Index Reguli

Unde fac sesizări pentru campanie și ziua alegerilor?

Dacă observați ceva in neregulă, sesizarea autorităților poate corecta greșeli sau nereguli intenționate, și poate ameliora procesul electoral pentru viitor. O sesizare face desfășurarea alegerilor mai corectă. Aici prezentăm o serie de probleme ce pot fi sesizate, instituțiile puteți sesiza și care este procedura pe scurt.

Orice neregulă poate fi sesizată și pe acest site, prin formularul de sesizări.

Modele de sesizări

Nereguli cu desfășurarea campaniei electorale

De exemplu, ați constatat continuarea campaniei după ziua de sâmbătă, competitori care nu sunt lăsați să își desfășoare campania sau poate ați văzut afișe sau bannere cu mesaje care instigă la ură.

În toate aceste cazuri, vă puteți îndrepta către birourile electorale de circumscripție județeană. Birourile electorale de circumscripție asigură corecta desfășurare a campaniei electorale în circumscripția în care funcționează. Birourile de circumscripție, subordonate BEC, supraveghează munca birourilor electorale ale secțiilor de votare. Datele de contact ale birourile electorale de circumscripție se regăsesc aici.

Organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli și universități în perioada de desfășurare a cursurilor pot fi sesizate către Poliție sau Jandarmerie.

Neregulile privind campania din audiovizual

Dacă observați o problemă cu un spot la radio sau la televizor, puteți lua legătură cu Consiliul Național al Audiovizualului, aici.

Nereguli legate de finanțarea campaniei electorale

De exemplu, un competitor care tipărește materiale în regie proprie sau care nu marchează tipăriturile cu datele necesare. Abuzul din resurse publice, donațiile ilegale sau  utilizarea de materiale care nu respectă prevederile legale trebuie sesizate tot la AEP. Datele de contact ale Departamentului de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale se regăsesc aici. Puteți consulta regulile privind utilizarea materialelor electorale aici.

Având în vedere că biroul electoral de circumscripție urmărește buna desfășuare a campaniei, puteți face o sesizare dacă nu se respectă prevederile privind utilizarea conform reglementărilor  a afișelor electorale. Găsiți aici un model de solicitare.

Distrugerea materialele electorale, violențe, consum de alcool

Puteți sesiza Poliția Română sau poliția locală, precum și Jandarmeria. Și birourile electorale de circumscripție au atribuții referitoare la aplicarea de sancțiuni pentru  distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor- program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală

Vezi aici lista integrală de contravenții conform Legii 208/2015 și instituțiile abilitate să le aplice 

Frauda la vot, mită electorală, fals în legătură cu alegerile

Acestea sunt infracțiuni. Vedeți toate lista aici. Dacă ați observat o infracțiune, puteți anunța poliția, sunând la 112 sau vă puteți adresa la orice secție de poliție sau parchet.

Încălcarea reglementărilor privind COVID-19

De exemplu, o persoană nu respectă izolarea la domiciliu, persoane implicate in campanii electorale nu poartă mască în timpul evenimentelor/întrunirilor/acțiunilor în cadrul campaniei electorale. Tot în această categorie intră nerespectarea interdicțiilor privind mitinguri sau alte întruniri electorale, în spații deschise sau închise. În aceste cazuri puteți sesiza Jandarmeria, Poliția Română, poliția locală, DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență), sau DSP (direcțiile de sănătate publică – pentru nerespectarea izolării sau carantinei).


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *