Index Reguli

Unde votează membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare?

Pentru membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar și personalul însărcinat cu menținerea ordinii votează la secția de votare există reguli specifice, putând vota la secția de votare unde își îndeplinesc atribuțiile, dar doar dacă domiciliază în localitatea / sectorul respectiv. Votul se va face pe liste suplimentare. Pentru observatori sau delegați nu se aplică aceeași regulă (vezi Unde și când votez)

Art 87 din Legea 115/2015

(1) Prin derogare de la prevederile art. 85 alin. (1), președintele și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și personalul tehnic auxiliar și personalul însărcinat cu menținerea ordinii votează la secția de votare unde își îndeplinesc atribuțiile, dacă domiciliază în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului București, dacă domiciliază în sectorul pentru care se votează la secția respectivă. Aceștia trebuie să fie înscriși de către președintele biroului electoral al secției de votare în lista suplimentară și trebuie să fie radiați din lista electorală permanentă existentă la secția de votare în a cărei rază domiciliază, la solicitarea președintelui biroului electoral al secției de votare, transmisă prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

(2) Pentru municipiul București, președintele și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și personalul tehnic auxiliar și personalul însărcinat cu menținerea ordinii votează la secția de votare unde își îndeplinesc atribuțiile, numai dacă domiciliază în sectorul pentru care se votează în secția respectivă. În cazul în care nu domiciliază în sectorul respectiv, aceste persoane vor vota la secția de votare corespunzătoare domiciliului lor.


Înapoi la cuprins

11 comentarii

 1. „Pentru municipiul București, președintele și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și personalul tehnic auxiliar și personalul însărcinat cu menținerea ordinii votează la secția de votare unde își îndeplinesc atribuțiile, numai dacă domiciliază în sectorul pentru care se votează în secția respectivă. În cazul în care nu domiciliază în sectorul respectiv, aceste persoane vor vota la secția de votare corespunzătoare domiciliului lor.”

  In legatura cu ultima fraza, cum este realizabi acest lucru, in intervalul in care se desfasoara procesul de votare, adica 7-21, stiut fiind ca presedintele, membrii birourilor electorale nu pot parasi sectia de votare?

  Multumesc!

   1. Inteleg, dar sa parasesti sala in timpul procesului de votare ca sa mergi la toaleta e una si sa parasesti sala si sectia de vot ca sa mergi sa votezi in alt sector acolo unde ai domiciliul, e altceva.
    Eu stiu ca legea nu permite iesirea din sectia de vot pentru niciunul din membrii biroului/presedinte, indiferent daca este asigurata prezenta majoritara, nici pana la magazinul din colt.
    Poate nu am inteles eu ce ati vrut sa spuneti?
    Concret, cim va vota in 27 sept un membru al biroului electoral care isi desfasoara activitatea in sect 2, dar are domiciliul in sect 1?

    1. Sunt multe cazuri de membri în birouri ale secțiilor de votare care domiciliază în alt sector (să zicem, sectorul 2) decât cel în care e secția unde sunt alocați (de ex. sector 1). Unii dintre ei susțin că pot vota „parțial” (adică doar la alegerile generale), în secția unde sunt membri în comisie. Există vreo mențiune despre asta în legi sau în deciziile BEC?

     1. Nu pot vota in alt sector decat cel in care sunt arondati. Si nu pot vota doar pentru 2 functii din 4. In primul rand, nu ar fi validati de SIMPV, iar apoi un alegator trebuie sa ia toate cele 4 buletine.

     2. Mulțumesc!
      Îmi cer scuze de insistență, aș vrea să reiau întrebarea – cum va vota mâine un membru al biroului electoral care își desfășoară activitatea în sectorul 2, dar are domiciliul în sectorul 1?

 2. Ce inseamna ca trebuie sa fi radiati „din lista electorală permanentă existentă la secția de votare în a cărei rază domiciliază, la solicitarea președintelui biroului electoral al secției de votare, transmisă prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal!”. Cum se face aceasta radiere, concret?

  1. Vor fi tăiați din lista electorală de la cealaltă secție. Operatorii primesc un mesaj prin intermediul tabletei și trebuie să informeze președintele secției de votare pentru a opera această schimbare în listele tipărite.

   Conform AEP Hotararii 36/2019
   Art. 21. –
   (1) După validarea operațiunii de preluare în ADV a codului numeric personal al alegătorului care se prezintă la vot, în cazul alegerilor locale și parlamentare, SIMPV va semnala operatorilor de calculator din secțiile de votare, unde alegătorii sunt înscriși în listele electorale permanente, situațiile în care aceștia figurează că au fost înscriși în SIMPV la alte secții de votare decât unde au fost arondați conform domiciliului sau reședinței, după cum urmează:

   a) pentru secțiile de votare din țară, în interfața ADV va apărea notificarea „Alegătorul . . . . . . . . . . (Se înscriu numele și prenumele.), cu CNP. . . . . . . . . ., înscris în lista electorală permanentă la poziția . . . . . . . . . ., a fost înscris în SIMPV la Secția de votare nr. . . . . . . . . . ., localitatea . . . . . . . . . ., județul . . . . . . . . . ., la ora . . . . . . . . . . „;

   (2) La alegerile locale și parlamentare, operatorii de calculator au obligația de a aduce la cunoștința președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare notificările prevăzute de alin. (1), în vederea radierii din listele electorale permanente a alegătorilor care au votat la alte secții de votare.

   (3) Prevederile alin. (1) lit. a) și alin. (2) se aplică în mod corespunzător în cazul cetățenilor Uniunii Europene înscriși în copiile de pe listele electorale complementare sau ale listelor electorale speciale care votează în baza certificatului de înregistrare sau a cărții de rezidență permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *