EFOR organizează o dezbatere despre campania reală și clientelismul local în finanțarea partidelor

Cheltuirea banilor “albi” pentru partidele politice și a campaniile electorale a devenit mai vizibilă și mai transparentă în ultimii ani, dar tot de atunci greul luptei electorale nu se mai duce în afișe și campaniile TV cu clipuri oficiale. Într-o măsură mult mai mare decât se crede îndeobște, campania “reală” se bazează pe diverse forme de influență la nivel local. Acest ajutor mai mult sau mai puțin pe față nu e întotdeauna ilegal, banii nu se sifonează neapărat direct în buzunarele cuiva și e cumva la limita moralității. În alte cuvinte, nu vorbim despre o problemă care să se rezolve cu dosare penale. Acolo unde acest sprijin depășește limitele acceptabile, trebuie înțelese mecanismele și combătute prin alte mijloace, iar ceea ce ține pur și simplu de proastă guvernare trebuie sancționat și de noi, alegătorii, direct la vot. Problemele afectează atât autoritățile locale propriu-zise, cât și companiile publice.

EFOR vă invită să discutăm câteva metode prin care partidele câștigă sprijin la centru prin diverse forme de influență din local: contracte din bani publici câștigate de firme apropiate de partide; clientelizarea presei locale; dar și manipularea populistă a companiilor de stat care furnizează servicii locale, de pildă, energie ieftină înainte de alegeri. Despre toate acestea și ce e de făcut discutăm miercuri, 7 decembrie, 14:00-17:00, la Hilton, sala Regina Maria, împreună cu doi distinși invitați.

13:45 – 14:00      Primirea invitaților – cafea

14:00 – 14.40

  • Deschiderea conferinței – Sorin Ioniță, Președinte EFOR
  • Invitat de onoare – Tudor Giurgiu, Regizor, activist, fost Președinte al TVR

14:40 – 16:00

  • Clientelism și captură în presa locală – cazul Gorj – Sorin Ioniță, Președinte EFOR / Marius Daea, jurnalist
  • Utilitățile locale și populismul electoral – Otilia Nuțu, expert EFOR
  • Achizițiile din Programul Național de Dezvoltare Locală și abonații la contractele cu statul – Septimius Pârvu, Cezara Grama, experți EFOR

16:00 – 17:00      Dezbatere

Vor fi lansate trei rapoarte tematice: clientelism în mass media, sifonare de resurse din companii publice, achiziții și investiții locale – PNDL (județe noi).
Pentru mai multe detalii despre eveniment și confirmarea participării, vă rugăm să ne contactați pe office@expertforum.ro sau la telefon 0787.638.315. Persoane de contact: Septimius Pârvu și Otilia Nuțu. Vă rugăm să confirmați participarea până pe 6 decembrie. Evenimentul se va desfășura în limba română, fără traducere.

Mai multe detalii aici.

Alte știri

Lasă un răspuns