Pentru alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie 2020 puteți vota într-o secție de votare sau prin corespondență.
Votul în secția de votare
Alegătorii pot vota în oricare din secțiile de votare înființate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, institutele culturale sau în alte secții care vor fi înființate la cererea ambasadelor, cu acordul autorităților din țara respectivă. Se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral, în alte localități decât cele menționate anterior.
Dacă optați să vă înscrieți veți fi incluși în listele permanente pentru străinătate. Dacă nu veți fi în localitatea respectivă, veți putea vota pe liste suplimentare în alte secții din străinătate. Alegătorii care nu se înscriu pot vota pe listele suplimentare, la orice secție din străinătate. În străinătate pot vota doar alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate.
Alegătorii din străinătate pot vota pe 5 decembrie și 6 decembrie. Programul este de la ora 7.00 până la ora 21.00, ora locală.
Conform Legii 202/2020
- în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înființarea de secții de votare atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, cât și în afara acestora, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.
- în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cadrul secțiilor de votare în cauză.
- în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfășurarea operațiunilor de votare în secțiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cauză.
- în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.
- în cazul în care în sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular nu pot fi asigurate măsurile de protecție sanitară în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 impuse de autoritățile competente din România sau țara de reședință pentru funcționarea secției de votare, aceasta poate fi organizată în orice altă locație din aceeași localitate.
- în cazul în care materialele necesare desfășurării votării nu pot fi transmise în termen util înaintea zilei votării, acestea vor fi tipărite, respectiv confecționate pe plan local, prin grija misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, conform procedurii stabilite prin decizie a BEC
- Biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, MAE și AEP aduc la cunoștință publică, de îndată, situațiile apărute ca urmare a aplicării alin. (1) – (5).
Votul prin corespondență
Pentru a vota prin corespondență, alegătorii se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică până la data de 22 octombrie. Pot vota cetățenii români cu drept de vot, având domiciliul sau reședința în străinătate.
Alegătorii vor primi următoarele materiale (Legea 288/2015, art 10)
- un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior și certificatul de alegător;
- un plic interior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opțiunea sau opțiunile de vot, după caz; plicul interior va conține un autocolant cu mențiunea «VOTAT», prevăzut cu elemente de siguranță stabilite prin hotărâre a Guvernului; alegătorul lipește autocolantul pe opțiunea acestuia din buletinul de vot prin corespondență;
- certificatul de alegător; în cazul alegerilor prezidențiale, alegătorului i se transmit două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică datele de utilizator pentru accesarea site-ului de unde alegătorul își poate descărca buletinele de vot și termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poștală sau la oficiul poștal documentele prevăzute la art. 14 alin. (5), astfel încât acestea să fie livrate biroului electoral competent în termenul prevăzut de lege.
- un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.
- pentru alegerile parlamentare, există opțiunea tipăririi buletinului de vot, conform informațiilor transmise de către Autoritatea Electorală permanentă, însă în setul de materiale primite, veți găsi și buletinele de vot pentru Camera Deputaților și Senat în original.
Vezi aici procedura privind votul prin corespondență. Citește intrucțiuni detaliate și în materialul publicat de Declic.
Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.
Având în vedere eventualele probleme legate de transportul documentelor, vă recomandăm să trimiteți la reprezentanța diplomatică din țara respectivă, mai ales dacă distanța față de România este semnificativă, și există riscul ca plicul să nu ajungă. În unele țări, Poșta Română va asigura transportul plicurilor cu ajutorul mașinilor.
Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul. Alegătorii vor și înștiințați de către AEP atunci când plicurile lor au ajuns la birourile electorale pentru votul prin corespondență și vor primi codurile de tracking poștal pentru a urmări traseul plicului.
Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. Dacă plicul nu ajunge în timp util, alegătorul poate vota în secția de votare din străinătate. În ziua alegerilor, SIMPV va verifica dacă alegătorul a votat prin corespondență.
Vezi aici descrierea detaliată a procesului.
Vezi și www.votdiaspora.ro
Am pasaport romanescsi CI tot romanesc, dar locuesc in Chisinau, ca si cetatean al R. Moldova.
Intrebare- pot voya la parlamentare la ambasada Romaniei la Chisinau ??Ce ar mai trebui sa indeplinesc??
Buna ziua,
Aveti resedinta in Republica Moldova? Daca aveti resedinta puteti merge sa votati la o sectie de votare, daca prezentati un document romanesc si o dovada a resedintei in RMoldova.
Gasiti aici lista de documente cu care puteti dovedi resedinta
https://votcorect.ro/reguli/documentele-atesta-domiciliul-sau-resedinta-in-strainatate/
Daca nu aveti domiciliul sau resedinta in Moldova, nu puteti vota.