Încălcarea flagrantă a dreptului la vot

Am stat 10 ore la coadă în Barcelona. A fost singura secție de votare, cu 6 ștampile. Următoarea la 80 de km în Tarragona, 4 secții în toată Catalunya. Am votat printre ultimii, pentru că eram în interiorul clădirii, în jurul orei 21:40, cei care ajunseserăm în jur de de ora 12 la coadă. Au reușit să voteze cei care au ajuns la maxim ora 13 la coadă, restul au fost practic ignorați. Au fost mii de oameni care au venit și ar fi vrut sa voteze, dar nu au putut, oameni care din motive fizice sau stringente, după 5, 7, 8 ore de stat la coadă au fost nevoiți să plece. În jur de ora 20:15 jandarmeria a primit ordin de la consul să facă un cordon și au blocat înaintarea celor care erau la aproximativ 3 m de poartă. Au rămas afară extrem de mulți oameni care stăteau de ore întregi la coadă.
Mai mulți am făcut sesizări la BEC pentru prelungire deoarece în mod limpede era nevoie de prelungirea programului în condițiile în care secția a funcționat într-un asemenea mod toată ziua. Înăuntru consulul Cosmin Mitrea ne-a anunțat că nu mai merge aplicația de scanare a buletinelor și că BEC consideră că s-au încheiat alegerile, dar că totuși pentru cei care suntem înăuntru a găsit modalitatea de a ne lăsa să votăm și anume pe liste suplimentare. Mai mulți oameni au întrebat de ce unele urne sunt sigilate și altele nu și au primit răspuns că pur și simplu așa sunt, dar eram cu toții într-un circ și nu s-a mai insistat pe subiect, eu menționez că nu am văzut detaliile urnelor pentru că eram epuizată și tot ce îm doream era să reușesc să votez. A fost o bătaie de joc teribilă și o umilință supremă la adresa tuturor românilor de aici.
În plus, informația că secția de votare nu mai e acolo unde era de obicei, la Consulatul României, nu a fost distribuită oficial peste tot, așa că mulți au mers acolo întâi, iar acolo, doi oameni stăteau din propria voință să îi redirecționeze. Cu aroganță, un bilet A4 pe poarta consulatului zicea că "pentru românii care nu s-au informat corect, sectia de votare..etc." Probabil mai sunt și alte detalii care acum îmi scapă. Am poze și videouri.
Mulțumesc.

Detalii sesizare

27 mai 04:21 PM  ·   Spania Barcelona   ·   Categorii: Accesibilitatea la vot, Vot în străinătate,   ·   Calitate: alegator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *