Care sunt pașii votării?

 • Veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va verifica în SIMPV dacă aveţi drept de vot, dacă nu aveţi drepturile electorale interzise, dacă sunteţi arondat/ă la secţia de votare respectivă, dacă sunteţi omis/ă din lista permanentă şi dacă aţi mai votat la același scrutin.
 • Veţi primi  două buletine de vot (unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților) și ștampila și veţi merge în cabina de vot, unde veţi vota singur/ă. Fiecare circumscripţie (judeţ) are buletine de vot diferite, atât pentru Senat, cât și pentru Camera Deputaților.
 • Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!
 • Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi violat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
 • Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista sau candidatul/a pentru care vreţi să votaţi.
 • Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă buletinul de vot se deschide şi secretul votului nu mai este asigurat, veţi primi un alt buletin, o singură dată, iar primul se va anula
 • Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).
 • Alegătorul care din motive temeinice nu poate vota singur poate fi însoțit în cabina de vot. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Art 84 din Legea 208/2015

 

Bine de știut:

 • Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia, în această privinţă, se întind şi în afara localului de vot, în sediul secţiei de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul sediului secţiei de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 50 m – art 84 (12)
 • Pentru motive întemeiate votarea se poate suspenda la decizia preşedintelui BESV. Suspendarea nu poate depăşi o oră în total şi trebuie afişată pe uşa secţiei de votare imediat. Persoanele acreditate și candidații au dreptul să rămână în secţia de votare – art 85 (4)
 • Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în jurul secției de votare sunt interzise
 • Campania electorală se termină sâmbătă dimineața, la ora 7. În ziua alegerilor campania electorală este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiţi afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare.
 • Votul este secret; nu dezvăluţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră electorale. Nu fotografiaţi buletinul de vot și evitaţi fotografierea sau filmarea în secția de votare.
Înapoi la cuprins