Comunicate de presa – nereguli vot

Comunicat final

FiecareVot: Concluziile misiunii de observare a referendumului

Coaliția FiecareVot a observat referendumul constituțional cu 841 de observatori independenți, atât în țară, cât și în secții din străinătate, cea mai mare parte dintre ele situate în Europa. Pe parcursul celor 2 zile au fost identificate sute de nereguli prin intermediul call center 0800 080 200, aplicației Monitorizare Vot dezvoltată de Code4Romania și platformei web www.votcorect.ro. Am acoperit câteva mii de secții, iar pentru 1635 dintre acestea am primit rapoarte prin intermediul aplicației pentru smartphone.

Cea mai mare parte dintre nereguli au fost soluționate la nivelul birourilor electorale ale secțiilor de votare sau cu sprijinul birourilor electorale județene, Biroului Electoral Central sau Autorității Electorale Permanente. Au fost înaintate plângeri penale pentru suspiciuni de vot multiplu (jud. Giurgiu), suspiciuni legate de ruperea unor siglii, dar și legate de un incident care a avut loc în localitatea Săbiești, Dâmbovița,unde unui jurnalist acreditat aflat pe teren i-au fost tăiate toate cele 4 cauciucuri de la mașină.

În acest moment nu avem indicii care să arate că au fost probleme grave extinse la nivel național, care ar putea afecta semnificativ corectitudinea rezultatelor. În perioada următoare, vom inventaria toate sesizările observatorilor și ale alegătorilor și vom urmări modul în care acestea se vor soluționa de către instituțiile competente.

Principalele concluzii legate de organizare și nereguli sunt următoarele:

 1. Organizare deficitară, care s-a manifestat prin lipsa președinților de birouri electorale în mai multe secții de votare, fapt care a condus la perturbarea procesului de vot, întrucât acestea nu au fost deschise conform legii. De asemenea, pregătirea președinților BESV poate fi îmbunătățită și ridică semne de întrebare mai ales în cazul celor care au fost înlocuiți din scurt

 2. Vot masiv pe liste suplimentare, fără posibilitatea de a verifica votul multiplu. Au existat secții unde votul s-a manifestat preponderent pe liste suplimentare, cum ar fi cazul secției 30 din Iași. Deși în unele situații există justificări, fiind situate lângă spitale, penitenciare sau mănăstiri, în alte cazuri, aceste procente nu au explicații. Lipsa sistemului SIMPV a generat situații în care președinții birourilor electorale au avut indicii de vot multiplu si nu au putut verifica dacă sunt reale sau nu

 3. Siguranța procedurilor de sigilare: în cele mai multe cazuri sigiliile sunt bucăți de hârtie peste care se aplică ștampila de control și semnătura. Observatorii ne-au semnalat multe situații în care hârtia fusese lipită cu scotch de ușă, putând fi foarte ușor desfăcută. Mai mult, în anumite secții procedurile de sigilare a materialelor în seara de 6 octombrie nu au fost respectate, fapt care poate ridica îngrijorări privind corectitudinea referendumului în acele secții

 4. Continuarea masivă a campaniei electorale în zilele referendumului, prin afișaj, distribuirea de materiale de propagandă și prin îndemn la vot. Am sesizat numeroase cazuri birourilor electorale județene sau oficiilor de sector. În unele situații, materialele nu au fost înlăturate sau au fost date jos cu mare întârziere. Nu avem o evidență a sancțiunilor aplicate pentru încălcarea legii. De asemenea, am primit un număr important de sesizări potrivit cărora preoții, dar și reprezentanți ai administrației locale s-au implicat activ în continuarea campaniei pentru referendum în cele 2 zile de vot, în special în a doua zi a referendumului

 5. Au existat dificultăți legate de accesul observatorilor în secțiile de votare și au fost necesare numeroase sesizări pentru a permite accesul acestora. Biroul Electoral Central a emis o circulară prin care a solicitat președinților birourilor electorale să nu mai ceară documente care nu sunt necesare conform legii

Mulțumim tuturor instituțiilor care au arătat deschidere și care ne-au sprijinit în soluționarea problemelor descrise anterior.

Comunicatele de presă emise în cele 2 zile ale referendumului pot fi consultate pe pagina https://votcorect.ro/comunicate-referendum/

FiecareVot.ro e o inițiativă a grupului cetățenesc Geeks for Democracy, cu ajutorul Expert Forum, Funky Citizens, Forum Apulum, Centrul de Resurse Civice, Code 4 Romania și Techsoup.

Ora 19:45

Multe nereguli raportate de observatori pe ultima sută de metri

 

Pe măsură ce ne apropiem de finalul ultimei zile de votare, crește numărul sesizărilor primite la call-center vizavi de suspiciuni de turism electoral, presiune pe alegători, campanie în ziua votării plus alte incidente izolate în unele secții. Ne așteptăm ca numărul acestui tip de neregulile să se înmulțească odată apropierea orei 21. Observăm în anumite secții (Birmingham, Iași) o mobilizare mare pe ultima sută, din acest motiv aglomerându-se temporar unele secții. De asemenea, se intensifică și numărul de SMS-uri care îndeamnă la vot (București, Cluj-Napoca).

 

De-a lungul zilei, observatorii și cetățenii au raportat în principal nereguli vizavi de îndemnuri la vot. Concret, au fost semnalate cazuri de preoți care, la finalul slujbei de duminică, îndeamnă lumea să meargă la vot și să voteze „DA” (Alba-Iulia, Brno, Cluj-Napoca, Berlin, București) sau staționează îndelungat în secție și în apropierea ei – Giurgiu, Ion Roată (Ialomița). Există și membri de partid care staționează în secții sau în apropierea lor, de pildă în Răcari (Dâmbovița) și în Giurgiu. În localitatea Radovan (Călărași) preotul îndeamnă lumea la vot. Pentru o listă de situații raportate în social media, recomandăm urmărirea hashtag-ului #reporterlavot.

 

Pe lângă incidentele de campanie pentru referendum, a fost sesizat și un număr important de nereguli legate de sigiliile aplicate impropriu pe urne sau chiar lipsă, în municipiile Constanța și Timișoara, dar și în mediul rural – Teleorman. Neexistând o practică unitară privind formatul acestora au fost utilizate multe sigilii lipite cu scotch, care pot fi foarte ușor dezlipite.

 

Au existat mai multe raportări privind secții de votare organizate în situații improprii. În București, la Facultatea de Construcții au fost amenajate secții de votare la etajul trei al clădirii. Președintele unei secții de votare a folosit urna mobilă pentru a permite unor alegători să voteze, contrar prevederilor legale. Cetățeni în vârstă au făcut cereri pentru urna mobilă în secțiile care sunt situate la etaj, motivând faptul că nu pot urca.

 

La secția nr. 196 din Radovanu (Călărași), urna mobilă a fost însoțită și de preot. În Chiajna ne-a fost semnalată o posibilă tentativă de obstrucționare a accesului observatorilor la numărătoare. Au fost furnizate informatii greșite legate de procesul electoral de persoane care nu au atribuții în acest sens. În cadrul secției de votare nr. 136 din Liceul Doamna Chiajna, un angajat al Primăriei Chiajna a adus membrilor secției de votare Circulara BEC nr. 2421C/06/10/2018, precum și un extras al Legii nr. 208/2015 privind acreditarea organizațiilor neguvernamentale și a formularului tip pe care trebuie să îl completeze în această procedură. În plus, a dat indicații verbale acestor cum că pentru ca observatorii să fie prezenți la faza de numărare a voturilor, trebuie să depună o cerere scrisă. Președintele va permite observatorului accesul la întreg procesul.

 

Au fost semnalate erori în listele electorale permanente în mai multe secții de votare, în sensul în care în locul seriei și numărului actului de identitate apar zerouri. Reiterăm faptul că multe dintre problemele ce țin de organizare puteau fi cu ușurință evitate printr-o pregătire mai bună a membrilor secției de votare, o simplă lectură a legislației fiind suficientă pentru a lămuri situații de tipul accesul observatorilor în secții, semnături, sigilii pe urne, locul în care se aplică ștampile pe buletine și așa mai departe.


Ora 12:00

Urne sigilate neconform și campanie electorală în ziua votului

Reguli încălcate la închiderea secțiilor și campanie pentru referendum în ziua votului

 

Apelurile la 0800 080 200 – hotline-ul de asistență electorală asigurat de Expert Forum și Funky Citizens, pagina www.votcorect.ro și aplicația Monitorizare Vot au adus în atenție noi nereguli în primele ore ale dimineții zilei de duminică.

 

Procedurile de sigilare și urne

 • La secția 72 din Bacău, la deschiderea sectiei, nu s-au respectat procedurile de sigilare din seara de 6 octombrie: urnele nu erau sigilate pe fante. Aflând că seara sigilarea s-a făcut pe răspunderea președintelui, care a decis să sigileze doar ușa de intrare în secție, observatorul a sunat la 112, iar poliția s-a deplasat la fața locului.
 • De asemenea, tot în județul Bacău, la secția 88 din Bacău, urnele de votare nu erau sigilate. Pentru ambele situații, am făcut sesizări și către Biroul Electoral Județean.
 • În mai multe secții de votare din Teleorman și Ialomița, urnele staționare sunt confecționate din materiale transparente, care ar putea reprezenta un risc din punctul de vedere al secretului votului.

 

Accesul observatorilor în secție

Deși Biroul Electoral Central a emis ieri o circulară prin care a reafirmat faptul că accesul observatorilor se poate face doar pe bază de ecuson și act de identitate, la secția 998 din Bucuresti, președintele biroului electoral nu a vrut să permită accesul observatorului, solicitând documente suplimentare, care nu sunt specificate în lege. La secția 1171 din București un membru al biroului electoral al secției de votare a fotografiat documentul de identitate al observatorului, după ce a încercat să-i îngreuneze accesul în secție, solicitând acreditarea organizației. La solicitarea verbală a observatorului, fotografia a fost ștearsă.

 

Campanie în ziua votului

 • La Corbeanca, observatorul a solicitat încă de vineri eliminarea unui banner din Corbeanca, însă acesta nu a fost luat nici până astăzi, chiar dacă există o decizie a BEJ în acest sens. Deși poliția locală s-a deplasat la locul unde este plasat bannerul, acesta nu a fost înlăturat.
 • La secțiile 224-225 din Săcele, Brașov, observatorii acreditați de Asociația pentru Revigorarea Traditiei dau indicații de orientare către o secție sau alta alegătorilor, interacționând cu ei – acest lucru întâmplându-se atât ieri cât si astăzi, fără ca președintele secției să le facă vreo observație. Reamintim că art. 90 al Legii 208 din 2015 precizează că observatorii acreditați nu pot interveni în niciun fel în procesul electoral, fiind contravenție ce se sancționează cu amendă între 1500 până la 4500 lei.
 • În Nedelea, Prahova, preotul îndeamnă oamenii să meargă la vot și să voteze „da” (puteți auzi înregistrarea audio aici, mulțumită Asociației Media DOR)

 

Majoritatea sesizărilor nu au vizat nereguli grave, fiind legate de necunoașterea atribuțiilor legale de către președinții de secții). Este, de pildă, cazul unui viceprimar care nu vrea să părăsească secția de votare 213 din Slobozia (Giurgiu), susținând că face parte din organizatori.

 

Sâmbătă, în prima zi de referendum, observatorii independenți din secțiile de votare au raportat sute de nereguli în procesul de votare. În total, la finalul zilei de 6 octombrie, din 1099 de secții din 33 de județe – observate cu ajutorul aplicației – s-au transmis 78132 de mesaje, legate de informațiile din fișele de monitorizare utilizate de observatori.

 

Aplicația Monitorizare Vot, dezvoltată de Code for Romania, este singura aplicație de monitorizare a alegerilor, dedicată observatorilor independenți care supraveghează secțiile de votare din România. Aplicația a fost utilizată și în cadrul alegerilor parlamentare din 2016. Monitorizare Vot a primit premiul pentru participare civică în cadrul Galei Societății Civile în 2017. În prezent aplicația este replicată pentru a fi utilizată la prima observare electorală din istoria Poloniei.


Sâmbătă, 6 octombrie

Ora 22:30

„Dacă erau alegeri prezidențiale, te mâncam cu fulgi cu tot, vă aruncam școala în aer”

 

„Dacă erau alegeri prezidențiale, te mâncam cu fulgi cu tot, vă aruncam școala în aer”

 

Nereguli grave în Giurgiu, unde un observator ne-a comunicat cum că la secția de votare 134 din Ghimpați a fost  amenințat și intimidat de soțul președintelui biroului electoral al secției de votare. Observatorul relatează că primarul localității a venit , a discutat de fiecare dată cu membrii biroului în afara secției. Când observatorul a întrebat dacă ștampilele au fost sigilate, soțul președintei biroului secției de votare a amenințat-o, spunând: „Dacă erau alegeri prezidențiale, vă mâncam cu fulgi cu tot, vă aruncam școala în aer!”

 

Comportamentul agresiv a continuat, delegații a două partide interzicându-i să pună întrebări și forțând-o să stea doar pe un scaun din colțul secției, de unde nu avea vizibilitate asupra procesului electoral. Din acest motiv, i-a fost limitat în mod abuziv dreptul de a se asigura că procesul de vot se desfășoară conform legii.

 

Tot în județul Giurgiu, observatorii au surprins o serie de nereguli în mai multe localități precum Stoenești și Petru Rareș. Există suspiciuni rezonabile cum că un membru al biroului electoral al secției de votare transportă alegători la votare în Stoenești. Iar pe listele suplimentare votează persoane, în ambele localități, care provin, de fapt, din același cartier bucureștean. Astfel, există suspiciuni privind un potențial vot multiplu. În acest sens, am sesizat instituțiile abilitate.

 

Câteva mențiuni merită făcute și în ce privește prezența la vot, unde anumite secții din țară au bătut toate recordurile în materie de votanți pe listele suplimentare. Pe locul întâi se află secția 30 din Iași (Școala Gh. Asachi), cu 556 de persoane înscrise pe listele suplimentare, față de 45 pe listele permanente, urmată la distanță mică de mai multe stațiuni turistice. Puteți vedea statistici privind listele suplimentare pe harta interactivă de pe platforma www.votcorect.ro/prezenta-la-vot.

 

Top 10 secții de vot, ca număr de persoane care au votat pe liste suplimentare:

(sursa – cifre prezență BEC la ora 19)

 

 1. Secția 30 din Iași (Școala Primară „Gheorghe Asachi”) – 556 votanți pe listele suplimentare (L.S.) / 45 pe listele permanente (L.P.)
 2. Secția 115 din Livadia, Băile Olănești (Liceul Tehnologic „Justinian Marina”) – 420 votanți pe L.S. / 70 pe L.P.
 3. Secția 551 din Sînmartin, Băile Felix – 396 pe L.S. / 42 pe L.P.
 4. Secția 104 din Băile Herculane – 385 pe L.S. / 66 pe L.P.
 5. Secția 141 din Călimănești – 323 pe L.S. / 44 pe L.P.
 6. Secția 117 din Vatra Dornei – 293 pe L.S. / 72 pe L.P.
 7. Secția 199 din Jilava – 241 pe L.S. / 23 pe L.P.
 8. Secția 482 din Vînători-Neamț – 235 pe L.S. / 95 pe L.P.
 9. Secția 77 din Covasna – 225 pe L.S. / 24 pe L.P.
 10. Secția 312 din Cincu –  209 pe L.S. / 36 pe L.P.

 

Un număr mare de voturi s-au înregistrat și prin intermediul urnei mobile, cele mai multe cereri venind din Craiova.

 

Top 5 secțiilor de votare în funcție de utilizarea urnei mobile:

(sursa – cifre prezență BEC la ora 19)

 

 1. Secția 312 din Craiova –  366 cu urna mobilă (30 pe L.P).
 2. Secția 66 din Brăila – 330 cu urna mobilă (72 pe L.P.)
 3. Secția 144 din Craiova – 310 cu urna mobilă (87 pe L.P.)
 4. Secția 161 din Mioveni – 289 cu urna mobilă (44 pe L.P.)
 5. Secția 145 din Craiova – 284 cu urna mobilă (77 pe L.P.)

 

Call center-ul de asistență electorală poate fi apelat în continuare astăzi, până la ora 22:00 și mâine, între orele 6:00-22:00. Numerele de telefon sunt 0800 080 200 (pentru România) și +40212 039 020 (pentru diaspora) și stau atât la dispoziția observatorilor independenți acreditați de organizațiile partenere FiecareVot.ro, cât și la dispoziția cetățenilor care vor să se informeze sau să sesizeze nereguli.

Vom reveni cu comunicate succinte pe parcursul zilei de mâine, accesibile pe https://votcorect.ro/comunicate-referendum/

Persoane de contact:

Septimius Pârvu: ​0787.638.315 / septimius.parvu@expertforum.ro

Elena Calistru: 0723 627 448 / elena@funky.ong

FiecareVot.ro e o inițiativă a grupului cetățenesc Geeks for Democracy, cu ajutorul Expert Forum, Funky Citizens, Forum Apulum, Centrul de Resurse Civice, Code 4 Romania și
Techsoup.


Ora 19:30

Probleme legate de transparență: interzicerea accesului observatorilor în secțiile de votare.

În a doua jumătate a zilei de votare, apelurile la 0800 080 200 – hotline-ul de asistență electorală asigurat de Expert Forum și Funky Citizens, pagina www.votcorect.ro și aplicația Monitorizare Vot ne-au adus în atenție noi nereguli. Principala problemă pare să fie lipsa transparenței, prin împiedicarea accesului observatorilor în secțiile de votare sau limitarea în mod abuziv a dreptului lor de a verifica legitimitatea și corectitudinea procesului de vot.

În mai multe localități, observatorilor li s-a interzis accesul în secțiile de votare, în ciuda faptului că aveau acreditările necesare. Situația a fost sesizată la secțiile 25 și 26 din Botoșani și la secția 207 din Sf. Gheorghe, jud. Ialomița, precum și la Secția 105 din Bacău.

În continuare, alegătorii și observatorii sesizează prezența unor materiale de propagandă care nu au fost înlăturate în ziua votului. Spre exemplu, bannere care promovează participarea la referendum au fost observate atât în București (Scoala 128), Str. Griviței (Buzești) cât și în țară, în Focșani (Secția 21, Colegiul A.I. Cuza), localitățile Urlați și Bușteni. Am sesizat mai multe primării, secții de poliție și birouri electorale cu privire la prezența acestora. Am sesizat prezența în Sectorul 1 a unor bannere prin care primarul Daniel Tudorache promovează opțiunea „DA” la referendum. Considerăm că prezența acestor bannere reprezintă o încălcare a legislației privind propaganda la referendum, dar ridică și un semn de întrebare privind legalitatea și eficiența cheltuirii fondurilor publice.

 

Un alt aspect este legat de materialele electorale precare, cum ar fi urne de vot din carton sau sigilii improprii. Spre exemplu, la secțiile 325-327 (București) urnele sunt cutii de carton capsate pe margini, nesigilate. În mai multe secții, urnele nu sunt sigilate corespunzător. Multe dintre problemele ce țin de organizare puteau fi evitate printr-o pregătire mai bună a membrilor secției de votare, o simplă lectură a legislației fiind suficientă pentru a lămuri situații de tipul accesul observatorilor în secții, semnături, sigilii pe urne, locul în care se aplică ștampile pe buletine și așa mai departe.

 

Mai mult, Funky Citizens și EFOR au solicitat birourilor electorale județene o evidență privind secțiile care nu au avut președinți sau au avut un număr insuficient de membri. Așteptăm în continuare un răspuns.

 

Menționăm și că ni s-au adus în atenție și situații de posibil turism electoral, inclusiv „turism electoral bisericesc”, cum e cazul unei situații la limita legalității din județul Dâmbovița, unde ni s-a comunicat că preotul și dascălul merg din poartă în poartă pentru a mobiliza electoratul la vot. De asemenea, ar fi fost identificați și reprezentanți ai Episcopiei Târgoviște care-i îndemnau să voteze pe cetățeni. Un caz similar în care preotul aduce oameni la vot a fost raportat și în Dobroești, județul Ialomița.

 

Diaspora

Observatorii acreditați prin organizațiile membre FiecareVot au sesizat situații controversate și în afara țării:

 • în Londra, un mic grup de români îmbrăcați în port popular cântau din bucium, fluturau steaguri tricolore (cu lupul dacic) și strigau „hai la vot”, însă au fost avertizați de președintele secției de votare și au renunțat la a perturba activitatea secției.
 • În Varșovia, două autocare cu turiști au ajuns la Ambasada României după ora 14 și, după două ore, au votat, crescând numărul electorilor din acea secție de la 7 la circa 80.

 

Call center-ul de asistență electorală poate fi apelat în continuare astăzi, până la ora 22:00 și mâine, între orele 6:00-22:00. Numerele de telefon sunt 0800 080 200 (pentru România) și +40212 039 020 (pentru diaspora) și stau atât la dispoziția observatorilor independenți acreditați de organizațiile partenere FiecareVot.ro, cât și la dispoziția cetățenilor care vor să se informeze sau să sesizeze nereguli.

Vom reveni cu comunicate succinte pe parcursul zilei, accesibile pe https://votcorect.ro/comunicate-referendum/

Persoane de contact:

 • Septimius Pârvu: ​0787.638.315 / septimius.parvu@expertforum.ro
 • Elena Calistru: 0723 627 448 / elena@funky.ong

FiecareVot.ro e o inițiativă a grupului cetățenesc Geeks for Democracy, cu ajutorul Expert Forum, Funky Citizens, Forum Apulum, Centrul de Resurse Civice, Code 4 Romania și
Techsoup.


Ora 16:00

Nereguli privind procedurile de votare și influențarea votului prin îndemnuri și materiale de propagandă

Sesizările cu privire la desfășurarea referendumului continuă să fie comunicate la hotline-ul de asistență electorală asigurat de asociațiile Expert Forum și Funky Citizens, apelabil la numărul 0800 080 200. Principalele situații raportate în ultimele ore se referă la nereguli despre votul pe liste suplimentare și despre încercări de influențare a deciziei de vot prin materiale electorale sau prin îndemnuri verbale.

Foto: Venera Dimulescu

Exemple de situații de campanie electorală în ziua votului și încercări de influențare a deciziei de vot:

 • În localitatea Breaza din județul Prahova, au fost reclamate bannere care încurajează prezența la vot.
 • În Leipzig, alegătorii sunt întâmpinați în fața consulatului și îi îndrumă către secțiile de votare, în timp ce în interiorul clădirii încă pot fi găsite materiale care promovează familia tradițională.
 • În Giroc, județul Timiș, au fost sesizate materiale de propagandă.
 • La secția 134 din Giurgiu au fost reclamate persoane care stau pe strada din fața secției și cheamă cetățenii la vot.
 • La secțiile 45, 46, 47 din Călărași, a fost sesizată existența unor afișe și panouri de campanie la intrarea în curtea adiacentă secției de votare.
 • La secția 439 din Jebel, județul Timiș, s-au înlăturat materiale la solicitarea observatorului.
 • În București, la secția 1047 din Sectorul 6, unul dintre observatorii acreditați de o altă asociație a fost observat stând în fața secțiilor de votare și încercând să influențeze votul celor care intră.

 

Exemple de vot pe liste suplimentare și alte nereguli:

 • La Spitalul Militar din Focșani au votat 39 de oameni, din care circa 10 nu au prezentat buletinele. Oamenii aveau la ei pliante cu „votează da” și întrebau cu cine să voteze, iar membrii comisiei de votare le indicau unde să pună ștampila.
 • Un observator din comuna Ciolpani (județul Ilfov) a sesizat că un alt observator aparținând altei organizații a încercat să facă presiuni asupra președintei secției de votare în vederea deplasării urnei mobile la persoanele în vârstă din comună. Președinta secției de votare a refuzat în mod repetat, precizând că este contrar legii.
 • Observatorii au sesizat aglomerație la secția 30 din Iași, în incinta Școlii Primare Gheorghe Asachi, unde au sosit peste 100 de persoane și au ocupat atât spațiul din secția de votare, cât și holul. Până la ora 13, din totalul de 279 de voturi înregistrate la această secție, 254 erau pe listele suplimentare.  
 • Mai multe persoane au ajuns să voteze dintr-o eroare pe listele suplimentare în loc de cele permanente. Pe strada Dimitrie Cantemir din Sectorul 4, există secții de votare diferite, poziționate vizavi una de cealaltă, pentru numerele pare/impare. Persoanele din biroul electoral și-au dat seama doar în jurul orei 11 că la secția lor sunt doar numerele pare/impare, iar până la acel moment au votat persoane care aveau domiciliul pe strada respectivă, dar nu figurau pe listele permanente din secția la care au mers. Aceste persoane au fost adăugate pe liste suplimentare. Observatorul a sesizat faptul că mai există situații similare în sectorul 4.
 • La secțiile de votare nr. 1263 și 1264 din Sectorul 6 și la secția nr. 815 din Sectorul 4, buletinele de vot au fost ștampilate necorespunzător, pe prima pagină, în loc de ultima pagină, fapt care ar fi atras nulitatea acestora. În urma sesizărilor în call center, buletinele au fost ștampilate și pe ultima pagină.

 

Așteptăm în continuare apeluri la 0800 080 200, număr valabil pentru România, și la +40212 039 020 (număr cu tarif normal), sâmbătă și duminică, între orele 6:00-22:00. Telefonul poate fi apelat atât de către cei 841 de observatori independenți acreditați de organizațiile partenere FiecareVot.ro în România și în străinătate, cât și de către cetățenii care vor să se informeze sau să sesizeze nereguli.

Vom reveni cu comunicate succinte pe parcursul zilei, le puteți urmări pe twitter.com/fiecarevot și pe facebook.com/fiecarevot

Persoane de contact:

Septimius Pârvu: ​0787.638.315 / septimius.parvu@expertforum.ro

Elena Calistru: 0723 627
448 / elena@funky.ong

FiecareVot.ro e o inițiativă a grupului cetățenesc Geeks for Democracy, cu ajutorul Expert Forum, Funky Citizens, Forum Apulum, Centrul de Resurse Civice, Code 4 Romania și Techsoup.

 


Proiectul Mobilizare civica pentru referendum corect este co-finantat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Ora 11:30

Președinți lipsă în secțiile de votare și acces îngreunat pentru observatori în dimineața primei zile de vot la referendum

 

București, 6 octombrie, ora 11:30

 

Asociațiile Expert Forum și Funky Citizens asigură un hotline de asistență pentru referendum – 0800 080 200 – atât sâmbătă, cât și duminică, între orele 6:00-22:00. Telefonul poate fi apelat atât de cei 841 de observatori independenți acreditați de organizațiile partenere FiecareVot.ro în România și în străinătate, cât și de către cetățenii care vor să se informeze sau să sesizeze nereguli. Cei din diaspora pot suna la numărul +40212 039 020 (cu tarif normal).

 

Principalele probleme raportate de cetățeni în această dimineață la hotline-ul de asistență electorală 0800 080 200 sunt secțiile fără președinți și accesul îngreunat al observatorilor în secțiile de votare.

 

Au fost raportate secții în care lipsesc președinți sau o parte din membrii biroului electoral al secției de votare, situație care se regăsește atât la nivel național, cât și în diaspora. În acest context, ei ar trebui înlocuiți, însă este incert momentan cum se va putea implementa această înlocuire într-o perioada așa scurtă. Considerăm acest fapt un risc pentru corectitudinea și organizarea profesionistă a referendumului, având în vedere că persoanele selectate din scurt nu au fost informate cu privire la procedurile legale. Procesul de votare nu poate începe fără președintele biroului electoral.

 

Cealaltă problemă majoră o reprezintă accesul îngreunat al observatorilor independenți în secțiile de vot, cu atât mai mult cu cât rolul lor este esențial în monitorizarea corectitudinii procesului electoral, în contextul în care referendumul nu dispune de supravegherea electronică a votului (SIMPV). Aceste blocaje se datorează aplicării arbitrare a legii de către președinții birourilor electorale, care solicită documente ce nu sunt prevăzute în lege. FiecareVot a sesizat BEC și AEP în acest sens, în speranța unei rezolvări rapide a situației.

 

De asemenea, există sesizări privind prezența unor materiale de propagandă pe spațiul public sau persoane, inclusiv membri ai birourilor electorale, care desfășoară acțiuni de campanie pentru referendum. În cazul în care aveți neclarități cu privire la corectitudinea materialelor publicitare electorale pe care le observați, puteți consulta și informațiile de pe https://votcorect.ro/reguli/bannere-referendum/. Lista sesizărilor primite până acum se găsește pe www.votcorect.ro/sesizari.

 

Vom reveni cu comunicate succinte pe parcursul zilei, le puteți urmări pe twitter.com/fiecarevot și pe facebook.com/fiecarevot

 

Persoane de contact:

Septimius Pârvu: ​0787.638.315 / septimius.parvu@expertforum.ro

Elena Calistru: 0723 627 448 / elena@funky.ong

 

FiecareVot.ro e o inițiativă a grupului cetățenesc Geeks for Democracy, cu ajutorul Expert Forum, Funky Citizens, Forum Apulum, Centrul de Resurse Civice, Code 4 Romania și Techsoup.

 

Proiectul Mobilizare civica pentru referendum corect este co-finantat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile