Vot prin corespondență – ce se întâmplă cu plicurile ajunge la ambasadă sau biroul electoral pentru votul prin coresondență?
Am primit următoarea întrebare:
Ne puteți spune că rog ce se întâmplă mai departe cu plicurile pe care le primiti? Adică ce face ambasada cu plicurile co voturile primite și ce fac birourile electorale pentru votul prin corespondență cu ele?
Detalii sesizare
29 octombrie 06:10 AM · București · Categorii: Altele, · Calitate: observator
In primul caz, Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate a definit lista de sectii de votare din strainatate, care vor avea si rol in gestionarea voturilor prin corespondenta – http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/alegeri_2019/decizie_besvs_nr._48_5d.29.10.2019.pdf. Tot aici in decizie gasiti rolul lor.
In tara, plicurile vor fi pastrate la birourile pentru votul prin corespondenta. Procedura este descrisa mai jos. Plicurile interioare vor fi deschise si numarate doar in duminica votului.
Procedura este disponibila in articolul 15 din Legea 288/2015
(1) Birourile electorale pentru votul prin corespondență asigură verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare și înregistrarea primirii acestora.
(2) După înregistrarea plicurilor exterioare, președintele biroului electoral pentru votul prin corespondență, locțiitorul sau membrul desemnat de către președintele biroului electoral pentru votul prin corespondență verifică starea sigiliului plicului exterior.
(3) În cazul în care plicul exterior este desigilat sau deteriorat în asemenea măsură încât este de natură să afecteze integritatea votului prin corespondență, biroul electoral pentru votul prin corespondență anulează prin decizie plicul exterior, acesta nemaifăcând obiectul procedurii de desigilare, verificare a certificatului de alegător și extragere a plicului interior și introducerea acestuia în urna de vot.
(4) Plicurile exterioare sigilate, înregistrate conform alin. (1), sunt desigilate de către biroul electoral pentru votul prin corespondență, care va proceda la verificarea certificatelor de alegător și la verificarea integrității plicurilor interioare și a sigiliilor acestora.
(5) Plicurile exterioare care nu conțin certificatul de alegător sunt anulate prin decizie a biroului electoral pentru votul prin corespondență.
(6) Prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător în cazul în care plicul interior este desigilat sau deteriorat în asemenea măsură încât este de natură să afecteze integritatea votului prin corespondență.
(7) Certificatele de alegător se grupează pe pachete, separat de celelalte materiale.
(8) Plicurile interioare sigilate sunt introduse în urne de vot, care sunt sigilate la sfârșitul fiecărei zile de activitate și desigilate, dacă este cazul, la începutul fiecărei zile de activitate.
(9) Urnele de vot sunt păstrate de către biroul electoral pentru votul prin corespondență în condiții de siguranță și sub pază asigurată de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.