- Votarea începe la ora 7 și se termină la 21
- Veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. Citește mai multe aici despre SIMPV și cum funcționează
- După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condițiile legale, președintele biroului electoral al secției de votare ia o decizie în acest sens.
(5) Cetățenii români care în ziua de referință se află în străinătate votează pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European numai dacă nu se regăsesc în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde cetățenii români care își exercită dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene.
(6) Alegătorii comunitari care în ziua de referință doresc să voteze la altă secție de votare decât unde sunt înscriși în copia de pe lista electorală specială votează numai dacă biroul electoral județean sau biroul electoral de sector confirmă, la solicitarea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare, că au fost înscriși în listele electorale speciale. Alegătorii comunitari care în ziua de referință se află în străinătate votează pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European numai dacă se regăsesc în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde alegătorii comunitari înscriși în listele electorale speciale. – art 46, Legea 33/2007
- Aveți opțiunea de a vota la europarlamentare, la referendum sau la ambele scrutine. Dacă nu doriți să votați la referendum, membrii biroului electoral al secției de votare vor trage o linie în dreptul spațiului pentru semnătură pentru referendum de pe listele permanente.
- După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală suplimentară veși primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare și 2 pentru referendum
- Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!
- Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
- Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opțiunii de la referendum
- Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă corespunzătorare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri și referendum) astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
- Dacă greșiți aplicarea ștampilei, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat
- Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate). Se va aplica un singur autocolant, indiferent dacă votați doar la referendum sau la europarlamentare.
Câte urne se folosesc?
Pe 26 mai se vor folosi trei urne staționare:
– una pentru alegerile europarlamentare
– câte una pentru fiecare întrebare de la referendum
Secţiile de votare din ţară vor avea o singură urnă specială, în care vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi buletinele de vot de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.
Urnele de vot vor fi inscripționate cu tipul buletinului de vot. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripţionarea vizibilă corespunzătoare a urnelor şi vor da îndrumări alegătorilor pentru a introduce buletinele de vot în urnele destinate acestora.
Introducerea buletinului în altă urnă nu atrage nulitatea acestuia!
Citeste mai multe detalii în Decizia BEC 72D/2019.
Alegătorul poate reveni la secție dacă a votat doar pentru un scrutin
Orice alegător poate opta să voteze pentru alegerile europarlamentare, pentru referendum sau pentru amândouă. Operatorul de tabletă are sarcina de a informa toți alegătorii resortisanți (cu cetățenia română) cu privire la această opțiune. Prezenta va fi înregistrată în SIMPV diferit pentru fiecare din cele 2 opțiuni, iar listele electorale folosite vor fi de asemenea diferite. Alegătorii comunitari (cu altă cetățenie decât cea română) nu pot vota la referendum.
Alegătorii primesc un buletin pentru europarlamentare și 2 pentru referendum. Dacă un alegător optează să voteze pentru referendum va primi ambele buletine, neavând posibilitatea să refuze unul. Este interzisă părăsirea secției de votare cu buletinul de vot.
Un alegător care a votat doar pentru o opțiune (referendum sau europarlamentare) se poate întoarce în aceeași secție de votare, pentru a vota pentru celalaltă sau în altă secție, dacă nu mai este în localitatea unde este înregistrat. Procedura este detaliată mai jos:
(5) Alegătorii care au optat şi şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data de 26 mai 2019, pentru un singur scrutin, şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate, timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului, vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot, pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai 2019, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare. Dacă cetăţeanul se află în localitatea de domiciliu, ei va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care, va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locui de semnătură barat anterior, preşedintele urmând a scrie în dreptul acestuia menţiunea „revenire”, să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă.
Art 5 din Decizia BEC 72D/2019
Bine de știut:
- Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia, în această privinţă, se întind și în afara localului de vot, în curtea acestuia, la intrările în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri – Art 45 (6)
- Pentru motive întemeiate votarea se poate suspenda la decizia preşedintelui BESV. Suspendarea nu poate depăşi o oră în total şi trebuie afişată pe uşa secţiei de votare imediat. În timpul suspendării urnele de votare, ștampilele, buletinele de vot și toate lucrările biroului electoral vor rămâne sub pază permanentă. Art 46 (15-16)
- În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de candidați și de observatori, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. – Art 45 (10)
- Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în jurul secției de votare sunt interzise – 45 (12)
- Campania în ziua alegerilor/referendumului este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiţi afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării.
- Votul este secret; nu dezvăluţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră. Nu fotografiaţi buletinul de vot și evitaţi fotografierea sau filmarea în secția de votare.
- Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare. – art 46 (15)
- La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează. – art 48 (2)