Index Reguli

Pot vota doar pentru europarlamentare sau pentru referendum?

Orice alegător poate opta să voteze pentru alegerile europarlamentare, pentru referendum sau pentru amândouă. Operatorul de tabletă are sarcina de a informa toți alegătorii resortisanți (cu cetățenia română) cu privire la această opțiune. Prezenta va fi înregistrată în SIMPV diferit pentru fiecare din cele 2 opțiuni, iar listele electorale folosite vor fi de asemenea diferite.

Alegătorii primesc un buletin pentru europarlamentare și 2 pentru referendum. Dacă un alegător optează să voteze pentru referendum va primi ambele buletine, neavând posibilitatea să refuze unul. Este interzisă părăsirea secției de votare cu buletinul de vot. Alegătorii comunitari (cu altă cetățenie decât cea română) nu pot vota la referendum.

Un alegător care a votat doar pentru o opțiune se poate întoarce în aceeași secție de votare, pentru a vota pentru celalaltă (referendum sau europarlamentare) sau în altă secție, dacă nu mai este în localitatea unde este înregistrat. Procedura este detaliată mai jos:

(5) Alegătorii care au optat şi şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data de 26 mai 2019, pentru un singur scrutin, şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate, timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului, vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot, pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai 2019, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare. Dacă cetăţeanul se află în localitatea de domiciliu, ei va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care, va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locui de semnătură barat anterior, preşedintele urmând a scrie în dreptul acestuia menţiunea „revenire”, să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă.

Art 5 din Decizia BEC 72D/2019

 

 


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *