Unde și când votez?

Alegerile au loc pe 11 decembrie, iar secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează.

În țară
Veţi vota la secția unde sunteţi arondat, pe care o puteți afla pe de pagina web www.registrulelectoral.ro. Dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor, puteți vota la orice secție din circumscripție (județ), pe lista suplimentară.

 

(1) Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Art 84 (1) 

Dacă sunteţi omis/ă din lista permanentă, veţi fi înscris/ă pe lista suplimentară.

Lista cu secțiile de votare poate fi găsită aici.
În străinătate
Puteți vota la secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, dacă aveţi domiciliul sau reședința în țara respectivă și nu v-aţi înscris în Registrul electoral. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral.

Cei care s-au înscris în Registru și au  domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde îşi are sediul misiunea diplomatică, oficiul consular, secţia consulară sau institutul cultural sunt arondaţi secţiei de votare organizate pe lângă misiunea diplomatică, oficiul consular, secţia consulară sau institutul cultural, sub condiţia ca numărul acestora să nu depăşească cifra de 300.

Art 23 alin. (3) din Legea nr. 208/2015

Alegătorii arondați unei secții de votare care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa în străinătate după expirarea termenului de înscriere votează numai la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate ale României.

Art. 42 alin. (6) din Legea nr. 208/2015

De asemenea, puteți vota la secțiile special deschise pe baza a minim 100 de cereri ale alegătorilor, dacă aţi făcut o cerere în acest sens până în septembrie 2016. Acolo veţi fi înscris pe lista permanentă. Dacă aţi optat pentru votul prin corespondență, nu mai puteți vota în secție.

 

DEROGARE IMPORTANTĂ

 

(1) La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, dacă în localitatea unde îşi are sediul misiunea diplomatică, oficiul consular, secţia consulară, institutul cultural sau în cea în care se înfiinţează o secţie de votare potrivit art. 1 figurează înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă mai puţin de 300 de alegători, aceştia sunt arondaţi la secţia de votare organizată conform art. 23 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau art. 1, după caz.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 42 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, alegătorii înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate pot vota şi la alte secţii de votare din străinătate decât acelea unde au fost arondaţi, urmând să fie înscrişi în listele electorale suplimentare ale acestora.

(3) La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, în cadrul secţiilor de votare din străinătate organizate conform art. 1, respectiv art. 23 alin. (1) – (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pe lângă alegătorii înscrişi în listele electorale permanente îşi pot exercita dreptul de vot şi persoanele prevăzute la art. 51 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, acestea urmând să fie înscrise în listele electorale suplimentare. – Ordonanţa de urgenţă nr. 47/2016

Mai votează în străinătate: personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate;  membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate;  militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate;  candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Harta secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată aici:  www.mae.ro/locatiile_sec%C5%A3iilor_de_votare

Înapoi la cuprins