Duminică, până la ora 19.30, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002 și al platformei online www.votcorect.ro. Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/
Majoritatea sesizărilor primite de la alegători prin intermediul portalului votcorect.ro rămân cele legate de postarea unor fotografii și video-uri cu buletine de vot cu opțiunea electorală marcată sau cu alegători care exprimă această opțiune. Au fost raportate peste 1600 de sesizări pe 16 și 17 mai pe rețeaua Tik Tok – le puteți consulta aici și aici. Unele din aceste sesizări cuprind linkuri către numeroase postări. Acestea se referă la postări cu voturi pentru candidatul George Simion și, pe lângă evidenta încălcare a interdicţiei de a fotografia buletinul de vot, pot fi considerate o continuare a campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia. Numărul mare de postări ridică suspiciuni serioase cu privire la o campanie coordonată şi inclusiv la cumpărarea de voturi. Cel puţin două cazuri de cumpărare de voturi au fost confirmate direct unui observator Vot Corect de alegătorii implicaţi în Dublin.
Vot Corect a primit mai multe sesizări legate de https://diasporaeu.de/, un site care colectează informații de la alegători pentru a-i transporta la votare. Conform Context.ro, acesta este coordonat de Constantin Troncotă, care figurează drept consilier al europarlamentarei AUR Georgiana Teodorescu. Considerăm că această practică este una care pune sub semnul întrebării modul în care sunt colectate datele personale – nefiind publicată nicio politică de date pe site, contrar legislației în vigoare – și cum este organizat tot procesul.
Prin intermediul call-center-ului VotCorect au fost primite aproape 400 de apeluri până la ora 19.00, de la observatori și alegători. Cele mai frecvente întrebări sunt legate de procedura de votare, iar sesizările se referă la continuarea campaniei electorale, inclusiv de membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, sau la atmosferă tensionată în secția de votare. Un alegător a sesizat propagandă politică pro George Simion trimisă către numeroase e-mailuri din sectorul educațional (asociații de părinți și de elevi).
Au fost sesizate presiuni asupra alegătorilor și dezordine în procesul de votare în mai multe secții de votare din țară și din străinătate. Considerăm că aceste incidente pot afecta integritatea procesului electoral și solicităm instituțiilor, în special Ministerului Afacerilor Externe, Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate și birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate să ia măsurile necesare pentru a asigura desfășurarea procesului în condiții bune și de siguranță, inclusiv pentru numărarea voturilor.
Vot Corect a primit mai multe sesizări legate de mesaje primite prin Telegram. O campanie de dezinformare prin aplicația Telegram cu scopul de a influenţa votul în favoarea unui candidat a fost catalogată de MAE drept interferenţă rusă; Pavel Durov, fondatorul Telegram, acuza un guvern al unei ţări occidentale că i-ar fi cerut “să reducă la tăcere vocile conservatorilor”.
Procesul de votare a fost în continuare evaluat pozitiv în 98% din secţiile vizitate de observatorii Vot Corect, însă în 4% atmosfera este tensionată sau există acţiuni de intimidare. Primim din ce în ce mai multe raportări de la observatori că susţinătorii AUR pun presiune pe alegători în preajma secţiilor de votare şi strigă lozinci electorale. În 1,6% din secţiile observate au fost prezente persoane neautorizate. Am notat intervenția poliției la mai multe secții din străinătate. Observatorii au apreciat că procedurile au fost respectate, cu puţine excepţii, iar secretul votului a fost în cele mai multe cazuri asigurat. 17,3% dintre secţiile observate au fost aglomerate.
Activitatea observatorilor Vot Corect a fost restricţionată la 1,7% din secţiile observate. La 25,7% din secţiile vizitate de observatorii Vot Corect s-au aflat şi alţi observatori.
Există suspiciuni, conform informațiilor primite de la observatorii Vot Corect sau de la alegători că observatori ai organizației Junii din Bruxelles, Liege, Salzburg, Frankfurt, Londra, Maramureș și Arad au legături cu AUR. La secțiile 218 și 219 din Giurgiu, primarul şi viceprimarul au afirmat că sunt acreditați de o organizație neguvernamentală.
Septimius Pârvu, coordonator program electoral Expert Forum, 0787.638.315
–
Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Code for Romania. Pentru observarea procesului electoral în Republica Moldova colaborăm cu Asociația Promolex.