Index Reguli

Unde și când votez (în țară și în străinătate)?

Alegerile se desfășoară pe 6 decembrie, iar secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00.  În străinătate se votează și pe 5 decembrie în 7 și 21 ora locală.

Conform art 88 din Legea 208/2015, alegătorii care stau la coadă la ora 21 pot vota, în condițiile de mai jos:

(1) La ora 21,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.

(2) Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei legi.

(3) La ora 21,00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.

(4) Alegătorii aflați în situațiile prevăzute la alin. (2) pot vota până cel mult la ora 23,59.

(5) 2 membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot.

În țară

La alegerile parlamentare din 6 decembrie puteți vota în localitatea și în secția de votare unde sunteți înscris/ă în Registrul Electoral – www.registrulelectoral.ro – cu domiciliul sau reședința (viză de flotant) sau, ca excepție, în orice altă secție de votare din aceeași circumscripție, dar în altă localitate. În București, nu puteți vota în alt sector.

Dacă aveți viza de flotant, dar nu v-ați înscris în Registrul Electoral, puteți vota la adresa de domiciliu pe liste permanente sau unde aveți reședința, pe liste suplimentare. Nu puteți vota la altă secție de votare din aceeași localitate.
Dacă nu aveți viza de flotant sau adresa de domiciliu într-un anumit județ nu puteți vota pentru listele electorale corespondente, ci trebuie să vă deplasați în județul unde aveți drept de vot.

Lista cu secțiile de votare poate fi găsită aici. Citește mai multe despre listele electorale. Puteți găsi secțiile și pe harta dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă 

Conform Deciziei BEC nr. 85/23.11.2020 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ- teritorială în care şi-a stabilit domiciliul, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.

 • Alegătorul care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.
 • Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. în acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă conform art. 42 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sunt înscrişi în lista electorală suplimentară.
 • în cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială, decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa. în acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.
 • Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială, poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară.
 • Alegătorul care deţine o dovadă de reşedinţă al cărei termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în circumscripţia electorală unde şi-a stabilit reşedinţa, cu aplicarea corespunzătoare a alin. (4) sau (5) ultima teză, după caz.

Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.

 • Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.
 • Alegătorul cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, fară a avea domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. în acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă conform art. 42 din Legea nr. 208/2015, sunt înscrişi în lista electorală suplimentară.
 • Alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti, poate vota fíe la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară.
 • În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-un alt sector al municipiului Bucureşti, decât acela unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa.

Votul cu urna specială (mobilă)

Cu urna mobilă (inclusiv în spitale, penitenciare sau din arest la domiciliu, doar în țară)

În străinătate

Alegătorii cu domiciliul în țară, precum și cei cu domiciliul și reședința în țară nu pot vota în străinătate. În străinătate pot vota doar alegătorii care au domiciliul înregistrat sau care au reședința în străinătate și domiciliul în țară. Citește aici mai multe despre votul în străinătate 

Conform Deciziei BEC nr. 85/23.11.2020 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot

Îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare din străinătate, pe baza unui act de identitate, dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (2) din Legea nr. 208/2015,  iar în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate şi a unui document care atestă reşedinţa în străinătate, dintre cele prevăzute în anexa la Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 1627/2019, următoarele categorii de alegători:

 1. persoanele care se prezintă la vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
 2. membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
 • Documentul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare din străinătate, în original, în copie sau în format electronic, după caz.
 • Alegătorul cu reşedinţa în străinătate care deţine un document ce atestă reşedinţa în străinătate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie — 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot conform alin. (1). în cazul în care, conform comunicării Ministerului Afacerilor Externe către toate secţiile de votare din străinătate, prevederile legislaţiei statului care a emis documentul ce atestă reşedinţa sunt mai favorabile, acestea se aplică cu prioritate.
 • Până cel mai târziu cu 48 de ore înaintea primei zile a votării, MAE întocmeşte şi aduce la cunoştinţă publică lista documentelor ce atestă reşedinţa în străinătate ale căror termene de valabilitate au expirat anterior datei de 1 martie 2020 şi care sunt considerate valabile de statul emitent.
 • Condiţia domiciliului sau a reşedinţei în străinătate, respectiv a prezentării unui document ce atestă reşedinţa în străinătate, nu se aplică următoarelor categorii de alegători care se prezintă la vot la secţiile de votare din străinătate:
 1. candidaţilor, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării;
 2. personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate;
 3. militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate.

Vezi și

Grafic Maria Krause / Observatorul Electoral


Înapoi la cuprins

17 comentarii

 1. Dacă sunt operator rezervă într-o comună din același județ cu loialitatea de domiciliu din cartea de identitate, pot vota la alegerile parlamentare în acea comună?

 2. care este ultima zi in care imi pot face flotant, ca sa pot vota la adresa de resedinta. nu am posibilitatea sa ajung la adresa de domiciliu.

 3. Pentru intrarea pe liste speciale cf. art. 51 pct. (2) lit. a) sau b) cu se documente se poate face dovada domiciliului sau resedintei? Numai cele obisnuite, buletin/C.I./pasaport/permis?

  Multumesc!

  1. Bună ziua.

   Trebuie să faceți dovada prin prezentarea cărții de identitate, respectiv a vizei de flotant (de pe spatele CI), pentru reședință. Pașaportul sau permisul de conducere nu se pot folosi.

 4. Buna ziua. Dacă sunt cetățean cu domiciliul in străinătate dar in ziua alegerilor sunt in România, pot vota? Mulțumesc

  1. Bună ziua,

   Dacă aveți domiciliul în străinătate nu puteți vota în România. În România puteți vota doar dacă aveți domiciliu sau reședință înregistrate în țară.

 5. Buna ziua, daca sunt născut în Republica Moldova, cu cetățenie română, și mă aflu cu serviciul in Afganistan, pot vota la o secție de votare organizată în Afganistan ?!

 6. Buna ziua, sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate ( pasaport) si resedinta in Romania ( C.I provizorie la resedinta). Pot vota la resedinta de sector din Bucuresti? Multumesc.

 7. Foarte rău că nu putem vota pe liste cei care nu suntem la domiciliu și nu avem viza de flotant!…se pierd multe voturi!

 8. Am o proprietäre in Piatra Neamt nu am flotant si nici rezidenta in ziua votului sunt la aceasta locatie intreb pot vota la sectia arondata locatiei? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *