Coaliția Vot Corect – concluzii observare alegeri prezidențiale tur 2, duminică, ora 16

Duminică, până la ora 15, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002 și al platformei online www.votcorect.ro. Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/prezidentiale-2025/sesizari/. Organizațiile coaliției Vot Corect monitorizează procesul electoral cu aproape 1300 de observatori independenți, în țară și în străinătate (începând de vineri).

Majoritatea sesizărilor primite de la alegători prin intermediul portalului votcorect.ro rămân cele legate de postarea unor fotografii și video-uri cu buletine de vot cu opțiunea electorală marcată sau cu alegători care exprimă această opțiune. Au fost raportate peste 800 de sesizări, pe 16 și 17 mai, preponderent pe rețeaua Tik Tok – le puteți consulta aici și aici. Acestea sunt în favoarea candidatului George Simion și, pe lângă evidenta încălcare a interdicţiei de a fotografia buletinul de vot, pot fi considerate o continuare a campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia. Atât fotografierea buletinului de vot, cât și continuarea campaniei constituie contravenții, iar Vot Corect a sesizat autoritățile. Am sesizat și platformele sociale cu privire la câteva sute de postări care încalcă legislația. Numărul mare de postări poate ridica suspiciuni cu privire la o campanie coordonată, dar și cu privire la posibile presiuni asupra alegătorilor.

Prin intermediul call-center-ului VotCorect au fost primite peste 250 de apeluri până la ora 16.00, de la observatori și alegători. Cele mai frecvente întrebări sunt legate de procedura de votare, iar sesizările se referă la continuarea campaniei electorale, inclusiv de membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau atmosferă tensionată în secția de votare. La Viena a fost sesizată prezența unei dube galbene cu steaguri și exprimarea de îndemnuri de a vota candidatul George Simion – a fost sesizată poliția. Un alegător a sesizat la secția 35 din Bruxelles continuarea campaniei electorale în favoarea lui George Simion.

Până la ora 15:00 numărul secțiilor vizitate de observatorii Vot Corect s-a apropiat de 1200. Votarea se desfășoară în continuare ordonat și cu puține incidente, iar procesul a fost evaluat pozitiv de observatori în 98,3% din cazuri. SIMPV a continuat să funcționeze în condiții normale. La 18,2% dintre secțiile vizitate s-a observat aglomerație, la 2,9% tensiune sau agitație în apropierea secțiilor, la 3,8% atmosferă tensionată în secții sau acțiuni de intimidare a membrilor BESV. La unele dintre secțiile observate, birourile electorale au evitat formarea cozilor îndrumând alegătorii care votau pe liste suplimentare către secțiile mai puțin aglomerate din aceeași clădire.

Observatorii au mai notat cazuri izolate în care alegătorii au fost asistați în cabina de vot de persoane care nu aveau acest drept sau în care unele semnături de pe listele electorale păreau identice. Urnele nu erau sigilate corespunzător în 1,1% dintre secțiile vizitate.

Au fost semnalate și câteva cazuri în care modelul buletinului de vot afișat pe ușă (și anulat) era ștampilat pe opțiunea George Simion. Vot Corect a cerut BEC să emită o circulară prin care să solicite birourilor electorale ale secțiilor de votare să ia măsuri pentru ca acest tip de material să fie înlăturat, întrucât ar putea influența alegătorii. Astfel de exemple au fost sesizate cel puțin în următoarele secții: secția 220 din Brașov, secția 239-240 din Ilfov, secția 60 din Otopeni, Ilfov, secția 12 din Craiova, secția 153 Brănești, Ilfov.

Observatorii Vot Corect s-au întâlnit cu observatori acreditați de alte organizații în peste un sfert din secțiile de votare vizitate și au semnalat câteva cazuri în care observatorii acreditați de asociația Junii au intervenit în proces și au avut o atitudine părtinitoare față de partidul AUR. Există indicii că Asociația Junii a acreditat ca observatori independenți membrii ai partidului AUR, deși legea prevede că observatorii independenți nu pot fi membri ai partidelor politice. Astfel de situații ne-au fost raportate la Salzburg (Austria) și la Coventry (Marea Britanie).

Mai mulți alegători ne-au raportat suspiciuni privind mită electorală în apropiere de secția 29 din Iași, în Popești Leordeni și secția 280 din Ștefăneștii de Jos, Ilfov. Mai exact, ne-a fost raportat că există grupuri organizate care abordează alegători și oferă 500 de lei pentru un vot pentru candidatul AUR, George Simion. Alegătorii susțin că aceste persoane le cer să intre în cabina de vot, să filmeze cum votează cu candidatul AUR și când se întorc la grup arată videoclipul în schimbul sumei de 500 de lei.  Expert Forum a sesizat IGPR cu pentru ca aceștia să clarifice aceste suspiciuni care pun sub semnul întrebării corectitudinea procesului electoral. 

La Puranii de Sus, județul Teleorman, ni s-au raportat pe parcursul zilei de astăzi transporturi organizate care aduc alegătorii la vot cu aceleași mașini conduse de persoane apropiate primarului comunei. S-au făcut sesizări în scris atât la BEJ Teleorman, cât și la reprezentantul forțelor de ordine din secția de votare, fără a fi luată vreo măsură.


Contact:
Septimius Pârvu, coordonator program electoral Expert Forum, 0787.638.315 

Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Code for Romania. Pentru observarea procesului electoral în Republica Moldova colaborăm cu Asociația Promolex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *