Index Reguli

[VOT CORESPONDENȚĂ] Cum funcționează birourile pentru votul prin corespondență?

Întrucât legea 288/2015 prevede că se înființează în țară câte un birou electoral pentru votul prin corespondență la fiecare 10.000 de alegători care au optat pentru această opțiune. Pentru alegerile prezidențiale au fost înființate 3 birouri:

 

Birourile electorale vor gestiona documentele transmise de alegătorii din străinătate. Buletinele de vot vor fi numărate doar după închiderea urnelor, duminică, ora 21.

Plicurile exterioare sigilate, primite de Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, care au fost expediate de către alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă vor fi predate pe bază de proces-verbal către Compania Naţională Poşta Română S.A., care asigură mai departe predarea biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.

(3) Se înființează câte un birou electoral pentru votul prin corespondență pentru fiecare 10.000 de alegători. În situația în care în străinătate au optat să voteze prin corespondență mai puțin de 10.000 de alegători se înființează un singur birou electoral pentru votul prin corespondență.

(4) Birourile electorale pentru votul prin corespondență sunt constituite, în cazul îndeplinirii criteriilor prevăzute de prezenta lege, cu 15 zile înaintea datei votării.

(5) Arondarea alegătorilor la birourile electorale pentru votul prin corespondență se face în ordine alfabetică, cu asigurarea unei repartiții proporționale, de către biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. – Legea 288/2015, art. 8

În străinătate nu se vor înființa birouri electorale dedicate pentru alegătorii care au optat să trimită votul în străinătate, întrucât ar fi  fost nevoie de 5000 de alegători într-o țară care să fi optat pentru votul prin corespondență. Astfel, funcțiile acestora vor fi preluate de alte birouri electorale, desemnate de Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate. Până la acest moment nu a fost publicată o decizie în acest sens.

(2^1) În fiecare stat în care mai mult de 5.000 de alegători cu domiciliul sau reședința în statul respectiv au optat pentru transmiterea sau depunerea voturilor la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, se înființează, prin decizie a biroului electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, câte un birou electoral pentru votul prin corespondență.

(2) Sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondență care funcționează în străinătate sunt stabilite în sediile misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare, după caz. – Legea 288/2015, art. 8

(1^1) În situația în care într-un stat au optat să voteze prin corespondență mai puțin de 5.000 de alegători cu domiciliul sau reședința în statul respectiv, nu se înființează birou electoral pentru votul prin corespondență, atribuțiile prevăzute de prezenta lege pentru birourile electorale pentru votul prin corespondență fiind îndeplinite de biroul electoral al secției de votare din străinătate desemnat în acest sens prin decizie a biroului electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.- Legea 288/2015, art. 9

De asemenea, art 10 din Hotararea 33/2019 emisă de Autoritatea Electorală Permanentă stabilește că

(2) Documentele de vot prin corespondență transmise sau depuse la misiunile diplomatice și oficiile consulare sunt predate de către acestea, pe bază de proces-verbal, birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuții privind votul prin corespondență în baza deciziei biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

 


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *