Index Reguli

BULETIN DE VOT valabil exprimat și nul

Sunt nule buletinele de vot:

– pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
– buletinele de alt model decât cel legal aprobat
– buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”
– buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, precum și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora;

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

Art 48 (2) din Legea 370/2004

Pentru votul prin corespondență (Legea 288/2015):

Plicul exterior nu se mai deschide dacă ajunge după termenul limită, ci este anulat în totalitate.
Plicurile exterioare desigilate sau deteriorate astfel încât să fie compromisă integritatea votului sunt anulate.
Plicurile exterioare care nu conțin certificatul de alegător sunt anulate.
Plicurile interioare deteriorate astfel încât să afecteze integritatea votului sunt anulate.
În condițiile de mai sus, se consideră că alegătorul nu a votat prin corespondență.

În cazul în care în același plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot, acestea sunt declarate nule de către biroul electoral pentru votul prin corespondență.

 


Înapoi la cuprins

57 comentarii

 1. Sunt nule buletinele de vot:

  – pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
  in cazul in care stampila de control a sectiei de votare este aplicata pe spatele sau interiorul buletinului de vot se considera nul buletinulde vot?
  este obligatoriu ca buletinul sa fie stampilat (stampila de control a sectiei) doar pe fata buletinului sau e ok si pe fata si pe spate dar in interior nu .
  multumim !

  1. Este nul daca nu exista stampila deloc. Recomandarea legala este sa se aplice pe spate. La alegerile europarlamentare s-a aplicat pe fata, iar buletinele au fost valide. Asadar, stampila aplicata in alt spatiu nu invalideaza buletinul de vot.

 2. Bună ziua, ce se întâmplă dacă am băgat „Certificatul de alegător” în același plic cu „Buletinul de vot”?. Bănuiesc că va fi anulat.Ce trântă sunt.

 3. Ce se intampla cu buletinele de vot in care se gasesc biletele sau alte semne? Aici ma refer mai mult la alegerile locale in care primarii dau bani persoanelor si drept dovada cer ca sa ii puna un semn cu un numar in buletinul de vot

 4. Ce se intampla daca cineva a votat la prezidentiale 2019 in strainatate, a fost lasat sa voteze dar a realizat apoi ca are buletinul expirat – aprox 3 luni expirat insa a uitat ca ii expira in acest an?

   1. Tocmai ca ei au bagat buletinul pe tableta dar nu au zis nimic.
    Ar trebui sa anunt acea sectie de votare? Poate fi sub incidenta legii acest fapt?
    Se anuleaza votul si atat?

   2. Poate sa apara acest caz dacă operatorul a tastat CNPul și nu la scanat. In momentul tastarii CNPului sistemul nu identifica dacă buletinul este expirat doar când este scanat sistemul anunța ca buletinul este expirat.

    In momentul tastarii CNPului este responsabilitatea operatorul sa verifice data expirării buletinului.

   1. Buna seara ! Am pus ștampila greșit pe buletinul de vot! Am cerut un alt buletin pe acela sa îl declare nu-l și mi-a fost refuzat acest drept. E normal sa fiu refuzata și sa nu mi se ofere un al doilea buletin ! Drept urmare a trebuit sa pub ștampila pe ambele căsuțe, ca sa poată fi declarat vot nul.

  1. Alegatorul trebuie indrumat de membrii biroului electora sa voteze in interiorul cabinei. Daca nu se respecta aceasta regula, puteti solicita membrilor biroului sa ceara alegatorului sa mearga in cabina.

 5. Ce ar trebui sa faca președintele secției de votare dacă alegătorul pune stampila din proprie inițiativa în fata membrilor comisiei și nu vrea sa între în cabina de vot?

 6. Ce ar trebui sa faca președintele secției de votare dacă alegătorul pune stampila din proprie inițiativa în fata membrilor comisiei și nu vrea sa între în cabina de vot? Ce se întâmplă cu acel buletin de vot?

 7. La primul tur al alegerilor prezidentiale 2019,am primit Buletinul de vot deja indoit pe jumatate.

  Este normal sa fie date alegatorilor buletinele de vot indoite?

 8. Am pus stampila in patratul unde specifica partidul din care face parte presedintele ( nu pe numele presedintelui) . Este valabil???

 9. Daca am pus stampila unde vreau si votez si pt celalalt partid am scris un mesaj in cutia lor , ce se intampla cu votul ?

 10. Am pus ștampilă in ambele patrulatere la președinte și partid .specific pentru acelasi partid din care face parte președinte ..votul meu va fi valabil?

 11. Buza seara, din greseala am rupt buletinul de vot in momentul in care am vrut sa l idoi.
  Nu este rupt in doua,….dar este rupt.
  Este vot nul?

 12. Daca ám pus stampila din greseala pe un ált camp decat ám dorit dupa care mam panicat sí ám rupt foaia de vót CE se va antampla?

 13. Ce se întâmplă dacă un alegator a greșit unde a pus ștampila si solicită un alt buletin de vot?are dreptul să primească altul și ce se întâmplă în cazul ruperii unei buletin de vot?

  1. Un alegator poate cere un al doilea buletin daca a gresit votul. Se elibereaza un singur buletin, iar primul se anuleaza. Operatiunea are loc doar daca primul buletin nu a fost introdus in urna.
   Daca rupeti buletinul, il puteti folosi atat timp cat optiunea este vizibila. Daca prin ruperea buletinului nu se intelege optiunea sau buletinul nu mai contine toate informatiile ar fi bine sa se solicite un al doilea buletin.

   1. Ce se întâmplă cu buletinul de vot care a fost rupt?
    Este corect sa fie aruncat la gunoi sau va trebui să se pastreze și înregistrat la cele anulate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *