Întrebări frecvente legate de votul în străinătate

Cum mă pot înscrie pentru votul prin corespondență sau pentru votul în secții, pe liste permanente?

Trebuie să te înscrii până pe 15 septembrie, ora 23:59 pe pagina web www.votstrainatate.ro. Înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență este valabilă numai pentru scrutinul pentru care s-a solicitat înscrierea.

Ce fac dacă nu mă pot înscrie pe platformă din motive tehnice?

Te poți adresa Autorității Electorale Permanente, care gestionează platforma la [email protected]. Poți lăsa un comentariu și pe www.votcorect.ro/sesizare, pentru a ne informa despre problemă. 

Cum pot verifica înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență?

În 5 zile de la expirarea termenului de înscriere în Registrul electoral cu opținea pentru votul prin corespondență (11 septembrie), poți verifica online dacă ai fost înregistrat/ă pe www.registrulelectoral.ro.

Există o hartă a înscrierilor pentru votul în secție, pe liste permanente sau prin corespondență, pe orașe?

Nu există la acest moment, dar poți cere Autorității Electorale Permanente să publice una, pentru a afla mai ușor unde s-au strâns semnăturile și pentru a vedea dacă se poate deschide o secție aproape de tine.

Există totuși 2 statistici publicate de AEP:

Dacă m-am înscris pentru votul prin corespondență mai pot vota în secție?

Dacă ai trimis plicul cu buletinul de vot către biroul electoral pentru votul prin corespondență și acesta a ajuns cu trei zile înainte de data votului (inclusiv) și a fost înregistrat, nu mai poți vota. În ziua votului, în secție, sistemul SIMPV afișează alegătorii care au votat prin corespondență – la sosirea plicului în secțiile special organizate pentru votul prin corespondență este scanat codul de bare al plicului. Alegatorul ca fi informat de catre AEP daca a ajuns plicul.

Potrivit art. 6 din Legea 148/2019, SIMPV semnalează dacă: alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondență, votul prin corespondență transmis de acesta fiind recepționat de biroul electoral competent.

Cu toate acestea, dacă nu ai trimis plicul sau nu a fost înregistrat în timp util (cu 3 zile înaintea alegerilor), mai poți vota pe liste suplimentare.

 

Trebuie să mă înscriu pentru fiecare tur de scrutin la votul prin corespondență?

Înscrierea la votul prin corespondență se face pentru ambele tururi. Nu te poți înscrie doar pentru turul 2. Deci dacă nu te înscrii până pe 15 septembrie, nu te mai poți înscrie ulterior. 

Voi fi radiat/ă din liste electorale doar pentru aceste alegeri?

Da, radierea din listele permanente din tara si includerea pe liste pentru strainatate se va face doar pentru aceste alegeri, nu si pentru cele viitoare. Chiar dacă ești radiat/ă din listele permanente, vei putea totuși vota pe cele suplimentare în țară.

Se vor face cozi speciale pentru cei care s-au înscris pe listele permanente?

Nu. Înscrierea ajută la formarea de noi secții, dacă există cel puțin 100 de alegători care se înscriu în zona respectivă.

Care sunt documentele prin care pot dovedi reședința?

Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate se regăsește în Ordinul MAE 1627/2019.

Pot afla dacă plicul meu pentru votul prin corespondență a ajuns în timp util și a fost înregistrat?

Cel mai sigur este să trimiți plicul astfel încât să ajungă în secție cu trei zile înaintea datei alegerilor, inclusiv.

Pentru a verifica dacă a ajuns plicul puteți contacta Autoritatea Electorală Permanentă, care centralizează aceste date – www.roaep.ro

Str. Stavropoleos, Nr. 6, Bucureşti, Sector 3, 030084

REGISTRATURĂ: Tel:(021)310.07.69, Fax:(021)310.13.86, [email protected]

DIRECȚIA COMUNICARE ȘI RELAȚII EXTERNE Tel:(021)310.08.24, [email protected]

 Conform AEP, va fi transmis si un e-mail de confirmare vineri, pe adresa pe care ati folosit-o pentru imscriere.

Pot vota prin metode diferite la cele 2 tururi de scrutin?

Da. De exemplu, dacă la primul tur de scrutin ești în țară, unde ai domiciliu, iar la al doilea ești în Berlin poți vota pentru primul tur la secția de domiciliu sau la orice altă secție (dacă nu ești în localitatea de domiciliu) și poți vota în avans sau într-o secție din străinătate la al doilea tur. Poți vota la un tur prin corespondență și la al doilea în secție, dacă nu ai trimis buletinul de vot prin poștă.

Pot să schimb metoda de înregistrare în străinătate?

Dacă te-ai înscris prin corespondență și vrei să votezi în secție pe liste permanente te poți răzgândi, însă trebuie să anulezi înscrierea până la data limită și să optezi pentru cealaltă opțiune de pe pagina www.votstrainatate.ro.

Primesc un plic separat pentru al doilea tur de scrutin la votul prin corespondență?

Nu, vei primi de la început un plic exterior, cu două plicuri interioare, fiecare cu câte un buletin de vot. Pentru turul al doilea buletinul de vot cuprinde toate opțiunile de la primul tur, iar alegătorul trebuie să opteze între cei doi candidați care intră în turul al doilea.

 

În ce condiții mi se poate anula plicul la votul prin corespondență

Plicul exterior nu se mai deschide dacă ajunge după termenul limită, ci este anulat în totalitate.

Plicurile exterioare desigilate sau deteriorate astfel încât să fie compromisă integritatea votului sunt anulate.

Plicurile exterioare care nu conțin certificatul de alegător sunt anulate.

Plicurile interioare deteriorate astfel încât să afecteze integritatea votului sunt anulate. 

În condițiile de mai sus, se consideră că alegătorul nu a votat prin corespondență.

Pentru anularea buletinelor de vot se aplică prevederile din Legea 370/2004, art. 48 (2)

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora; votul este valabil exprimat în cazul în care, deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, precum și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora; buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

De asemenea, conform Legii 288/2015, art 16 (4)

În cazul în care în același plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot, acestea sunt declarate nule de către biroul electoral pentru votul prin corespondență.

Unde ajung plicurile și buletinele de vot prin corespondență?

Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.

Se înfiintează câte un birou electoral pentru votul prin corespondență pentru fiecare 10.000 de alegători care au optat pentru transmiterea voturilor prin corespondență în țară. Dacă au optat mai puțini alegători pentru votul prin corespondență se înființează o singură secție.

În fiecare stat în care mai mult de 5.000 de alegători cu domiciliul sau reședința în statul respectiv au optat pentru transmiterea sau depunerea voturilor la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, se înființează câte un birou electoral pentru votul prin corespondență. În situația în care într-un stat au optat  mai puțin de 5.000 de alegători cu domiciliul sau reședința în statul respectiv, nu se înființează birou electoral pentru votul prin corespondență, atribuțiile fiind îndeplinite de biroul electoral al secției de votare din străinătate desemnat prin decizie a biroului electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Birourile electorale pentru votul prin corespondență sunt constituite cu 15 zile înaintea datei votării și funcționează în subordinea biroului electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Când se desfac buletinele de vot prin corespondență?

Buletinele se deschid în ziua votului, pentru fiecare tur, după ora 21. Până atunci sunt păstrate în urne, care se sigilează și se desigileaza zilnic, dacă este cazul. 

 

Cum știe AEP că a ajuns plicul la mine?

Documentele vor fi trimise către alegător cu cel târziu 25 de zile înaintea alegerilor. Alegătorii care au făcut cerere pentru votul prin corespondență trebuie să semneze pentru primirea documentelor. 

Ce înseamnă votul în avans?

Vot în avans înseamnă că poți vota în străinătate în plus față de duminică și vineri (orele 12-21) și sâmbătă (orele 7-21). În țară nu se votează în avans. Lista de secții de votare va fi stabilită de Ministerul Afacerilor Externe, la cererea ambasadelor.

Pot vota la altă secție de votare față de cea la care am fost arondat/ă?

Da. Chiar dacă te-ai înscris pe liste permanente în străinătate, poți vota pe liste suplimentare, în orice altă secție.

 

Cum vor arăta listele suplimentare pentru străinătate?

Listele de votare vor fi electronice, iar alegătorii vor semna electronic pe paduri. Cu alte cuvinte, nu se vor mai tipări liste electorale suplimentare. Vor fi folosite în format tipărit doar dacă vor exista probleme legate de funcționarea SIMPV. 

Pot fi membru in biroul unei sectii de votare din strainatate?

 

Conform legii, un birou electoral poate avea pana la 15 membri, inclusiv membri ai comunitatii, la solicitarea presedintelui acestuia. Puteti sa va adresati cat mai curand catre ambasada din tara unde stati, pentru a fi luati in evidenta.

Citește mai multe despre proceduri aici.

Dacă ai alte întrebări ne poți scrie la [email protected] sau pe Facebook Votcorect.

17 comentarii

 1. Buna ziua, daca nu m-am inscris datorita faptului ca nu sunt sigur ca voi fi in strainatate in momentul votarii, pot vota pe o lista suplimentara?

 2. Nu am primit încă plicul în Viena, deși unii români din străinătate au votat deja. Cum pot verifica dacă acesta a fost expediat către mine? Până la ce dată ar trebui să primesc plicul?
  Mulțumesc.

  1. AEP nu a expediat toate plicurile, deci este posibil ca in unele tari plicurile sa soseasca mai tarziu.
   Art 11 din Legea 288/2015 stabileste ca:

   (4) Alegătorul este obligat să comunice de îndată Autorității Electorale Permanente pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea documentelor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a)-c) și e), din motive neimputabile acestuia, precum și situațiile în care aceste documente nu i-au parvenit până cel mai târziu cu 20 de zile înaintea datei votării.
   (5) Alegătorul aflat în situația de la alin. (4) își va putea exercita dreptul de vot la secția de votare, conform legii.

 3. Buna ziua, pot trimite plicul cu votul prin corespondenta la adresa Biroului Electoral din tara chiar daca la inscriere am optat sa-l trimit pe adresa consulatului din tara unde locuiesc? Sau trebuie sa-l trimit conform optiunii exprimate la inscriere? Multumesc.

  1. Va trebuie sa il trimiteti conform optiunii initiale. Cei care au optat sa trimita buletinele in tara au fost alocati catre birourile electorale pentru votul prin corespondenta si primesc o eticheta cu adresa biroului respectiv.

   1. Va multumesc pt raspuns. Plicul primit contine eticheta adeziva pre-platita cu adresa Biroului Electoral din Bucuresti – de aceea intreb daca o pot folosi chiar daca initial optasem sa-l trimit la consulat pe cheltuisla mea.

   2. Puteti va rog sa clarificati unde gasesc detaliile sectiei de votare din strainatate unde trebuie sa tri.it plicul cu votul meu? In ghidul alegatorului scrie ca (citez):”Programul şi sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă sunt aduse la cunoştinţa publică, prin orice mijloc de publicitate, prin grija Autorităţii Electorale Permanente şi a Ministerului Afacerilor Externe. (art. 9 alin. (2) din Legea nr. 288/2015, cu modificările și completările ulterioare)” (inchei citatul).
    Prin urmare daca am optat sa trimit plicul in tara undd sunt rezident de unde aflu la ce birou electoral sunt arondat si mai precis adresa exacta unde sa trimit plicul cu votul meu? In momentul de fata informatia asta nu exista nicaieri. Pur si simplu sa trimit plicul la ambasada sau consulat asa fara nici-o alta mentiune? Multumesc anticipat pt lamuriri.

 4. Locuiesc in Anglia și m-am înscris pentru votul prin corespondență. Plicul nu a ajuns până acum, deși am prieteni care l-au primit de peste o săptămână. E posibil sa fie încă pe drum?

  1. Buna ziua. Probabil este inca pe drum. Daca nu ajunge nici saptamana viitoare, puteti instiinta Autoritatea Electorala Permanenta.
   Legea 288/2015, art 11 prevede ca

   (4) Alegătorul este obligat să comunice de îndată Autorității Electorale Permanente pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea documentelor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a) -c) și e), din motive neimputabile acestuia, precum și situațiile în care aceste documente nu i-au parvenit până cel mai târziu cu 20 de zile înaintea datei votării.

   (5) Alegătorul aflat în situația de la alin. (4) își va putea exercita dreptul de vot la secția de votare, conform legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *