Index Reguli

Cum îmi dau seama dacă există abuz de resurse publice?

Există o practică relativ constantă ca primarii sau alte persoane în funcții publice să se folosească de resursele publice de care dispun pentru a se promova în timpul campaniei electorale. Câteodată aceste practici sunt mai subtile, dar câteodată politicienii nu se feresc să se promoveze pe față folosind bani publici, fapt interzis de lege. Câteva exemple:

  • distribuirea de bunuri. În contextul pandemiei, putem discuta de măști sau alte materiale de protecție sanitară care pot fi distribuite de primărie, dar sunt însoțite și de fluturași sau alte materiale de propagandă care au caracter electoral
  • distribuirea de flyere sau reviste pentru promovarea candidaților, sub pretextul informării cu privire la activitatea instituției
  • utilizarea bunurilor din instituție pentru campanie
  • utilizarea resurselor umane din instituții pentru campanie

Câteodată aceste bunuri sau produse nu sunt marcate ca fiind produse de campanie, după cum ar cere legea. Vezi aici mai multe detalii despre materialele de propagandă. Citește mai multe despre sursele finanțării partidelor politice.

În campania electorală există o serie de interdicții:

Art. 32 din Legea 334/2006

(1) Este interzisă finanțarea campaniei electorale, în mod direct sau indirect, de către persoane fizice care nu au cetățenia română sau de către persoane juridice de altă naționalitate decât cea română, cu excepția finanțării de către cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România și dețin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar.

Art. 33. –

(1) Se interzice finanțarea în orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei alianțe a acestora sau a unui candidat independent de către o autoritate publică, instituție publică, regie autonomă, companie națională, societate reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori instituție de credit, la care sunt acționari majoritari statul sau unități administrativ-teritoriale, ori de către societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară activități finanțate din fonduri publice.

Interdicția se aplică în cazul societăților reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care, cu 12 luni înainte de începerea campaniei electorale, au desfășurat activități finanțate din fonduri publice.

(2) Se interzice finanțarea în orice mod a campaniei electorale a unui partid politic, a unei alianțe politice, a unei alianțe electorale, a unei organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale și a unui candidat independent de către sindicate, culte religioase, asociații ori fundații de naționalitate română sau de altă naționalitate decât cea română.

Cum se sancționează abuzul de resurse publice?

Art. 52 din Legea 334/2006

(1) Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei încălcarea dispozițiilor prevăzute la art. 5 alin. (3) – (5)art. 67, art. 8 alin. (1)(2) și (4)art. 910111213, art. 14 alin. (2) și (3), art. 15 alin. (1) și (3), art. 16 alin. (1) și (3), art. 17 alin. (1)(2) și (4)art. 31, art. 32 alin. (1), art. 33 alin. (1) și (2), art. 34 alin. (5)(6)(8)(9)(11)(12) și (14), art. 36 alin. (2) – (4) și (6), art. 39 alin. (1), art. 47 alin. (4), art. 51 alin. (2) și art. 60 alin. (3).

Dacă este o faptă penală vezi aici cum poți face o plângere.

Unde fac o sesizare?

Poți scrie către Autoritatea Electorală Permanentă, dar scrie, te rugăm și pe www.votcorect.ro/sesizare.

Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale

Str. Stavropoleos, Nr. 6, Bucureşti, Sector 3, 030084
Tel: (021)310.07.60
Fax: (021)310.07.55
[email protected]

De asemenea, poți sesiza birourile de circumscripție județeană – vezi aici detalii.

Vezi aici un exemplu de sesizare.

 


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *