Index Reguli

Unde și când votez (în țară și în străinătate)?

Referendumul se desfășoară pe 6 și 7 octombrie, iar secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează.

În țară
Veţi vota la secția unde sunteţi arondat, pe care o puteți afla pe de pagina web www.registrulelectoral.ro. Dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu în ziua referendumului, puteți vota la orice secție, pe lista suplimentară.

 

Cetățeanul care, în ziua referendumului național, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate.

Art 21, Legea 3/2000

Dacă sunteţi omis/ă din lista permanentă, veţi fi înscris/ă pe lista suplimentară.

În București, trebuie să votezi la secția unde ești arondat/ă, nu poți vota pe listă suplimentară în alt sector.

Lista cu secțiile de votare poate fi găsită aici.

În străinătate
Puteți vota la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral și nu vor exista liste permanente. Conform OUG 86/2018 se pot înființa și alte secții de votare, cu acordul autorităților străine.

Dacă în ziua respectivă sunteți turist, puteți vota la orice secție.

Harta secțiilor de votare din străinătate
Lista de sectii va fi poate fi consultata aici.
Vezi și ghidul alegătorului din străinătate

Din cele 377 secţii de votare înfiinţate în străinătate, 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative, situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).

 

Cu urna mobilă (inclusiv în spitale, penitenciare sau din arest la domiciliu)

 


Înapoi la cuprins