Accesibilizare sectiilor de vot
In fiecare an am aceeasi problema si anume dificultatea de a ajunge la sectia de votare arondata cu fotoliul rulant. Deasemenea in fiecare an, ma plang dupa ce am aceasta experienta neplacuta de a fi tras pe scari ca sa ajung la cabina de votare, astfel ca in acest an doresc sa sesizez autoritatea responsabila cu amenajarea sectiei de votare, doar ca nu stiu unde sa depun sesizarea, cine este responsabil de acest lucru? Primaria? Biroul Electoral?
Detalii sesizare
30 octombrie 08:29 AM · Cluj · Categorii: Accesibilitatea persoanelor cu dizabilități la vot, · Calitate: alegator
In primul rand, puteti scrie Autoritatii Electorale Permanente –
REGISTRATURĂ:
Tel:(021)310.07.69, Fax:(021)310.13.86
E-mail: registratura[at]roaep.ro
Lipsa accesibilitatii poate constitui contraventie referitoare la Hotararea 44/2016 – http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/183591
Pe de alta parte exista o serie de reguli noi cu privire la accesibilitatea in sectii. Daca sectia unde sunteti arondat nu este accesibila, puteti vota la alta sectie de votare, pe liste suplimentare. Detalii mai jos
Accesul persoanelor cu mobilitate redusă
Conform Legii 370/2004, alegătorii cu mobilitate redusă pot vota în alte secții de votare, dacă secția unde sunt arondați nu oferă acces. Categoria alegătorilor cu mobilitate redusă include, fără a se limita la acestea, persoanele a căror mobilitate este redusă ca urmare a unui handicap fizic, senzorial sau locomotor, permanent sau temporar, a vârstei, a greutății sau a stării de graviditate.
Art. 9, Legea 370/2004
(1) Listele electorale suplimentare se întocmesc pe durata votării de către președintele biroului electoral al secției de votare și/sau de către membrii biroului electoral al secției de votare desemnați de către acesta, pentru a consemna prezența la vot a următoarelor categorii de alegători:
d) alegătorii cu mobilitate redusă care nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective;
Art. 6. – Hotararea AEP 33/2019
(1) Prin secții de votare care asigură accesul la vot al alegătorilor cu mobilitate redusă se înțelege secțiile de votare care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele criterii minimale:
a) imobilul în care este amplasat localul de vot beneficiază de cale de acces pietonală;
b) imobilul beneficiază de rampă specială pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor;
c) localul de vot este situat la parterul clădirii ori clădirea în care se află localul de vot este dotată cu lift, servoscări, scări rulante sau plan rulant;
d) accesul în localul de vot se realizează ușor, fără obstacole sau trepte pe coridorul de acces;
e) ușile au o deschidere de minimum 90 de cm;
f) localul de vot este iluminat adecvat.
Multumesc pentru raspuns. Am depus deja o sesizare la primaria din localitate deoarece in acest moment ar putea sa lamureasca aceasta problema. In caz contrar vom face demersurile pentru tragerea lor la raspundere.
https://drive.google.com/open?id=1yyawxtUzCIf4hsTg-KXo5KZeo2C_eYbE
Din referintele date de d-voastra, nu rezulta ca se pot amenaja numai anumite sectii de votare care sa asigure accesul la vot al alegatorilor cu mobilitate redusa. In cazul in care ar exista totusi nu se mentioneaza modul in care o persoana cu dizabilitati este instiintata de existenta acesteia. As putea sa inteleg ca sectia la care merg nu poate fi amenajata, insa cum as afla de cea care este accesibilizata? Merg la sectia de votare si o sa ma trimita ei la plimbare? Are cumva vreo autoritate de a afisa sectiile de votare accesibile?
In lumina hotararii 44/2016 inteleg ca sunt stabilite conditii minimale la art.3 litera d, iar aceasta noua hotarare AEP 33/2019 detaliaza ce inseamna asigurarea accesului la vot al alegătorilor cu mobilitate redusă. In legea din 2004 se permitea numai votarea persoanelor cu dizabilitati in alte sectii, util pentru cei care prefera sa voteze in proximitatea sectiei celei mai apropiate.