Întrebări frecvente legate de votul în străinătate

Cum mă pot înscrie pentru votul prin corespondență?

Trebuie să te înscrii până pe 11 septembrie, ora 23:59 pe pagina web www.votstrainatate.ro. Înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență este valabilă numai pentru scrutinul pentru care s-a solicitat înscrierea.

Ce fac dacă nu mă pot înscrie pe platformă din motive tehnice?

Te poți adresa Autorității Electorale Permanente, care gestionează platforma la [email protected]. Poți lăsa un comentariu și pe www.votcorect.ro/sesizare, pentru a ne informa despre problemă. 

Cum pot verifica înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență?

În 5 zile de la expirarea termenului de înscriere în Registrul electoral cu opținea pentru votul prin corespondență (11 septembrie), poți verifica online dacă ai fost înregistrat/ă pe www.registrulelectoral.ro.

Există o hartă a înscrierilor pentru votul în secție, pe liste permanente?

Nu există, dar poți cere Autorității Electorale Permanente să publice una, pentru a afla mai ușor unde s-au strâns semnăturile și pentru a vedea dacă se poate deschide o secție aproape de tine. Găsești datele de contact pe pagina www.roaep.ro

Dacă m-am înscris pentru votul prin corespondență mai pot vota în secție?

Dacă ai trimis plicul cu buletinul de vot către biroul electoral pentru votul prin corespondență și acesta a ajuns cu trei zile înainte de data votului (inclusiv) și a fost înregistrat, nu mai poți vota. În ziua votului, în secție, sistemul SIMPV afișează alegătorii care au votat prin corespondență – la sosirea plicului în secțiile special organizate pentru votul prin corespondență este scanat codul de bare al plicului. 

Potrivit art. 6 din Legea 148/2019, SIMPV semnalează dacă: alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondență, votul prin corespondență transmis de acesta fiind recepționat de biroul electoral competent.

 

Mai pot vota în țară dacă m-am înscris pentru votul prin corespondență?

Odată cu înscrierea pentru votul prin corespondență, alegătorul este radiat din listele permanente din România, pentru aceste alegeri. Adică nu mai poate vota în țară, întrucât este înscris pe listele electorale din străinătate. Cu toate acestea, dacă nu ai trimit plicul și nu a fost înregistrat în timp util, poți vota pe liste suplimentare.

 

Trebuie să mă înscriu pentru fiecare tur de scrutin la votul prin corespondență?

Înscrierea la votul prin corespondență se face pentru ambele tururi. Nu te poți înscrie doar pentru turul 2. Deci dacă nu te înscrii până pe 11 septembrie, nu te mai poți înscrie ulterior. 

Pot afla dacă plicul meu a ajuns în timp util și a fost înregistrat?

Cel mai sigur este să trimiți plicul astfel încât să ajungă în secție cu trei zile înaintea datei alegerilor, inclusiv.

Pentru a verifica dacă a ajuns plicul puteți contacta Autoritatea Electorală Permanentă, care centralizează aceste date – www.roaep.ro

Str. Stavropoleos, Nr. 6, Bucureşti, Sector 3, 030084

REGISTRATURĂ: Tel:(021)310.07.69, Fax:(021)310.13.86, [email protected]

DIRECȚIA COMUNICARE ȘI RELAȚII EXTERNE Tel:(021)310.08.24, [email protected]

 

Pot vota prin metode diferite la cele 2 tururi de scrutin?

Da. De exemplu, dacă la primul tur de scrutin ești în țară, unde ai domiciliu, iar la al doilea ești în Berlin poți vota pentru primul tur la secția de domiciliu sau la orice altă secție (dacă nu ești în localitatea de domiciliu) și poți vota în avans sau într-o secție din străinătate la al doilea tur. Poți vota la un tur prin corespondență și la al doilea în secție, dacă nu ai trimis buletinul de vot prin poștă.

 

Primesc un plic separat pentru al doilea tur de scrutin?

Nu, vei primi de la început un plic exterior, cu două plicuri interioare, fiecare cu câte un buletin de vot. Pentru turul al doilea buletinul de vot cuprinde toate opțiunile de la primul tur, iar alegătorul trebuie să opteze între cei doi candidați care intră în turul al doilea.

 

În ce condiții mi se poate anula plicul? 

Plicul exterior nu se mai deschide dacă ajunge după termenul limită, ci este anulat în totalitate.

Plicurile exterioare desigilate sau deteriorate astfel încât să fie compromisă integritatea votului sunt anulate.

Plicurile exterioare care nu conțin certificatul de alegător sunt anulate.

Plicurile interioare deteriorate astfel încât să afecteze integritatea votului sunt anulate. 

În condițiile de mai sus, se consideră că alegătorul nu a votat prin corespondență.

Pentru anularea buletinelor de vot se aplică prevederile din Legea 370/2004, art. 48 (2)

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora; votul este valabil exprimat în cazul în care, deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, precum și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora; buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

De asemenea, conform Legii 288/2015, art 16 (4)

În cazul în care în același plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot, acestea sunt declarate nule de către biroul electoral pentru votul prin corespondență.

Unde ajung plicurile și buletinele de vot?

Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.

Se înfiintează câte un birou electoral pentru votul prin corespondență pentru fiecare 10.000 de alegători care au optat pentru transmiterea voturilor prin corespondență în țară. Dacă au optat mai puțini alegători pentru votul prin corespondență se înființează o singură secție.

În fiecare stat în care mai mult de 5.000 de alegători cu domiciliul sau reședința în statul respectiv au optat pentru transmiterea sau depunerea voturilor la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, se înființează câte un birou electoral pentru votul prin corespondență. În situația în care într-un stat au optat  mai puțin de 5.000 de alegători cu domiciliul sau reședința în statul respectiv, nu se înființează birou electoral pentru votul prin corespondență, atribuțiile fiind îndeplinite de biroul electoral al secției de votare din străinătate desemnat prin decizie a biroului electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Birourile electorale pentru votul prin corespondență sunt constituite cu 15 zile înaintea datei votării și funcționează în subordinea biroului electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Când se desfac buletinele de vot?

Buletinele se deschid în ziua votului, pentru fiecare tur, după ora 21. Până atunci sunt păstrate în urne, care se sigilează și se desigileaza zilnic, dacă este cazul. 

 

Cum știe AEP că a ajuns plicul la mine?

Documentele vor fi trimise către alegător cu cel târziu 25 de zile înaintea alegerilor. Alegătorii care au făcut cerere pentru votul prin corespondență trebuie să semneze pentru primirea documentelor.

Ce înseamnă votul în avans?

Vot în avans înseamnă că poți vota în străinătate în plus față de duminică și vineri (orele 12-21) și sâmbătă (orele 7-21). În țară nu se votează în avans. Lista de secții de votare va fi stabilită de Ministerul Afacerilor Externe, la cererea ambasadelor.

 

Pot vota la altă secție de votare față de cea la care am fost arondat/ă?

Da. Chiar dacă te-ai înscris pe liste permanente în străinătate, poți vota pe liste suplimentare, în orice altă secție.

 

Cum vor arăta listele suplimentare pentru străinătate?

Listele de votare vor fi electronice, iar alegătorii vor semna electronic. Cu alte cuvinte, nu se vor mai tipări liste electorale suplimentare. Vor fi folosite în format tipărit doar dacă vor exista probleme legate de funcționarea SIMPV. 

 

Citește mai multe despre proceduri aici.

Dacă ai alte întrebări ne poți scrie la [email protected] sau pe Facebook Votcorect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *