Index Reguli

De ce nu funcționează la referendum SISTEMUL INFORMATIC privind prevenirea votului multiplu și care sunt mijloacele de combatere a fraudei?

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) are rolul de a verifica condiţiile legale pentru exercitarea dreptului de vot, de a semnala tentativele de vot multiplu şi de a aduna date statistice în timp real. SIMPV nu este prevăzut în Legea 3/2000 privind organizarea referendumului și deci nu poate fi pus în funcțiune. De altfel, din această cauză, nici închiderea secțiilor de votare nu se va filma.

Conform OUG 86/18.09.2018, verificarea se va face de catre Autoritatea Electorală Permanentă, la solicitarea oricărei persoane, după referendum:

(4) Biroul Electoral Central va transmite listele electorale permanente, respectiv listele electorale suplimentare utilizate în cadrul secţiilor de votare Autorităţii Electorale Permanente. La sesizarea persoanelor interesate, făcută în cel mult 15 zile de la data constatării valabilităţii referendumului naţional şi însoţită de probele pe care se întemeiază Autoritatea Electorală Permanentă verifică listele electorale permanente şi listele electorale suplimentare utilizate în cadrul secţiilor de votare la care se referă sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără o avea drept de vot sau a votat de mai multe ori. în situaţia în care Autoritatea Electorală Permanentă va constata existenţa unor persoane care au votat fără a avea drept de vot sau şi-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmărire penală în vederea aplicării prevederilor art. 38” din Codul penal.”

Mai mult, legea 3/2000 specifică faptul că BEC poate anula alegerile dacă există indicii referitoare la comiterea unei fraude.

(3) În cazul în care constată o fraudă electorală la o secție de votare sau într-o circumscripție electorală, Biroul Electoral Central dispune anularea rezultatelor referendumului în cadrul acelei secții de votare sau, după caz, în cadrul circumscripției electorale respective.

Art 25 (3) 

[ Vom actualiza informația dacă se va emite o decizie care să detalieze procedura. Între tip, puteți citi Hotărârea nr. 26/2012 pentru interpretarea dispozițiilor art. 25 alin. (3) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului]

Vezi mai jos explicațiile AEP despre SIMPV:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *