Nu am putut vota. Nereguli la Institutul Cultural Roman din Londra, Belgrave Square

Am ajuns la secția de votare la ora 14:00, ora Londrei, moment în care afara erau peste alți 1000 de alegatori. La ora 21, legal, ma aflam în Institut, pe teritoriul romanesc, cu drept civil de a îmi exercita dreptul la vot. La un moment dat, o doamna a început sa strige o serie de nume și sa imparta, din mana în mana, peste capete, buletine. Am întrebat lumea din jur cu ce ocazie se împart în acest fel buletinele. Mi s-a spus ca au fost la scanat. Alți vecini din jurul meu au început sa dea buletinele, din mana în mana, către doamna ce strângea alt mănunchi de buletine. Aceeași poveste, buletinele erau scanate neregulamentar, fără ca posesorul lor sa le înmâneze direct unui reprezentant al secției de votare, fără sa aibă cunoștință dacă buletinul este sau nu scanat.
La ora 21:30, tineri furioși și frustrați ieseau din Institut, nemulțumiți pentru ca nu au putut vota pe motiv ca buletinele nu au fost scanate. Doamna X, președinta secției de votare, a ieșit în mijlocul nostru sa ne explice ca reprezentanții secției nu mai pot scana buletine și drept urmare nu mai putem vota.
Alături de mine se aflau alți 11 votanti, ai căror acte de identitate fie nu fuseseră scanate, fie exista incertitudinea faptului ca au fost scanate. Nimeni nu știa ce se întâmplă cu buletinele care ajung în fata, dacă ele sunt scanate sau doar ajung sa fie înapoiate fără a fi inregistrate. La ora 23:00 ne aflam în fata doamnei X cerându-i sa recunoască faptul ca s-a produs o ilegalitate pentru ca ne-a fost interzis sa votam, o alta ilegalitate prin preluarea actelor de identitate fără ca posesorul sa fie prezet.
Doamna X a specificat ca nu vrea sa aibă probleme, ca sistemul de votare a fost greșit conceput din moment ce tabletele se opreau fix la ora 21:30 și ca de atunci actele de identitate nu mai puteau fi scanate. Tot doamna a recunoscut ca a recurs la o astfel de 'chemare' la scanat de buletine pentru ca un număr cât mai mare de cetățeni sa aibă dreptul la vot.
La ora 23:30 rămăsesem în Institutul Cultural Roman alături de doar alți 10 votanti și reprezentanții secției de votare. Doamna X dădea telefoane către BEC sau către persoane abilitate ca să o sfătuiască în legătură cu un formular de constatare cum ca am fost în imposibilitatea de a vota datorita sistemului informatic. După 9 ore și jumătate de asteptare, stres, frustrare, nu am putut vota. La ora 00:00 am părăsit secția de votare, noi, 'Nescanatii', cu o foaie în mana: 'Constatare - Nota'.

Detalii sesizare

6 iunie 10:18 PM  ·   Marea Britanie Londra   ·   Categorii: Abuz de resurse publice, Accesibilitatea la vot, Probleme legate de campania electorală, Vot în străinătate,   ·   Calitate: alegator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *