Index Reguli

Care este PROCEDURA DE ACREDITARE pentru observatori?

Observatorii interni sunt acreditați de organizații neguvernamentale care desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului și sunt legal constituită cu cel puțin 6 luni înaintea datei alegerilor. Asociațiile depun o cerere către Autoritatea Electorală Permanentă. Pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, asociația, fundația sau instituția mass-media poate solicita acreditarea la birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, pentru toate secțiile de votare din raza de competență a acestora, prin cerere scrisă făcută cu cel puțin 5 zile înaintea datei alegerilor.

Citește mai multe în Decizia BEC nr 14/29.03.2019.

OBSERVATORII FIECAREVOT

Care sunt condițiile de acreditare?

Pentru a se înscrie ca observatori, voluntarii trebuie să aibă peste 18 ani, să nu aibă drepturile electorale interzise și să nu fie membri într-un partid sau formațiune politică. De asemenea, trebuie să cunoască şi să respecte Codul de Conduită al observatorului independent.

ÎNSCRIE-TE CA OBSERVATOR INDEPENDENT

 

Cât se plătește?

Zero. FiecareVot este o inițiativă civică independentă, susținută de mai multe organizații neguvernamentale. Activitatea de observator este una voluntară, care nu se remunerează. Însă răsplata e mare – dăm societății modele de corectitudine.

Până când se fac înscrierile?

Cei care vor să devină observatori se pot înscrie pe pagina www.fiecarevot.ro/observator, până pe data de 12 mai. 

Cum intru în posesia acreditării?

Acreditările vor fi valabile și în copie, deci se pot tipări direct de pe paginile web ale birourilor județene. În același timp, vor fi transmise și de către echipa Fiecarevot.

Cum particip la training?

Observatorii vor participa la sesiuni de pregătire, în București și online, vor avea acces la Manualul Observatorului şi la fișele de observare , dar și la asistență pe toată perioada procesului. În plus, vor putea sesiza rapid orice fel de nereguli observate în cele două zile de vot prin aplicaţia pentru smartphone Monitorizare Vot, dezvoltată de echipa Code4Romania.

Trainingurile vor fi anunțate din timp.

Cei care nu pot să participe direct, pot să susţină activitatea voluntarilor printr-o donaţie către Fiecarevot.


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *