Ce votăm pe 11 decembrie?

Vom alege pentru un mandat de 4 ani cei 466 de membri ai celor două camere al Parlamentului României, Senatul și Camera Deputaților, prin vot pe liste închise (ordinea candidaților este predefinită de partide). Pentru diaspora vom alege patru deputați și doi senatori. Fiecare județ (circumscripție) are propriile liste cu candidați din partea partidelor, precum și candidați independenți. Cu alte cuvinte, nu veți regăsi un candidat în mai multe județe.

Sistemul electoral este unul proporțional, iar votul dumneavoastră se duce către listă, nu pe un candidat individual. Mandatele vor fi distribuite în funcție de numărul de voturi pe care un partid îl primește în 2 rânduri de distribuire: la nivel de circumscripție (județean) și național. Pragul electoral (adică cel pe care trebuie să îl treacă un partid să intre în Parlament) este 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali. La alianțe se adaugă 3% pentru al doilea membru, iar de la al treilea în sus câte 1%, fără a depăși 10%.

Conform Constituției, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Printre principalele atribuții se numără:

  • elaborează legislația
  • aprobă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat
  • poate declara război sau încetarea ostilităților
  • numește directorii serviciilor de informaţii şi exercită controlul asupra activităţii acestor servicii
  • numește Avocatul Poporului
  • stabilește statutului deputaţilor şi al senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi ale acestora etc

 

 

Lista tuturor candidaților din țară este publicată de către Biroul Electoral Central, pe www.parlamentare2016.bec.ro, secțiunea candidați.

 

Înapoi la cuprins