Index Reguli

Care sunt posibilele FRAUDE sau NEREGULI care pot apărea în timpul alegerilor?

În timpul campaniei pot apărea nereguli referitoare la utilizarea unor materiale electorale nepermise, mesaje care instigă la ură, abuz de resurse publice sau influențarea ilegală a alegătorilor Dacă auzi de astfel de incidente, de campanie în școli sau în instituții publice, presiuni ale angajatorilor sau ale autorităților locale, afișe sau bannere cu astfel de mesaje, te rugăm să ne informezi cât mai rapid, printr-o sesizare pe www.votcorect.ro/sesizari. Problemele legate de campanie le poți reclama și la birourile electorale de circumscripție județeană – www.europarlamentare2019.bec.ro

Am făcut o lista cu posibile probleme de luat în considerare în timpul votării şi numărării voturilor. Nu este o listă exhaustivă, astfel că o vom completa pe parcurs:

Presiuni ale administrației locale sau ale altor instituții / aglomerație la secția de votare

 •  Prezenţa reprezentanţilor poliţiei sau autorităţilor locale în vecinătatea secţiei de votare poate fi un instrument de intimidare, deoarece poate sugera că autorităţile monitorizează prezentarea sau neprezentarea alegătorilor la vot.
 • Acţiuni inoportune din partea forţelor de ordine şi/sau poliţiei, ca de exemplu notarea sau raportarea prin telefon a datelor privind prezenţa la vot sau rezultatelor.
 • Prezenţa unor grupuri numeroase de alegători în vecinătatea secţiilor de votare poate indica faptul că participarea acestora la vot este coordonată şi/sau nu rezultă din voinţa proprie;
 • Presiuni din partea preoților în timpul slujbelor religioase

Indicii pentru potențiale fraude/abuzuri

 • Votarea în grup, votul multiplu
 • Introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât cele la care au dreptul alegătorii
 • Buletine de vot dinainte marcate
 • Pierderea unor buletine sau urne de vot
 • Utilizarea neregulamentară sau abuzivă a urnelor mobile; număr semnificativ de cereri privind urna mobilă; presiuni privind votul cu urna mobilă în spitale sau închisori
 • Cazurile în care secretul votului nu este asigurat, cabine de vot deschise
 • Limitarea dreptului alegătorilor de a-şi exprima votul din motive nejustificate
 • Înlocuirea urnei de vot cu o altă urnă de vot
 • Numărarea voturilor sau înregistrarea rezultatelor intenţionat incorectă
 • Adăugarea unor buletine de vot după deschiderea urnei de vot
 • Procesele verbale ce conţin rezultatele referendumului nu sunt completate la secţia de votare sau sunt completate cu creionul şi nu cu cerneală
 • Falsificarea sau înlocuirea proceselor verbale
 • Invalidarea arbitrară sau inconsecventă a buletinelor de vot

Listele electorale

 • Înscrieri fictive în listele suplimentare sau înscrierea unui număr anormal de mare de persoane
 • Inadvertenţe în listele de alegători

Legate de secția de votare/ziua votului

 • Deschiderea cu întârziere a secţiilor de votare, întârzieri excesive în administrarea votării
 • Absenţa materialelor electorale necesare (tuș, ștampile, urna mobilă, cabine de vot etc)
 • Urnă nesigilată sau sigilată necorespunzător (nu există un model standard pentru sigiliu, deci fiecare secție de votare are propriile metode; în general este o bandă albă, peste care se aplică ștampila de control a secției de votare)
 • Confuzie sau lipsă de organizare, cazuri în care membrii comisiilor de votare nu urmează procedurile
 • Prezenţa persoanelor neautorizate în secţiile de votare (primari, consilieri locali, membri de partid etc)
 • Cazurile în care identitatea alegătorilor nu este verificată
 • Activităţi inoportune din partea reprezentanţilor candidaţilor sau partidelor politice, imixtiuni în activitatea birourilor electorale sau observatorilor
 • Păstrarea în condiţii precare a buletinelor de vot neutilizate
 • Excluderea unor membri ai comisiilor de votare sau unor observatori pe motive nejustificate
 • Însoțirea frecventă de către membri ai birourilor electorale, observatori sau alte persoane a unor persoane care au dificultăți în a vota

Numărarea voturilor (pentru persoanele acreditate)

 • Proceduri dezordonate de numărare a voturilor
 • Personal insuficient pentru efectuarea şi supravegherea numărării voturilor
 • Transportarea materialelor electorale la biroul electoral de circumscriptie nu se efectuează în condiţii de siguranţă
 • Lipsa transparenţei sau proceduri nereglementare constatate în cursul centralizării voturilor
 • Participarea la numărarea voturilor a persoanelor neautorizate (membri de partid, primar, observatori etc)

Vezi și lista de infracțiuni electorale

Informații preluate parțial din Manualul de observare a alegerilor, OSCE/ODIHR; completate cu informații din experiențele anterioare de observare. Vezi și Manualul Observatorului


Înapoi la cuprins

18 comentarii

 1. Bună ziua. Am o nelămurire la care m-aș bucura să primesc un răspuns. Ce se poate întâmpla dacă fraudarea alegerilor se face printr-un soft sau virus băgat în sistemul de numărare a voturilor? Dacă softul sau virusul șterge parțial și modifică rezultatul și se constată că rezultatele reale de pe documentele semnate de membrii comisiilor nu coincid cu rezultatele din sistem? Vă rog să cereți ca toți membrii comisiilor din Secțiile de votare să aibă fiecare în parte copii după rezultatul numărării voturilor, ca să se poată dovedi eventuale fraude! Vă mulțumesc

  1. Voturile sunt numarate manual, iar rezultatele sunt introduse in tableta pentru a verifica daca ies cheile de control. In functie de aceste rezultat se completeaza procesul verbal al sectiei de votare. O fotografie a procesului verbal se trimite si prin intermediul SIMPV. Documentele pe hartie sunt cele care conteaza in final. Copii dupa pV din sectii se publica in sectia de votare si pot fi solicitate de reprezentantii sau delegatii partidelor politice.

 2. Este normal in sectia de votare sa fiu intrebat daca doresc sa votez referendul sau parlamentare sau si si,pentru a primi formulare?Eu cred ca este o frauda daca nu primesti formularele fara intrebari.

 3. Buna ziua. Se vehiculeaza ca stampila de validare trebuie pusa pe ultima pagina ,in nici un caz pe prima. Se anuleaza votul in aceasta situatie?

  1. Nu se anuleaza aceste buletine. Aveti mai jos criteriile privitoare la nulitatea unui buletin:
   Art 46 din Legea 33/2007

   (3) Sunt nule buletinele de vot care nu poartă ștampila de control a secției de votare, buletinele de un alt model decât cel legal aprobat, cele pe care ștampila „Votat” a fost aplicată în ambele pătrate sau nu a fost aplicată pe nici unul dintre ele. Dacă ștampila depășește laturile pătratului, însă opțiunea este evidentă, buletinul nu va fi socotit nul.

   (4) Buletinele nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

 4. buna ziua,este nornal ca atunci cand vrei sa votezi sa fii intrebat daca vrei sa votezi si referendumul ca sa ti se dea si buletinele de vot ptr asa ceva? va rog astept un raspuns ,multumesc

  1. Da, aceasta este procedura:

   Orice alegător poate opta să voteze pentru alegerile europarlamentare, pentru referendum sau pentru amândouă. Operatorul de tabletă are sarcina de a informa toți alegătorii resortisanți (cu cetățenia română) cu privire la această opțiune. Prezenta va fi înregistrată în SIMPV diferit pentru fiecare din cele 2 opțiuni, iar listele electorale folosite vor fi de asemenea diferite.

   Alegătorii primesc un buletin pentru europarlamentare și 2 pentru referendum. Dacă un alegător optează să voteze pentru referendum va primi ambele buletine, neavând posibilitatea să refuze unul. Este interzisă părăsirea secției de votare cu buletinul de vot. Alegătorii comunitari (cu altă cetățenie decât cea română) nu pot vota la referendum.

   Un alegător care a votat doar pentru o opțiune se poate întoarce în aceeași secție de votare, pentru a vota pentru celalaltă (referendum sau europarlamentare) sau în altă secție, dacă nu mai este în localitatea unde este înregistrat.

  1. BEC a emis o opinie conform careia aceste buletine sunt valabile.
   In plus,
   Art 46 din Legea 33/2007

   (3) Sunt nule buletinele de vot care nu poartă ștampila de control a secției de votare, buletinele de un alt model decât cel legal aprobat, cele pe care ștampila „Votat” a fost aplicată în ambele pătrate sau nu a fost aplicată pe nici unul dintre ele. Dacă ștampila depășește laturile pătratului, însă opțiunea este evidentă, buletinul nu va fi socotit nul.

   (4) Buletinele nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

 5. Buna ziua , este valabil buletinul de vot pt referendum , daca presedintele de sectie a pus stampila pe fata buletinului nu pe spate ?

  1. Sunt valabile aceste buletine.
   Conform LEgii 33/2007, art 49 (1)
   f) sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila „VOTAT” sau la care ștampila este aplicată pe mai multe patrulatere; votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă; buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

 6. Buna ziua! Am o intrebare legata de semnatura (sau semnaturile) pe care trebuie sa o (le) dam inainte de a primi buletinele de vot. Unii spun ca trebuie sa semnez de doua ori, o data pentru EP si a doua oara pentru Referendum. Problema este ca am semnat numai o data. Este in regula, trebuie facuta o sesizare in legatura cu acest lucru? Multumesc!

 7. Buna! E normal ca in comisia unei sectii de votare sa fie 2 sau mai multi membri de la acelasi partid?
  Din cate stiu, comisia unei sectii de votare trebuie sa aiba doar cate un membru de la fiecare partid. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *