiduri-finantare-PREZI-CDS-2024.pdf

Ca și în cazul alegerilor prezidențiale, AEP nu a publicat datele privind finanțarea campaniei săptămânal. Deși nu există o obligație legală, instituția și-a asumat să le publice în acest mod. Cea mai recentă variantă a acestor raportări privind veniturile și cheltuielile este cea publicată pe 2 decembrie, care reflectă cheltuielile efectuate până la data de 28 noiembrie. Lipsa coerenței și publicării constante a datelor limitează înțelegerea modului în care s-a finanțat procesul electoral. 

Au fost înregistrate contribuții din partea a 2213 de candidați de 206 milioane de lei, iar partidele politice au transferat în plus în contul central de campanie (pentru campania națională) 44 de milioane de lei, din care 10 mil lei au reprezintă transfer către contul de campanie electorală deschis la nivelul județului/sectorului. Cea mai mare parte a fondurilor provin din venituri proprii (63%) și împrumuturi (36%), donațiile reprezentând sub 1%. O mică parte din contribuțiile partidelor provin din subvenții, adică 6,9 milioane de lei, ceea ce denotă faptul că partidele au preferat să declare fonduri private pe care să le recupereze dacă obțin 3% din campanie. 

Competitorii electorali au cheltuit până pe 28 noiembrie 210 milioane de milioane de lei. Cea mai mare parte, 39% din bani au mers pe online, 28% pe tipărituri (inclusiv afișe), 13% pe radio/tv/presă scrisă, 2% pe sondaje. 17% din bani au fost cheltuiți pe alte servicii, inclusiv vestimentație pentru voluntari.

Pe lângă cheltuielile declarate oficial, observăm și promovarea indirectă prin terți.  Un astfel de mecanism este folosirea de site-uri care se promovează ca publicații, care cheltuie semnificativ prin Facebook Ads. În cazul AUR am identificat mai multe pagini care au promovat intens candidații. De exemplu, pagina 60m.ro a cheltuit în ultima lună 197 de mii de lei în beneficiul candidatului AUR la prezidențiale și pentru promovarea partidului. Similar, pagina 5news.ro a cheltuit 102 mii lei, iar 4media.info a cheltuit 85 de mii de lei. Cheltuieli similare se regăsesc și la alte pagini asociate AUR.

Partidul Oamenilor Tineri (POT), condus de deputata Ana Maria Gavrilă, a reprezentat unul dintre partidele nou intrate în Parlament, deși acum câteva luni nu era cotat cu astfel de șanse. Partidul este popular de aproximativ un an și a reușit să își creeze o bază de urmăritori în creştere în ultimele zile dinaintea alegerilor datorită atenției sporite oferite candidatului Călin Georgescu și susținerii pe care partidul POT i-a oferit-o. Cu toate acestea, observăm că până la 28 noiembrie, partidul nu a declarat cheltuieli pentru promovare în social media

Partidele politice au atins un total de 323 milioane de lei primite din subvenții, respectiv de 343 de milioane de lei cheltuite. Până în luna octombrie, partidele au cheltuit 202 de milioane de lei pentru presă și propagandă, adică 59% din totalul cheltuielilor din 2024, iar în octombrie 70% din bani s-au dus pe presă și propagandă. Între august și octombrie partidele au cheltuit pentru presă și propagandă 71 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o treime din costurile totale de la campania pentru parlamentare sau 66% din cheltuielile totale de la prezidențiale. Acest fapt arată că, în fapt, costurile de campanie sunt mult mai mari decât cele declarate formal în campanie, iar partidele politice cheltuie mulți bani în lunile dinaintea alegerilor pe reguli mai puțin transparente decât cele din campanie.

Observarea alegerilor

 Autoritatea Electorală Permanentă a acreditat pentru observarea alegerilor prezidențiale 73 organizații ale societății civile (dintre care cinci sunt membre ale coaliției Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației şi Rădăuțiul Civic) și observatori internaționali de la 21 de organizații. Alegerile nu au fost observare de Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), însă au fost observate de Agora Election Observation (AEO). 

Organizațiile membre Vot Corect au acreditat 650 de observatori în țară și străinătate. Pentru zilele alegerilor (30 noiembrie și 1 decembrie), Expert Forum a organizat în București  un centru de asistență electorală, format din numărul 0800 460 002, la care au fost înregistrate 250 de sesizări și întrebări legate de procedurile electorale. Pe platforma votcorect.ro au fost înregistrate 1680 de sesizări în ultimele două luni, atât pentru alegerile parlamentare, cât și pentru cele prezidențiale.  

Observatorii acreditați de organizațiile membre Vot Corect au transmis prin aplicația Vote Monitor informații din peste 730 de secții de votare. Aplicația Vote Monitor a inclus, pe lângă formularele de observare pentru observatorii acreditați, si posibilitatea de a semnala nereguli legate de alegeri din partea publicului larg.

Distribuirea observatorilor în teritoriu a depins și de opțiunile acestora, de aceea relevanța statistică a eșantionului de secții observate poate fi afectată de faptul că în unele județe numărul observatorilor a fost mai mare decât în altele.

Zilele alegerilor

Scrutinul s-a desfășurat ordonat și într-o atmosferă calmă atât în țară cât și în străinătate; cu puține excepții, observatorii nu au semnalat probleme majore. Prezența la vot anunțată de AEP a fost 52,50%.

Procedura de deschidere a fost observată de Vot Corect în 183 de secții, votarea în 737, iar numărarea voturilor în 204, atât din țară, cât și din străinătate. Din cauza faptului că în unele cazuri observatorii nu au răspuns la toate întrebările din formulare, datele statistice de mai jos nu se raportează întotdeauna la numărul total de secţii observate.

Deschiderea secțiilor de votare a fost evaluată doar ca bună și foarte bună în secțiile de votare observate, potrivit datelor transmise de observatori prin aplicația Vote Monitor. Într-un singur caz secția s-a deschis cu întârziere, iar în două cazuri persoane neautorizate au fost prezente în secțiile de votare în timpul deschiderii.

Votarea a fost evaluată pozitiv (bună și foarte bună) de observatorii Vot Corect în aproape 97% din cazuri. Persoane neautorizate au fost prezente în 4,1% din secțiile observate, iar persoane din afara BESV au participat la organizarea votării în 2,2%. Alte probleme semnalate de observatori au fost atmosfera tensionată în afara secției de votare (4,1%) și în interior (4.8%). În 24 de cazuri s-a constatat că un alegător a primit mai multe buletine de vot decât avea dreptul, dar observatorii au raportat că aceste nereguli nu s-au datorat unei intenții de a compromite integritatea procesului, ci au fost făcute din neatenție și au fost remediate ori de câte ori au fost observate.  În 15% din secţiile observate a fost semnalată aglomerație. Observatorii au notat și că urnele nu erau sigilate corespunzător în 3,2% din secțiile observate. Deficiențe legate de funcționarea SIMPV au fost semnalate în 1,3% din secțiile observate. Observatorii au raportat că secretul votului a fost respectat întotdeauna în timpul observării lor la 91,5% din secții și aproape întotdeauna la alte 7,16%.

S-a constatat și că birourile secțiilor de votare nu au înțeles întotdeauna bine unde pot vota alegătorii – unor alegători cu domiciliul sau reședința în alte localități din aceeași circumscripție nu li s-a permis să voteze într-un procent îngrijorător de 14,8% din secțiile observate, iar în 13,5% alegătorilor cu domiciliul sau reședința în altă circumscripție li s-a permis să voteze.

Observatorii au semnalat indicii credibile de influențare a alegătorilor în favoarea unui partid în localitățile Vâlcele, jud. Buzău și Corbeni, jud. Argeș.

Mai mult de un sfert dintre secțiile vizitate (26,4%) nu au oferit acces independent pentru persoanele cu dizabilități.

Majoritatea sesizărilor primite în ziua alegerilor prin call center au fost legate de neînțelegeri referitoare la circumscripția unde pot vota alegătorii sau documentele pe care le pot folosi sau sesizări legate de limitarea dreptului acestora de a vota în altă localitate din aceeași circumscripție. 

În același timp, prin intermediul portalului votcorect.ro am primit numeroase sesizări privind continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor de către candidați sau reprezentanți ai partidelor care au înregistrat candidați în campanie, dintre aceștia numărându-se George Simion sau Diana Șoșoacă. De exemplu, George Simion a organizat sesiuni live pe Tik Tok pe 1 decembrie, prin care a îndemânat alegătorii să trimită SMS la un număr de telefon cu textul VOTEZ și să-și declare votul (numărătoare paralelă), ceea ce poate genera o compromitere a secretului votului. Observatorii au semnalat şi faptul că partidele PNL, USR şi REPER au transmis sms-uri în ziua votului pentru a motiva alegătorii să voteze. 

Votul în străinătate a fost organizat eficient, cu opțiuni extinse pentru exercitarea dreptului de vot. Pentru aceste alegeri au fost organizate 950 de secții de votare, cel mai mare număr de până acum, fiind un aspect pozitiv.  În prima parte a zilei de 30 noiembrie au fost raportate dificultăți cu privire la scanarea unor pașapoarte ale cetățenilor cu domiciliu în străinătate (CRDS), care au fost soluționate în aceeași zi după informațiile deținute de Vot Corect. Un reprezentant al coaliției a observat centralizarea rezultatelor la biroul electoral pentru secțiile din străinătate în noaptea alegerilor, constatând că procesul se desfășurase cursiv, fără probleme până la acel moment. Cele mai multe plicuri exterioare pentru votul prin corespondență au fost returnate în țară – 4018 din 4343. Datele de pe platformă prezenta.roaep.ro arată că în majoritatea țărilor unde trăiesc un număr mai mare de votanți există cel puțin câteva plicuri returnate la reprezentanțele diplomatice, cu excepția Belgiei, unde nu figurează niciun plic extern înregistrat, deși au existat 338 de cereri.

Numărarea voturilor a fost evaluată de observatori ca bună și foarte bună în aproape 95% din cazuri. Cu toate acestea, observatorii au semnalat că numărarea s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată în 14% din secțiile monitorizate, persoane din afara BESV au luat parte la numărarea voturilor în 8,4%, iar în 7,9% din cazuri s-au constatat erori sau omisiuni procedurale importante. Președinții BESV au avut dificultăți în completarea proceselor verbale într-un procent îngrijorător de 19,2% din secțiile observate, iar în 30,5% procesele verbale au fost semnate în alb de membrii BESV. Chiar dacă unele omisiuni procedurale pot fi puse pe seama grabei și oboselii, faptul că preşedinţii BESV nu au arătat și anunţat cu voce tare fiecare vot în 16,7% din observări rămâne problematic. 

Observatorii Vot Corect au întâlnit și observatori acreditați de alte organizații la 20% dintre secțiile observate în timpul votării și 21% în timpul numărării voturilor. Observatorii au fost în cele mai multe cazuri bine primiţi și informaţiile cerute le-au fost puse la dispoziţie, dar în 3,7% din cazuri în timpul votării și 2,8% în timpul numărării voturilor nu toți cei prezenți au putut urmări procesul fără restricții. Au existat și câteva situații în care observatorii Vot Corect au fost îndepărtaţi din secțiile de votare în mod nejustificat, inclusiv pentru motivul că birourile secțiilor de votare au decis în mod abuziv să permită observarea doar în timpul votării, nu și la numărarea voturilor. La fel ca în săptămâna precedentă, observatorii Vot Corect au semnalat că unii observatori acreditați de organizațiile civice reprezentau în mod evident partide politice şi uneori chiar nu ştiau numele organizațiilor care i-au acreditat.

La scurt timp după închiderea votării, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat rezultatele preliminare, pe baza datelor transmise de secțiile de votare prin intermediul SIMPV, atât într-un format agregat care a permis vizualizarea clasamentului partidelor în funcție de voturile primite, cât și în tabele cu rezultatele de la fiecare secţie de votare. Și de această dată, in mod regretabil, din formatul agregat au lipsit indicatori importanți cum ar fi numărul total al voturilor valabil exprimate și numărul voturilor nule.

 

vedeți și comunicatele Vot Corect din ziua votării:

https://expertforum.ro/coalitia-vot-corect-concluzii-observare-alegeri-ora-20-2/

https://expertforum.ro/concluzii-observare-ora15/