Coaliția Vot Corect – concluzii observare alegeri prezidențiale tur 2, duminică, ora 13

Duminică, până la ora 12, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002 și al platformei online www.votcorect.ro. Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/prezidentiale-2025/sesizari/. Organizațiile coaliției Vot Corect monitorizează procesul electoral cu aproape 1300 de observatori independenți, în țară și în străinătate (începând de vineri).

Cele mai multe sesizări primite de la alegători prin intermediul portalului votcorect.ro sunt legate de postarea unor fotografii cu buletine de vot cu opțiunea electorală marcată și de unele probleme organizatorice în secțiile de votare. Au fost raportate numeroase postări pe rețeaua Tik Tok cu buletine de vot marcate pentru unul din candidați – prin portalul votcorect.ro au fost transmise peste 500 de sesizări pe 16 și 17 mai, pe care le puteți consulta aici și aici. Toate sunt în favoarea candidatului George Simion și, pe lângă evidenta încălcare a interdicţiei de a fotografia buletinul de vot, pot fi considerate o continuare a  campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia. Atât fotografierea buletinului de vot, cât și continuarea campaniei constituie contravenții, iar Vot Corect a sesizat autoritățile. De asemenea, am sesizat și platformele sociale cu privire la câteva sute de postări care încalcă legislația.

Prin intermediul call-center-ului VotCorect au fost primite peste 150 de apeluri până la ora 13.00, de la observatori și alegători. Cele mai frecvente întrebări sunt legate de procedura de votare, inclusiv votarea cu urna specială.

Observatorii Vot Corect au urmărit procedura de deschidere în aproape 500 de secţii de votare în ţară și în străinătate, inclusiv în zilele votului în avans, și au evaluat-o pozitiv în peste 99% din cazuri. Nici una dintre secţiile observate nu s-a deschis cu întârziere. Observatorii au notat că în câteva cazuri urna fusese sigilată cu o seară înainte; chiar dacă li s-a permis să se asigure că este goală înainte de începerea votării, procedura corectă ar fi fost să se sigileze în faţa tuturor celor prezenţi la deschidere.

Votarea a fost observată până azi la 12:00 în aproximativ 800 de secţii, dintre care peste 98% au fost evaluate pozitiv de observatori. Observatorii au semnalat atmosferă tensionată în apropierea secţiilor de votare în 2,3% din cazuri și în secţiile de votare în 3,8%. La 13,2% din secţiile vizitate era aglomeraţie. Observatorii au notat că unele persoane exprimau susţinere pentru un candidat în preajma a 1% din secţiile vizitate. Secretul votului a fost respectat, cu puține excepții, iar SIMPV a fost funcţional pe durata observării în 99,5% din secţii. Observatorii au fost bine primiţi în marea majoritate a secţiilor, dar în 2% din cazuri nu au putut observa votarea fără restricţii. Aproape un sfert dintre secţiile observate nu erau accesibile persoanelor cu dizabilităţi. Observatorii Vot Corect au întâlnit observatori acreditaţi de alte organizaţii la 22% dintre secţiile observate.

Câțiva observatori au raportat faptul că nu li s-a permis accesul în secții de către președinții BESV de secție care le-au solicitat în mod abuziv să prezinte hotărârea de acreditare a asociației sau chiar copii după actul de identitate. Conform legii, observatorilor trebuie să li se permită accesul în secție pe baza ecusonului de observator și a actului de identitate. În secția 652 din sector 3, președintele de secție nu a vrut să permită observatorului accesul preventiv, ca să nu creeze stres și tensiune.

În plus, mai mulți observatori au raportat faptul că forțele de ordine care asigură paza secțiilor de votare i-au legitimat la intrarea în secție în Brașov, Ialomița sau București. Mai mult, le-au fost fotografiate actele de identitate de către forțele de ordine sau le-au fost notate datele personale. Considerăm excesivă această procedură de legitimare a observatorilor, iar fotografierea actelor de identitate poate crea un risc pentru siguranța datelor personale ale acestora. EFOR este în contact cu reprezentanții MAI pentru a clarifica aceste situații.

În secția 182 din Azuga, reprezentantul POT a făcut cerere de renumărare a voturilor încă de dimineață. Președintele secției a respins cererea ca neîntemeiată.

Contact:
Septimius Pârvu, coordonator program electoral Expert Forum, 0787.638.315

Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Code for Romania. Pentru observarea procesului electoral în Republica Moldova colaborăm cu Asociația Promolex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *