Index Reguli

Cum pot vota la alegerile prezidențiale în străinătate?

Pentru alegerile prezidențiale din 8/10 și 22/24 noiembrie exista mai multe metode de vot, atât în secție, cât și prin corespondență.

Votul în secție

Alegătorii pot vota în oricare din secțiile de votare înființate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, institute culturale sau în alte secții care vor fi înființate la cererea ambasadelor, cu acordul autorităților din țara respectivă. Se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral, în alte localități decât cele menționate anterior.

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.ro, unde alegătorii se pot înscrie pentru votul în secție. Trebuie să introduceți numele și CNP-ul, țara, localitatea sau subdiviziunea teritorială unde vreți să votați, precum și date de contact. Trebuie să atașați și o fotografie/copia scanată a actului de identitate.

Dacă optați să vă înscrieți veți fi incluși în listele permanente pentru străinătate. Dacă nu veți fi în localitatea respectivă, veți putea vota pe liste suplimentare în alte secții din străinătate. Alegătorii care nu se înscriu pot vota pe listele suplimentare, la orice secție din străinătate. Înscrierea se face până la 15 septembrie.

Votul în avans 

Alegătorii din străinătate pot vota și în avans, conform următorului program:

Vineri – 12.00 –  21.00
Sâmbătă – 7.00 -21.00
Duminică  – 7.00 -21.00

Votul prin corespondență

Pentru a vota prin corespondență, alegătorii se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică până la data de 15 septembrie. Pot vota cetățenii români cu drept de vot, având domiciliul sau reședința în străinătate.

Pentru înscrierea la votul prin corespondență trebuie să completați formularul, care implică următoarele date:

 • nume și CNP
 • adresa unde se vor trimite materialele pentru vot și datele de contact
 • copia scanată sau fotografia documentului de ședere.
 • copia scanată sau fotografia actului de identitate

Înregistrarea este valabilă pentru ambele tururi de scrutin.

Veți primi următoarele materiale:

 • două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin, prevăzute cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea, în sunt introduse plicul interior și certificatul de alegător
 • două plicuri interioare și două autocolante, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică și termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poștală sau la oficiul poștal documentele 
 •  două buletine de vot, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
 • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.

Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.

Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul.

Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. În ziua alegerilor, SIMPV va verifica dacă alegătorul a votat prin corespondență.

 

Vezi și www.votdiaspora.ro


Înapoi la cuprins

22 comentarii

 1. Am incercat sa ma înscriu, dar pe lângă faptul că codul captcha a necesitat multe încercări, nici o sansa sa merg mai departe datorita faptului ca nu aveam unde să pun CI scanată sau fotografita. E cumva o strategie ca sa nu ne putem înscrie?

   1. Imi cere sa scriu datele personale ,iar la sfarsit e o căsuță in care imi cere sa pun fotografia/copie scanată după buletin. Acolo se blochează totul. Nu pot să atașez nimic

  1. Da este o tactică a guvernului ca cetățeanul român din străinătate să nu poată vota ! Am încercat și eu să completez rubricile din acest tablou de date personale și fără succes . Codul cu cifre și litere rămâne greu de trecut !

  2. Eu cred ca da … doar după completarea codului și validare se deschid toate celelalte câmpuri care sunt read only. Pentru asta au plătit in plus … pentru website

 2. Din textul de mai sus inteleg faptul ca daca sun in vizita in strainatate,dar am domiciliu permanent in tara (Romania), in perioada scrutinului din noiembrie 2019 pot sa votez pe lista suplimentara la cea mai apropiata sectie de votare, cu pasaportul in tara in care ma aflu in vizita. Afirmatia este corecta? Va rog sa imi raspundeti. Multumesc.

 3. Roman cu domiciliu in strainatate.Nu mai exista buletin romanesc , fiind domiciliat in alta tara.Cum pot completa acest formular in cazul cand sunt cetatean roman cu pasaport romanesc

 4. Greoi tare. Multe date de introdus, de uploadat, ti se face rau. Am renuntat.
  Credeam ca e mai simplu, dar se pare ca se incearca cu orice pret ca romanii sa nu voteze.

  1. La prima vedere și mie mi s-a părut o procedură greoaie și anevoioasă, dar când am hotărât să mă inregistez ,totul a decurs cu o ușurință uimitoare .Privind lucrurile cu atenție totul devine mai simplu.

   Complimete realizatorilor!

   1. Nu am înscris băiatul în lista și vrea sa voteze ..Are 18 ani ..Se mai poate vota ? Sau trebuie sa meargă în românia ? Poate vota în București având C.i cu domiciliu în Vaslui ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *